Yaplet – chat oriunde, pe orice sit!


O studentă de 25 de ani, în loc să îşi facă temele – mărturiseşte ea, nu este supoziţia mea – a lansat la 30 ianuarie a.c. o minunăţie de aplicaţie web care – deja devine poveste clasică – a avut aşa succes încât rapid serverul nu a mai putut duce masa de utilizatori. Despre ce este vorba? Yaplet.com, o soluţie atât de banală încât oricine – şi când spun oricine mă refer la toţi care au navigat pe net măcar de câteva zile şi nu văd computerul pentru prima oară – poate să îşi adauge un chat propriului sit sau poate să vorbească într-un chat cu vizitatorii oricărui sit.

Ideea serviciului este cât se poate de simplă (deci genială?). Puteţi să vă adăugaţi un bookmarklet în bara navigatorului şi atunci când vizitaţi un sit ajunge să daţi click pe bookmarklet şi partea de chat va fi ataşată automat respectivului sit (cum se trage un bookmarklet în bara navigatorului? simplu: cu mouse-ul). Dacă nu aţi mai folosit bookmarklet-uri până acum sau pur şi simplu nu vă plac, mergeţi pe Yaplet.com şi scrieţi adresa sitului unde doriţi să "chat-uiţi". Mai direct, trebuie să încărcaţi o adresă de genul http://go.yaplet.com/?url=http://www.cevasit.ro. De exemplu pentru chat pe CNet.ro adresa ar fi

http://go.yaplet.com/?url=http://www.cnet.ro

Ieri am testat soluţia pe forumul catolic unde au intrat pe chat mai multe persoane şi totul a mers bine:

http://go.yaplet.com/?url=http://www.forum-catolic.cnet.ro

Dacă doriţi să anunţaţi că situl Dvs are chat, puteţi să vă creaţi diferite imagini clickabile care să anunţe dar şi să deschidă direct chatul. Acesta are două moduri de funcţionare: fie adaugă un frame separat, în dreapta sitului; fie ca fereastră pop-up. Iată-l în funcţiune pe forumul catolic. (Se pare că mai există încă o soluţie, de "inserare" a chatului într-un sit, dar pentru moment retrasă până la rezolvarea unor probleme. Nu am ajuns să testez această a treia opţiune dar sună bine: chat inclus în sit… Vom vedea când revine.)

img212

Înainte de a discuta puţin despre facilităţile sitului să spunem unele lucruri: un chat îşi are sensul pe care 1) fie în fiecare moment sunt câteva zeci de vizitatori; 2) fie îşi anunţă o oră sau câteva ore de chat în anumite zile. Dacă aveţi un sit şi veţi pune un chat nu vă aşteptaţi ca el să şi fie folosit: depinde mult de fluxul de vizitatori. Chatul yaplet merită însă folosit acolo unde sunt comunităţi mai mari, sau de exemplu dacă doriţi să discutaţi cu un prieten pe marginea unei pagini. Îl invitaţi la chat pe pagina cu pricina şi puteţi discuta ("dă click acolo", "vezi ce scrie în paragraful al treilea", etc).

Acum să vedem ce poate acest chat. Iniţial mi s-a părut cam simpluţ dar trebuie să recunosc că are un minim necesar. Şi în primul rând pentru un chat ce este necesar? Să poţi să îţi dai un nume şi să comunici. Aceasta se rezolvă din partea de jos a chatului. Implicit acolo scrie MyName – înlocuiţi cu numele Dvs, şi Greetings – înlocuiţi cu textul Dvs. Daţi apoi ENTER sau apăsaţi butonul verde şi gata: comunicaţi! Suportă şi unele smiley-uri!

img213

Dat yaplet poate mai multe. Haideţi să studiem puţin instrumentele din partea de sus a paginii:

img214

Numărul pe care îl vedeţi subliniat indică numărul de persoane conectate la chat (nu numărul de persoane care vizitează respectivul sit). Urmează un clopoţel. Mai sus are un indicator roşu de "oprit" – indică faptul că sonorul este oprit. Este ideal să îl porniţi (cu un click): dacă v-aţi mutat într-o altă fereastră sau tab, când cineva mai scrie ceva veţi fi notificat sonor. Inele de lanţ care urmează vă vor da acces rapid la o legătură (link) spre pagina cu chat. Plicul vă permite să trimiteţi rapid un email unei persoane invitând-o să vină la chat în respectiva pagină (excelentă opţiune!). Semnul de întrebare este pentru un mic help. Următorul simbol grafic vă permite să detaşaţi chat-ul de fereastră, transformându-l într-o fereastră pop-up (aceasta are o bară de instrumente similare, dar în locul acestui buton apare altul, care face trecerea inversă, de la chat pop-up la chat în pagină). În fine, x-ul roşu închide chatul.

Să vedem acum câteva opţiuni mai avansate. Doriţi să comunicaţi în privat cu cineva? Se poate! Daţi click pe numele respectivei persoane (presupunem evident că este în chat atunci) sau pe numărul din bara de sus. Va apare o listă cu persoanele active în chat (cu gri sunt cele plecate, cu negru cele active). Dacă aţi selectat o persoană, ceea ce scrieţi îi va apare doar ei. Persoana respectivă trebuie de asemenea să vă marcheze pe Dvs pentru a vă răspunde în privat.

img216

Tot din captura de mai sus vedeţi că există un minim de moderare: ignorarea mesajelor cuiva sau interzicerea lui în chat. După cum spuneam, la yaplet se lucrează, moderarea fiind una dintre priorităţi. Lista de facilităţi la care se lucrează o găsiţi aici. Eu de exemplu aştept să ofere o imagine pe care să o poţi include în sit care să îţi indice numărul de persoane în chat. Atunci aceasta va putea fi inclusă în paginile unui sit şi va îmbia mai mult la chat.

Vom introduce chat la CNet.ro? Aproape sigur că nu, cel puţin nu prea curând. De ce? Pentru că suntem o comunitate prea mică. Dar experimental puteţi încerca, dând click pe legătura de mai jos. S-ar putea să fiu şi eu online, astăzi… cine ştie?! 😉

http://go.yaplet.com/?url=http://www.cnet.ro

PS: conform sitului Yaplet.com, acest serviciu va rămâne pentru totdeauna gratuit…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. jürgen.toth spune:

  Un canal de chat foarte, foarte simplu si usor de folosit este oferit la adresa: http://www.onelinr.com/

 2. jürgen.toth spune:

  O aplicatie chat si nu numai este recomandata si la pagina web UserPlane.com.

 3. jürgen.toth spune:

  Alta modalitate de creare a unui chatroom propriu este prezentata de site-ul urmator: http://www.chatmaker.net/

 4. jürgen.toth spune:

  O alta modalitate de a-si petrece timpul liber in chat-uri este oferita la: http://firef.ly/

 5. jürgen.toth spune:

  Si din nou posibilitati de utilizare a chat-urilor pe Site.Bumpin.com.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *