Ia fluxuri RSS de unde nu sunt!


Fluxurile RSS au devenit o componentă atât de esenţială în informare încât aproape ne miră siturile care nu oferă aşa ceva. În timp ce nu este foarte greu să scrii codul pentru generarea unui feed RSS, siturile care oferă aşa ceva sunt de regulă cele construite cu ajutorul unor CMS-uri. Ce ne facem însă cu siturile care au un conţinut care se modifică frecvent şi am dori să le urmăm prin fluxuri RSS? Din fericire există soluţii, chiar mai multe.

img92

O primă soluţie pe care am testat-o se numeşte Feedity, evident în beta, de câteva zile ajuns la versiunea 1.2. Utilizarea lui este extrem de simplă: introduceţi adresa unui sit (dacă nu are noutăţile, ca legături, pe prima pagină, atunci indicaţi pagina de noutăţi/ştiri) şi speraţi că Feedity se va descurca bine. Pentru crearea feed-ului RSS se foloseşte un anume algoritm care apreciază "greutatea", relevanţa legăturilor. Puteţi completa dintr-o listă derulantă cu legături pe care le-aţi dori în plus pe lângă cele detectate. În cazul meu a funcţionat perfect de exemplu cu pagina românească de la Radio Vatican. Acum în sfârşit pot să urmăresc ştirile de acolo prin RSS, iar feed-ul construit de Feedity este:

http://www.feedity.com/?http://www.oecumene.radiovaticana.org/rom/index.asp

Din păcate Feedity nu dă rezultate excelente indiferent de sit. În unele cazuri apar diverse erori, algoritmul nereuşind să construiască un feed. Apelăm atunci la alte soluţii. De exemplu PonyFish.com. Înainte să spun însă faptul că diversele soluţii pe care le prezint aici au diverse facilităţi suplimentare pentru conturi plătite, sau dezavantaje pentru conturi neplătite (puneţi problema cum doriţi). De exemplu la Feedity un flux generat există şi gata. La PonyFish însă, un flux generat gratuit poate fi şters după 7 zile de nefolosire! Metoda de abordare în cazul lui PonyFish este diferită: indicaţi o pagină apoi trebuie să daţi clickuri pe legăturile pe care le doriţi incluse în feed. Practic PonyFish "învaţă" din clickurile Dvs pentru a crea feed-ul dorit. Un feed gratuit construit cu PonyFish se actualizează la 8 ore, un interval prea mare pentru feed-uri cu actualizare frecventă.

img93

O altă soluţie ne-o oferă Page2RSS.com. În acest caz feed-ul se construieşte tot pornind de la o pagină, dar pe care Page2RSS o urmăreşte pentru a detecta schimbările.

img94

În fine, o altă abordare o are Feed43.com. Acesta permite cu ajutorul unor reguli să filtraţi conţinutul unei pagini pentru a ajunge la acea parte care se poate constitui în flux RSS. Ceva mai complicat, dar poate obţine rezultate mai bune. Din nou există şi planuri contra cost, care permit filtre mai bune şi intervale de actualizare mai mici.

img95

Dacă aveţi un sit pe care îl consultaţi foarte des şi aţi dori să aibă RSS, dar nu are, încercaţi una dintre soluţiile de mai sus (sau căutaţi altele similare). Este mare şansa să puteţi "dota" situl fără RSS cu un flux RSS! Îl veţi putea adăuga şi folosi lângă celelalte feed-uri, aşteptând ziua în care dezvoltatorii respectivului sit vor înţelege importanţa fluxurilor RSS şi vor scrie explicit unul.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *