Chessmaster 10th Edition


De regulă scriem despre programe şi jocuri gratuite (dacă sunt comerciale, atunci sunt prezentate în ziua în care GiveAwayOfTheDay.com le oferă gratuit). Această politică ne-am asumat-o din dorinţa de a arăta că există opţiuni/variante/alternative gratuite la softuri comerciale folosite de unii în mod ilegal. Din când în când mai prezentăm şi softuri comerciale şi probabil o vom face şi în viitor, nu pentru a invita la sau încuraja pirateria, ci pentru că încetul cu încetul ceea ce până ieri nu puteam cumpăra, de astăzi putem (fie ca apar şi în magazinele româneşti, fie că preţurile devin accesibile). După această lungă şi probabil nu tocmai necesară introducere ajung la jocul pe care îl propunem astăzi: Chessmaster 10th Edition, realizat de Ubisoft. Nu cunosc preţul în România, dar de pe situl tocmai indicat preţul pe care îl văd este de 20usd, ceea ce nu este prea mult.

img136

Jocul este bine construit la capitolul grafică (totuşi, parcă meniurile sunt nefinisate, cu nişte opţiuni la culori dubioase) şi probabil (nu sunt şahist, dar mă încred în recenziile făcute de alţii competenţi) şi ca motor de şah. Partea minunată este că se poate adresa tuturor: fie că sunt începători, jucători medii sau super-experţi. Eu am împrumutat jocul pentru acest sfârşit de săptămână, pentru copii. La început trebuie să vă definiţi un profil (puteţi defini câte un profil pentru fiecare doritor din casă), în care indicaţi vârsta şi nivelul de cunoaştere al şahului: în baza acestor informaţii, Chessmaster vă poate aloca nişte parteneri pe măsură la joc. Puteţi învăţa şah cu acest program sau trece direct la joc (turnee, online, contra computerului sau contra unui prieten uman…).

img140 img142

Cum nu sunt jucător de şah nu mă voi pronunţa absolut deloc asupra "cât de bun este Chessmaster" (sau mă rog, partenerii virtuali pe care îi crează). Am studiat însă puţin opţiunile. Pentru a activa meniul contextual daţi – evident – click dreapta pe suprafaţa ferestrei şi veţi vedea diverse opţiuni (unele cereau să schimb CD-ul şi recunosc că am fost leneş). Din aceste meniuri se pot schimba şi tablele şi piesele (unele seturi – precum şi facilităţi în joc – sunt disponibile doar după ce ţi-ai asigurat un număr de victorii). Poţi cere sfaturi, da înapoi, relua la final jocul pentru a ţi-l analiza… ş.a.m.d.

img143 img144

img145 img146

Pentru copii cel mai fascinant a fost să vadă variantele animate de piese, dintre care una chiar potrivită pentru cei mici.

img147

Este amuzant să vezi cum calul ia pionul sărindu-i în cap, sau tura întinzându-şi braţele să nu amorţească, sau modul de deplasare a regelui. Cu un astfel de set de piese creşte cu siguranţă motivaţia copiilor să ia piesele adversarului… sau să şi le lase luate?

img148

Că sunteţi începător sau avansat sunt sigur că veţi aprecia acest minunat joc. În momentul scrierii acestui material, situl Ubisoft.ro nu era funcţional, dar când va redeveni funcţional probabil de acolo veţi putea afla informaţii despre cum să achiziţionaţi jocul în România.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 4,60 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *