Blender – un nou design, o nouă versiune


Chiar ieri, ca să nu închei prea rapid o semnalare, anunţat despre programul de grafică 3D CB Model Pro, disponibil gratuit cât timp este în beta. Anunţul ar fi mers mai bine lipit de cel de astăzi, într-un generic capitol grafică 3D: situl Blender.org tocmai şi-a schimbat designul, iar programul Blender tocmai a ajuns oficial la versiunea 2.43. Cum arată astăzi situl vedeţi şi în captura care urmează; cum arăta înainte puteţi vedea într-un material mai vechi de-al nostru, în care vă recomandam o carte gratuită despre Blender. Şi de fapt pe CNet.ro am mai scris odată, indirect, despre Blender: vă amintiţi de Elephants Dream, lansat ca primul film 3D gratuit? La 10 minute nu i s-ar putea spune chiar film, dar mai multe aflaţi (dacă nu l-aţi văzut) urmând legătura indicată anterior.

img185

Şi acum să ne întoarcem la Blender, ajuns la versiunea 2.43. Lista impresionantă a facilităţilor acestui program o găsiţi aici. Nu mă încumet să o prezint pentru că în general foloseşte termeni care probabil traduşi în română nu ar spune prea mult, fiind consacraţi în engleză. Pe scurt pot spune însă că este un program care concurează cu succes alte soluţii comerciale, putând fi folosit în crearea de imagini dar şi de filme 3D. Pentru a vă convinge puteţi vizita secţiunea de imagini, respectiv de filme, a sitului Blender.org. Dacă doriţi să ştiţi configuraţia cerută de program, parametrii îi găsiţi aici; eu voi spune doar că, pentru o funcţionare optimă, are nevoie de 2 Ghz dual CPU şi 2 GB Ram…

img184

Dacă sunteţi începător în acest sector, nu vă speriaţi. Blender are documentaţie din plin şi o comunitate substanţială şi activă. Începeţi învăţarea de la Tutorials & Help. Veţi găsi un ghid al începătorului dar şi materiale pentru avansaţi, precum şi tutoriale video! Comunitatea este împărţită pe limbi, dar una românească nu pare să existe încă. Oricum, poate aveţi o limbă mai apropiată decât engleza (italiana sau poate rusa) pentru a vă alipi respectivei comunităţi în căutare de ajutor. Eu unul mă limitez la a vizita din când în când galeriile sitului Blender.org, pentru a mă minuna de imaginile ce pot fi create cu acest program.

img186

La final vă recomand galeriile lui Cristian Mihaescu, pentru alte demonstraţii de ce poate Blender (nu, nu singur) să facă.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *