YubNub – căutând cu comenzi


Căutarea pe internet beneficiază de ajutorul a zeci de motoare specializate. YubNub.org nu este doar un alt motor de căutare. Ceea ce îl scoate în evidenţă este apelul la comenzi, ca în DOS sau în LINUX, poate mai puţin familiare unor utilizatori de Windows. Ideea este pe cât de simplă pe atât de eficientă: cu ajutorul unor comenzi diferite poţi folosi un punct unic de start (adică YubNub.org) pentru a face căutări în zeci de direcţii.

img113

Şi ca să nu pară teoria prea complicată iată la modul concret: dacă doriţi să căutaţi despre Windows Vista pe Google scrieţi comanda g windows vista. Dacă doriţi să căutaţi pe Yahoo! veţi scrie y windows vista. Există evident un "inventar" al comenzilor. Dacă doriţi să le aflaţi pe toate daţi comanda ls. Nu vă recomand, deoarece vor fi mii de comenzi: mai bine vedeţi direct selecţia lui Jeremy. Iată doar o mică selecţie a comenzilor care mie mi se par mai utile.

gro – pentru versiunea românească a Google
gim şi gima – pentru căutarea de imagini cu Google
fl şi flk – pentru căutarea de imagini pe Flickr
random – pentru generarea de numere aleatoare
wp şi wiki – pentru căutări pe Wikipedia
imdb – pentru căutări de filme pe IMDB
tec – pentru căutări în bloguri prin Technorati
d, dict şi thes – pentru căutări în dicţionare englezeşti
ts – pentru căutări de torrente prin TorrentSpy
cnn – pentru căutări de ştiri în celebrul CNN.com
gmp3 – pentru căutări de muzică mp3 prin Google
sudoku – pentru cunoscutul joc Sudoku

img114

Vestea bună este că oricine poate să îşi definească noi comenzi care să fie recunoscute de YubNub! În câteva secunde am definit comanda cnetro care, aţi ghicit, face căutări pe acest sit. Pentru ca YubNub să fie într-adevăr util, trebuie să fie foarte la îndemână: altfel ce sens are să mergi pe YubNub pentru ca de acolo să mergi de exemplu pe Google, când poţi încărca direct pagina Google? Sunt mai multe variante pentru a pune YubNub nu departe de degete: fie puneţi YubNub.org ca homepage la navigator, fie îl integraţi în navigator (pentru toate navigatoarele importante există soluţii). Eu l-am adăugat la Firefox (mergeţi la această pagină şi daţi click unde vedeţi scriind YubNub). Drept urmare YubNub apare în dreapta sus şi ajung rapid la el cu CTRL+K.

img116

Cu Manage Search Engines l-am pus chiar primul pentru că implicit YubNub caută pe Google (dacă primul cuvânt nu îl interpretează ca fiind o comandă). Astfel, dacă acolo voi scrie windows vista va căuta pe Google, dacă voi scrie y windows vista va căuta pe Yahoo! iar dacă scriu cnetro windows vista va căuta aici, pe acest sit. Şi uite aşa, căutarea implicită din Firefox a devenit mult, mult mai bună şi mai complexă, prin comenzile YubNub!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Radu – Thankyou pentru trecere în revistă Yubnub. Mine sunt fericit acel dvs îl găsiţi folositor.

    Jon
    yubnub/ning


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *