Ditto – un clipboard mai performant


Suntem atât de obişnuiţi cu clipboard-ul de Windows, mai ales cu ideea că dacă punem ceva în el pierdem automat ceea ce exista înainte… dar de ce să fie aşa? De ce să nu putem pune în clipboard oricâte informaţii, text şi imagini de-a valma, şi să le regăsim după câteva minute? Sau de ce să nu regăm informaţiile puse în clipboard peste câteva zile, chiar dacă între timp am închis şi repornit calculatorul de zece ori?! Da, de regulă acolo punem informaţie care îşi pierde importanţa după câtva timp, dar dacă avem unele informaţii pe care le "lipim" (paste) foarte frecvent şi le-am dori mereu la îndemână?

img191

Ne oprim astăzi la programul gratuit Ditto (online la Ditto-cp.sourceforge.net/). Odată descărcat şi instalat, programul se face vizibil în systray, dar puteţi să îi scoateţi iconiţa din opţiunile programului. Începeţi să puneţi informaţii în clipboard (cu CTRL+C) şi apoi apăsaţi CTRL+`. Veţi vedea o fereastră cam ca cea de mai sus. Dând click dreapta pe ea veţi avea un meniu contextual foarte stufos. Să vedem puţin utilizarea: banală! Cu CTRL+C puneţi informaţie în clipboard şi desigur cu CTRL+V "lipiţi" informaţia cea mai recentă. Dacă doriţi să vedeţi ce este în clipboard, apăsaţi CTRL+` şi apoi cu săgeţile mutaţi-vă pe o informaţie şi daţi enter; sau daţi dublu click pe respectiva informaţie; sau trageţi-o cu mouse-ul. Trei metode la îndemână, după preferinţe! Mai mult, puteţi configura combinaţii de taste pentru primele poziţii din lista informaţiilor din clipboard (tabul al treilea, Keyboard Shortcuts). Iată mai jos fereastra de opţiuni, primul tab, General.

img192

Vedeţi că informaţiile se păstrează într-o bază de date. Ca să nu crească prea mult, puteţi limita numărul de elemente în clipboard (Maximul Number of Saved Copies) sau numărul de zile cât timp un element este păstrat (Paste Entries Expire after). Lăsaţi programul să pornească odată cu sistemul de operare (Start Ditto on System Startup) pentru că nu consumă multă memorie şi intervine doar când aveţi nevoie de el, în rest puteţi şi uita de program. Opţiunile sunt foarte multe şi nu mă voi opri pentru a le prezenta pe toate ci voi mai semnala doar faptul că Ditto poate fi folosit chiar şi în reţea, schimbând cu alţii informaţiile din clipboard (scenarii de justificare se pot găsi).

Mai sunt şi alte facilităţi interesante şi utile care vă aşteaptă să le descoperiţi. De exemplu puteţi găsi foarte rapid ceva salvat în clipboard prin boxa de căutare de la baza ferestrei afişate cu CTRL+`. Căutarea funcţionează ca în Firefox, adică find as you type: în timp ce scrieţi, în clipboard rămân doar elementele ce se potrivesc căutării. Puteţi modifica un element din clipboard (dacă este tip text). Puteţi adăuga manual un nou element în clipboard. Fereastra flotantă a programului poate fi setată să aibă o transparenţă după bunul plac al utilizatorului. Şi să mai spun că funcţiile de copy şi paste funcţionează chiar şi în Explorer, la copierea sau mutarea de fişiere! Sper ca aceste mici "dezvăluiri" din funcţionalităţile lui Ditto să vă încurajeze să îl testaţi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. cinefilu42 spune:

    Bun programul. Chiar ma intrebam cum se pot pastra fisierele care se pierd din clipboard?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *