Windows: Restore Points


Windows XP are o facilitate numită Restore Points: fie manual (adică de Dvs), fie automat (când se aduc schimbări mai semnificative sistemului de operare) se pot crea astfel de "puncte de restaurare". Numele lor este destul de auto-explicativ: dacă ceva începe să meargă prost pe calculator, puteţi apela la un astfel de punct pentru a reveni la o situaţie anterioară stabilă. Atenţie însă: revenind la un RP nu înseamnă că se revine la fişierele existente atunci şi şterse apoi, de exemplu (ce bine ar fi dacă ar merge aşa…). Restaurarea se face în principal la nivelul regiştrilor şi al unor fişiere esenţiale pentru Windows, pentru configurarea lui. RPs nu sunt soluţii magice pentru a face problemele Dvs să dispară. Dar uneori pot fi… Din fericire există undo pentru revenirea la un RP, deci puteţi oricând încerca să vedeţi dacă astfel se rezolvă ceva. Dacă lucrurile merg şi mai prost, anulaţi revenirea la acel RP.

Unde se află aceste RPs? Pe calculator, evident 🙂 . Pentru a ajunge la ele parcurgeţi următorul drum în meniu: Start, All Programs, Accessories, System Tools şi în sfârşit System Restore. După ce aţi lansat veţi avea o imagine ca cea de mai jos. După cum vedeţi, puteţi alege: să refaceţi situaţia dintr-un moment anterior (Restore my computer to an earlier time); să creaţi un nou RP (Create a restore point); sau să anulaţi ultima revenire la un RP (Undo my last restoration). Să mai notăm legătura clickabilă Sytem Restore Settings. De aici puteţi seta spaţiul alocat pentru RPs. De regulă un RP are nevoie de 200MB, iar după ce spaţiul disponibil s-a terminat se crează RPs peste RPs mai vechi. Tot de aici puteţi dezactiva facilitatea punctelor de restaurare. Aceste setări le găsiţi şi mergând în Control Panel, System, pe tabul System Restore.

img6

Iată de exemplu dacă doresc să revin la o situaţie mai veche (prima opţiune de mai sus), voi avea afişat un calendar şi îngroşat zilele în care au fost create RPs (automat sau manual). Se alege ziua şi RP (dacă sunt mai multe), şi se dă click pe Next în vrăjitor. Evident, va fi nevoie de o restartare a calculatorului. Atenţie: de preferinţă nu apelaţi la RPs mai vechi, pentru că aţi putea pierde aplicaţii instalate între timp sau configurări făcute între timp. Apelul la RPs se face oricum în situaţii de cazuri majore.

img7

Dacă operaţi frecvent modificări sensibile la sistemul de operare, veţi dori poate să puteţi crea RPs mai rapid. De exemplu cu un fişier executabil (prin dublu click) în Explorer. Creaţi cu Notepad un fişier cu numele, să zicem, CreazaPunctRestaurare.vbs şi puneţi în el doar două linii:

Set IRP = getobject("winmgmts:’’.’root’default:Systemrestore")
MYRP = IRP.createrestorepoint ("Punctul meu de restaurare", 0, 100)

Pentru mai multe informaţii căutaţi cu Google restore points.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 4,88 din 5)
Se încarcă...

11 comentarii

 1. jürgen.toth spune:

  Nu am sa uit atat de repede de acest articol, mai ales ca a venit la timpul potrivit, dat de faptul ca chiar astazi am fost nevoit sa imi reconfigurez calculatorul cu un astfel de Restore Point. Am cunoscut facilitatea (pe calculatorul meu in limba germana „Systemwiederherstellung”), insa acum am citit negru pe alb cum merge. Si a functionat. Multumesc!

 2. stan ion spune:

  Mersy ff mult pt ca te gindesti si la altii. De o jumate de zi ma chinui si intreb pe toata lumea cum se creaza un sistem restore si nimeni nu are habar. Am Wind.XP profesional-2002/servis pak 2 si pt a instala direct x9.0c trebuie creat un sistem restore si habar n-am cum, nici eu si nici prietenii mei. Cred ca-mi va fi poate folositor articolul tau. Mersy!

 3. valentin spune:

  Sa-ti dea Dumnezeu sanatate. Am reusit cu restore point sa ies din beleaua cu counterfeiting. Am o mare rugaminte: cand mai am o problema la ce adresa te pot gasi? Multumesc, multumesc, multumesc.

 4. valentin spune:

  Daca dau restart problema nu se modifica. Cand deschid din nou calculatorul apare counterfeiting din nou. Trebuie procedura salvata la data la care am facut restor point? Multumesc.

 5. radu.capan spune:

  Nu cred ca facilitatea numita restor point poate ajuta in problema licentei de Windows. Trebuie cautate pe net alte solutii (prima optiune fiind desigur inregistrarea legala).

 6. Emanuel spune:

  Am si eu o rugaminte, Radu: daca am schimbat ceva la sistem (care mi-a reusit pe celalalt pc dar pe asta tot imi da eroare, este vorba de niste setari ca sa nu mai al lag-ping mare la CSS) pot da Restore cum ai scris tu acolo deoarece de fiecare data cand porneste Windows-ul imi da sa verifice pentru erori, termina de verificat, se restarteaza si porneste Windows-ul si pe urma incepe si imi da eroare la toate programele care are trebui sa fie in bara de start langa ceas (antivirus, codec-uri, messenger etc.) si nu pot ajunge sa dau Restore. Imi poti da alta varianta?

 7. mihai P spune:

  Nu reusesc. Ce sa fac?

 8. gygu spune:

  Va rog mult sa ma ajutati: am avut un virus Trojan,detectat si sters de Avira dupa care am facut intoarcerea cu System Restore la un punct mai vechi cu 2 saptamani: dar restaurarea nu a fost posibila si mi-a indicat tot atunci sa aleg alt punct de restaurare; am ales si nici pe acela nu l-a putut efectua, apoi uitandu-ma la System Restore am observat ca mi-au disparut toate punctele de restore anterioare: as vrea sa stiu ce s-a intamplat si cum le pot avea din nou. Mentionez ca acolo la fiecare punct de restaurare anterior aparea „System Checker” si acum apare in continuare „Software Distribution 3.0” la urmatoarele puncte care se creeaza mereu. Va rog spuneti-mi ce este acesta si cum pot scapa de el.
  Tot in legatura cu nerealizarea punctelor de restaurare este faptul ca am schimbat anterior numele computerului si imi indica la punctul de restaurare asta si imi spunea ca pot sa nu am acces la unele resurse apoi nu s-a putut efectua restaurarea si tot ce am spus mai sus.
  As vrea sa stiu cum pot iesi din reteaua Mshome care imi apare acolo la workgroup unde am schimbat numele computerului, pt ca nu vreau sa-mi vada nimeni pc-ul in retea. Multumesc mult.

 9. TheMadalin spune:

  Imi merge PC-ul mai bine. Multumesc!;)

 10. george61 spune:

  Salut! Cine ma poate ajuta sa restabilesc PC-ul dupa ce am primit un virus troian?? Nu pot sa intru nici macar pe casuta de start ca sa pot introduce RUN!!!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *