Interviu cu webmasterul de la Vatican.va


PodTech.net a publicat acum câteva zile un video-interviu cu sr. Judith Zoebelein, material inclus în continuare. Este de fapt o discuţie neoficială avută în contextul unei conferinţe (LIFT – personal nu îmi spun nimic aceste litere).Cine este sr. Judith Zoebelein? Este principala responsabilă de sectorul internet în Vatican, şi deci implicit webmaster-şef la Vatican.va. Probabil nu veţi avea răbdarea să urmăriţi întreg interviul aşa că voi rezuma câteva lucruri spune de ea: Vatican.va primeşte cam 11-15 milioane de vizite zilnic, din aproximativ 120 de ţări. Întrebată dacă Papa Benedict foloseşte internetul a spus că nu este sigură, dar cei din imediata lui apropiere cu siguranţă că da şi încă intens. Şi ultimul fapt pe care l-aş semnala din materialul video este că la Vatican se foloseşte Linux şi Apache (iar unii au trecut acum la laptopuri MacIntosh).

Am avut ocazia să o cunosc pe sr. Judith acum câţiva ani (staţi liniştiţi, nici nu o să încep să depăm amintiri, nici să mă laud). Era în contextul unei conferinţe creştine despre internet, unde am participat şi câţiva români. La respectiva întâlnire, ce a avut loc chiar în Vatican, sr. Judith ne-a făcut o demonstraţie absolut uluitoare a unui sistem de e-learning care din păcate nici astăzi nu este lansat (de ce? nu ştiu… dar când va fi lansat, internetul catolic va face un salt considerabil în ochii multora). Şi pun punct cu amintirile despre sr. Judith.

Voi continua însă cu o remarcă tristă de pe Digg.com, de unde am aflat de interviu. Cineva declara că este sătul de situl Vaticanului: acelaşi stil, aceeaşi culoare, acelaşi design de ani mulţi… Recunosc, este adevărată. De asemenea se reproşează frecvent sitului Vaticanului că este orientat mai mult înspre a da şi mai puţin înspre a primi (adică vizitându-l poţi doar primi, citi respectiv, dar nu poţi da nimic, neexistând formulare pentru comentarii de exemplu sau alte forme interactive, comunitare). Legat de această a doua obiecţie, probabil cândva lucrurile se vor schimba. Pentru moment Vatican.va însă nu se doreşte decât să fie o carte de vizită + o imensă bibliotecă de documente. Iar legat de prima observaţie, sper că lucrurile se vor schimba. Pe alocuri s-au schimbat. Frunzărind Vatican.va veţi vedea peste tot acelaşi maro, acelaşi aspect. Dar puţini ştiu că există şi secţiuni cu design diferit, semn că s-a renunţat măcar la ceva: la ideea că designul trebuie să fie unitar (aş completa „unitar mohorât”).

Iată câteva legături spre secţiuni care au un design diferit faţă de cel „majoritar”: 1, 2, 3, 4.

vatican.jpg

Se poate deci şi „altcumva”. Rămâne să vedem când Vatican.va se va despărţi de look-ul actual.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *