WordPress: Ultimate Tag Warrior


Un concept nu tocmai nou şi destul de răspândit pe internet este cunoscut sub numele de "tag clouds". Găsiţi aceşti "nori" în pagini speciale sau în benzile laterale din paginile unui sit, de regulă arătând o serie de cuvinte cheie (tagurile, etichetele), scrise cu caractere de dimensiuni diferite. Mai nou avem şi noi o pagină cu norul de taguri, încă nefinalizată dar bună ca demonstraţie. Am realizat-o cu ajutorul unui plugin WordPress: Ultimate Tag Warrior. Despre acest plugin vom vorbi pe scurt în continuare.

img187

De la pagina anterior indicată descărcaţi ultima versiune şi, ca de obicei, copiaţi fişierul pluginului în wp-content/plugins, după care activaţi pluginul. Nimic spectaculos după aceasta. Trebuie să mergeţi în secţiunea de administrare la opţiunea Tags apărută în meniul Manage. De aici aveţi o serie de opţiuni legată de acest plugin. Daţi click pe Configuration pentru a-l configura corespunzător. Se pare că puteţi aranja inserarea pluginului în pagină chiar din această secţiune de configurare (vedeţi Primary Content Tag şi Secondary Content Tag) – eu am pus codul manual, optând pentru această variantă ca să pot folosi şi aşa-numitul magic inline tag-adder (găsiţi codul exact de introdus în documentaţia pluginului). Oricare metodă aţi ales-o, rezultatul va fi afişarea tagurilor la început şi/sau la sfârşitul unui articol. În plus, acel magic inline tag-adder permite adăugarea directă a tagurilor, folosind AJAX, fără să intri în secţiunea de administrare. Astfel, în timp ce administratorului unui sit, datorită pluginului şi instrumentului AJAX, poate adăuga taguri vizitând articolele (vezi imaginea de jos, stânga), un simplu vizitator va vedea doar tagurile (vezi imaginea de jos, dreapta).

img188 img189

Desigur, tagurile pot fi adăugate şi din partea administrativă a WordPress-ului. Din Manage, Tags puteţi să redenumiţi un tag sau să îl ştergeţi, precum şi să creaţi sinonime.

img190

Până aici lucrurile sunt uşoare. Pentru fructificare trebuie însă umblat şi mai mult la teme. Dacă aţi descărcat arhiva completă cu pluginul aţi găsit acolo şi nişte fişiere puse într-un director themes. În principiu trebuie să copiaţi tag.php şi tags.php în wp-content/themes/tema-folosita-de-dvs-acum/. Depinde de tema ce o folosiţi, tag.php va mai cere sau nu intervenţii, pentru a-l uniformiza ca aspect cu restul sitului. În schimb tags.php funcţionează ca template: creaţi deci o nouă pagină şi alegeţi la template, din lista derulantă, Tag Archive. Salvaţi pagina (da, fără nimic în ea) eventual cu titlul Taguri. Din nou s-ar putea să trebuiască să modificaţi pe aloguri tags.php pentru a se alinia totul la designul existent.

Este excelent să optaţi pentru un astfel de plugin de la început! Dacă nu, va trebui să reveniţi la un moment dat asupra tuturor articolelor din trecut pentru a le asocia taguri. Pentru moment eu am trecut în revistă doar articolele din 2007 pentru a le pune taguri şi a luat ceva timp! De la caz la caz merită însă. Vizitaţi norul nostru de taguri pentru a vă convinge: practic tagurile depăşesc limitările categoriilor. Dacă am fi creat zeci de categorii, meniul lateral ar fi arătat cu siguranţă supărător de lung. Aşa însă, categoriile sunt mai generale iar tagurile pot să fie oricât de specializate. Dacă vizitaţi categoria Jocuri, veţi găsi şi jocuri gratuite şi jocuri comerciale şi jocuri flash. Doar folosind norul de taguri veţi putea ajunge exact şi doar la jocurile flash de exemplu. Iar această utilitate se regăseşte şi în cazul altor taguri. Sperăm să le apreciaţi şi să vă uşureze găsirea informaţiei dorite pe situl nostru! Între timp mai avem câteva sute de articole de "etichetat".


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *