Google Apps – două versiuni, una pururi gratuită


Nu mai îi spune Google Applications for Your Domain ci simplu Google Apps. Şi se găseşte la aceeaşi adresă cumplit de complicată şi greu de memorat: www.google.com/a/. Proiectul a apărut în august 2006, la sfârşitul acelei luni înscriindu-mă şi eu în proiect cu ProFamilia.ro. Nu am prea folosit, sincer să fiu, Google Apps, dat fiind că statutul nu era clar: va fi mereu gratuit? Google nu a vrut să răspundă clar, doar indirect exista garanţa că o formă gratuită va exista mereu. La începutul acestei luni apăruseră zvonurile că Google trece Google Apps va trece de la gratuit la comercial, lăsând însă în regim gratuit conturile deschise până atunci. Uh, toate temerile au luat astăzi sfârşit. Google a lansat ediţia premium, care este comercială şi are desigur facilităţi suplimentare, lăsând pentru totdeauna şi o versiune gratuită, excelentă pentru cei mai mulţi (nu sunteţi directorul unei companii, nu? dar aveţi un sit cu domeniu propriu? atunci Google Apps este pentru Dvs).

img224

Haideţi să facem o recapitulare pentru cei care poate nu ştiu ce înseamnă Google Apps. Dacă aveţi un domeniu, să zicem Calculatorescu.ro, serviciul de hosting pe care îl oferiţi vă oferă probabil şi email. Poate 5 emailuri, poate mai multe. Poate de 10MB contul, poate mai mult (parte din spaţiul cumpărat). Cu Google Apps puteţi avea 50, 100, chiar şi mai multe conturi de email de capacitate… 2GB! Da, sunt ca şi conturile GMail (aceeaşi interfaţă, aceleaşi filtre bune anti-spam, aceleaşi facilităţi, doar că dimensiunea contului nu creşte ci rămâne fixă). Iată lista serviciilor reunite de Google Apps: Start Page, Chat, Web Pages, Email, Calendar şi Docs and Spreadsheets. Cu alte cuvinte, dacă Dvs sunteţi Ion Calculatorescu puteţi să vă creaţi o adresă de email ion@calculatorescu.ro, va avea 2GB, cu ea veţi putea comunicat prin GMail dar şi edita documente text şi tabele; veţi putea avea calendare interne, chiar şi crea o pagină web (prea minimalistic după mine) cu instrumentele oferite.

Spre Google Apps au migrat de luni bune instituţii de învăţământ, Universităţi cu mii de studenţi, având acum fiecare adresă de email a la GMail dar de pe domeniul propriu. Dacă aveţi un domeniu propriu (.ro) nu văd motivul pentru care să nu folosiţi Google Apps (sau cine vă oferă hosting are o ofertă mult mai bună? să o auzim atunci). Acum ceva ani, CNet.ro a oferit gratuit adrese de email @cnet.ro… Ar fi o idee să le migrăm pe Google Apps: cei care le folosiţi – ce ziceţi? Eu am început să fac pregătirile de migrare pentru propriul domeniu (trebuie să aştept însă schimbările de DNS să se propage – poate dura ore):

img225

Care sunt schimbările ce trebuie făcute în DNS? Le veţi primi prin email după ce vă înscrieţi la acest serviciu, dar pentru a vedea că nu este greu vă arăt esenţialul:

MX Server address Priority
ASPMX.L.GOOGLE.COM. 1
ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM. 5
ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM . 5
ASPMX2.GOOGLEMAIL.COM. 10
ASPMX3.GOOGLEMAIL.COM. 10
ASPMX4.GOOGLEMAIL.COM. 10
ASPMX5.GOOGLEMAIL.COM. 10

Este bine înainte să faceţi modificările să adăugaţi deja emailurile care există, pentru a fi siguri că în timp ce se propagă modificările de DNS nu se pierde corespondenţă. Eu am adăugat conturile preventiv.

img226

Puteţi adăuga mai multe conturi deodată (folosindu-vă de un tabel Excel) sau unul câte unul. Ce să spun, este foarte greu să adaugi un cont de email.

img227

Google Apps vă face administratori în câteva clipe! Dintr-o interfaţă web prietenoasă administraţi totul. Evident, Google Apps vă permite şi unele particularizări (de exemplu să schimbaţi logoul Google cu unul personalizat!). Aşa arată (cu un logo făcut la repezeală) pagina cu un cont

img228

Dacă versiunea gratuită nu vă satisface, există Premier Edition. Citiţi diferenţele între versiunea gratuită şi cea comercială aici. În principiu la cea comercială este garantat un timp de funcţionare de 99%, conturile de email au nu 2GB ci 10GB, asistenţă inclusiv prin telefon… dar şi trebuie să plăteşti 50usd pe cont (oricum, mult mai puţin decât cere Microsoft pentru ofera întrucâtva similară).

Iar la final un fapt interesant aflat de pe blogul lui Ionuţ. Deşi EditGrid, Zoho şi Thinkfree oferă webaplicaţii similare gen Office, ba chiar mai bune şi mai variate, Google Docs and Spreadsheets pare a nu avea concurenţă! În octombrie 2006, un sondaj arată că 92% dintre cei care au folosit aplicaţii web tip Office au apelat la produsele Google. Le aveţi include în Google Apps!

PS 1: Între timp Google a făcut anunţul oficial şi trebuie să mă corectez: există două ediţii gratuite (Standard şi Education) şi una comercială (Premier). Deci titlul este puţin inexact.

PS 2: Raportez! În două ore de la începerea operaţiunilor, întreg serviciul Google Apps îmi este activ. Migrarea conturilor de email şi activările de rigoare au mers perfect, fără probleme. Adresa mea personală de email tocmai a sărit la 2GB!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,67 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. jürgen.toth spune:

  As folosi si eu Google Apps, insa mi-e teama de schimbarile in DNS, nu prea ma pricep, si cu providerii …

 2. radu.capan spune:

  Teoretic orice persoana care detine un sit ar trebui sa aiba 100% controlul DNS-ului. Google Apps da instructiuni detaliate. Eu recunosc ca am si stat de vorba cu cei de la firma unde este gazduit DNS-ul, dar pentru ca era o problema la ei. In rest totul a mers struna, conform indicatiilor date de Google Apps.

 3. Ionel spune:

  Am si eu o intrebare despre google apps si al nostru cnet: pe cand se va face trecerea la conturile de google apps (eu zic ca merita), pentru ca eu unul astept cu mare nerabdare acest lucru.

 4. radu.capan spune:

  As trece maine conturile, dar sunt cateva probleme: sunt zeci, nu stiu cate mai sunt folosite, si nu stiu daca le pot migra cu parole (nu am cum sa le aflu) deci la migrare s-ar putea sa fie un tambalau mare cateva zile, pana lumea isi repune parolele vechi sau altele, eu pana atunci punand ceva temporar. Dar am sa studiez problema. Promit.

 5. Alex spune:

  Poate si un tutorial. 🙂

 6. Stefan spune:

  Tutorial… sau poti apela la un reseller Google Apps care se poate ocupa de configurare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *