Trecerea de la MDB la MySQL


Trecerea de la bazele de date MS Access la MySQL se poate face de regulă foarte uşor, cu instrumentele potrivite 🙂 şi cu ceva cunoştinţe. Am folosit ani mulţi baze de date Access pentru ştiri, abonaţi, documente, liste de tot felul… Dar aceste baze de date au limitele lor şi în cele din urmă m-am văzut forţat să migrez spre MySQL. Prietenul de încredere mi-a fost un program incredibil de mic (72kb!!! ceva mai mult cu nişte dll-uri care pot fi utile) numit MdbToMySQL.

De unde să îl descărcaţi? Aici sunt puţin nedumerit. Dacă mergeţi la această pagină găsiţi versiunea 1.0, fiind invitaţi să vizitaţi noua pagină cu versiunea nouă a programului. Veţi fi deci conduşi la o altă pagină unde, surpriză, versiunea mai nouă este… 0.9. Dincolo de această harababură cu versiuni, eu mai am încă pe calculator versiunea 0.9 pe care o mai folosesc din când în când. Am luat versiunea ce nu solicită instalare (prefer de fiecare dată această versiune, când am de ales), descărcând deci o arhivă pe care am despachetat-o local.

Programul este foarte simplu de folosit. Întreaga interfaţă o puteţi vedea din captura de mai jos. Daţi click pe butonul de sus (Locate .MDB file…) şi alegeţi fişierul MDB de pe calculatorul Dvs. Va fi încărcat, detectându-se tabelele, câmpurile şi înregistrările. Apăsaţi pe butonul Select All din dreapta (sau click manual pe tabelele care vă interesează). Şi ultimul pas: click jos pe Export MySQL file… Va fi generat un fişier ce conţine toate interogările necesare pentru a recrea bazat de date, acum în MySQL, şi a o popula cu vechile informaţii. Cele câteva opţiuni (stânga-jos) se explică de la sine. Cu phpMyAdmin sau cu un program pentru MySQL executaţi fişierul oferit de program şi migrarea este încheiată!

img229

Mă mai întorc la "convertirea" mea de la MDB (fişierele MS Access) la MySQL. Am ezitat mult timp crezând că va trebui să rescriu mult codul (la siturile în ASP în care foloseam baze de date Access). Spre surpriza mea, marea rescriere s-a limitat la înlocuirea unei linii:

caleabazeidedate="DRIVER={Microsoft Access Driver (*.mdb)};DBQ="+Server.MapPath(’../private/numelebazeidedate.mdb’)

devenind

caleabazeidedate="Driver={MySQL ODBC 3.51 Driver};server=localhost;database=numelebazeidedate;uid=numeutilizator;pwd=parola;"

În unele cazuri a mai fost nevoie de unele mici modificări în cod, datorită unor diferenţe de sintaxă SQL (de exemplu la tipul dată). Dar migrarea s-a redus oricum la minute, în nici un caz ore sau zile.

Dacă cumva mai folosiţi în vreun sit al Dvs baze de date Access (mai ales dacă sunt date multe şi accesate de mulţi vizitatori) gândiţi-vă serios la opţiunea migrării spre MySQL.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. sander spune:

    Salut. Nu mai merge nici unul din site-urile indicate. Poti, te rog, sa imi trimiti o copie a programelului?

  2. cnet spune:

    Mai exista un articol cu un program care nu a disparut. Click aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *