Alexa, spune-mi câte ceva despre trafic


Alexa.com este un sit popular care stă de mulţi ani cu ochii pe sute de mii de situri, realizând un top al lor şi evaluând traficurile per situri. Apreciat de unii şi blamat de alţii, Alexa este citat cu mândrie când cifrele convin şi denigrat când nu convin. Statisticile lor nu au cum să fie foarte exact, la fel cum nici când Trafic.ro spune că "X români au folosit internetul la momentul Y" nu are cum să fie 100% exact din moment ce de exemplu CNet.ro – şi alte mii de situri – nu este înscris la ei. Alexa însă foloseşte alte metode de evaluare a traficului decât un contor în pagină, stabilind un rang (rank) propriu despre care mai multe putând citi aici.

Un blog care pare a fi întreţinut de persoane de la Alexa.com anunţau acum cinci zile câteva îmbunătăţiri interesante, dintre care cea mai notabilă este introducerea unor indicaţii geografice. Dacă aveţi un sit sau sunteţi interesat de un anume sit, intraţi pe Alexa.com, căutaţi-l şi apoi daţi click pe legătura Overview aflată sub detaliile despre sit. Dacă situl atrage suficient trafic, Alexa vă poate furniza informaţii interesante (pentru siturile mici informaţiile sunt însă mai sărăcăcioase). Iată de exemplu ce aflăm despre CNet.ro: de unde vin (geografic vorbind) cei mai mulţi vizitatori, respectiv care este rangul sitului nostru în diverse ţări. Ce nu ştiu este la ce perioadă se referă aceste cifre: ultima sută/mie/… de vizitatori? ultima săptămână/lună/an/…? Oricum, dacă în lume CNet.ro ocupă poziţia a 263.611, e mai îmbucurător să citeşti că în România ar fi al 2.224-lea 🙂 .

img205

Atunci se naşte o întrebare: Alexa, ce ne poţi spune despre cele mai bine poziţionate situri în România? Iată ce ne răspunde Alexa.

img2061. Yahoo!
2. Google.ro
3. Google.com
4. Hi5.com
5. YouTube
6. Neogen.ro
7. MSN.com
8. Wikipedia.org
9. SoftPedia.com
10. IMDB.com
11. Trafic.ro
12. MyForum.ro
13. Megaupload.com
14. Blogger.com
15. Rapidshare.com
16. Microsoft.com
17. eJobs.ro
18. MySpace.com
19. Edu.ro
20. 3xforum.ro

Dacă doriţi lista tuturor celor 100 de situri româneşti din topul indicat de Alexa, mergeţi aici.

Ce ne spune topul? Unele situri mă surprind, altele sunt de aşteptat. Google, YouTube, SoftPedia… sunt "normale". Dar chiar Yahoo! pe primul loc?! Apoi popularitatea lui Hi5 depăşeşte popularitatea pe care credeam că o are. De fapt Hi5 este în Top 10 în mai multe ţări. Personal, deşi am primit zeci de invitaţii la Hi5, nu m-am înrolat în el. În Top 10 la noi regăsim ca situri "româneşti" Google.ro şi SoftPedia.com (am pus între ghilimele pentru că Google.ro este de fapt doar o "traducere" de la Google.com; iar SoftPedia.com s-a lansat şi fixat solid pe piaţa internaţională ca un sit de limbă engleză – desigur, şi cu ceva conţinut în română); aşa că situl – să zicem 100% – românesc din Top 10 este Neogen.ro. Până astăzi nu cred că am vizitat acest sit vreodată!

Vedem din top că românii povestesc mult (locurile 12 şi 20), se documentează despre filme (locul 10), încarcă/descarcă fişiere pe/de pe web (locurile 13 şi 15), îşi caută de muncă (locul 17), citesc şi scriu bloguri (locul 14)… dar MySpace.com pe locul 18???

Dacă ceea ce spune Alexa este cât de cât apropiat de realitate, atunci topul relevă lucruri interesante despre gusturile Românilor la capitolul navigare pe web. Mi-ar place să ştiu şi opiniile voastre: curaj, formularul de comentarii nu muşcă!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    1) Cred ca ar trebui laudat site-ul edu.ro, site-ul Ministerului Educatiei, ca a reusit o asemenea clasare.
    2) Mie personal imi lipseste in top un site cu stiri (oare nu am vazut bine?), un site de genul hotnews.ro sau ziare.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *