Digg.com, o poveste interesantă


Ştiţi expresia: "ai săpat pe internet?" Ei bine, Digg.com este situl săpăturilor pe internet. Este locul de unde aflu multe informaţii, o parte transformându-se în articole aici. Şi nu este doar cazul meu, sute dacă nu mii de bloguri aflând prima oară despre un subiect de pe Digg.com. Probabil foarte mulţi îl cunoaşteţi şi folosiţi. La fel probabil unii îl vor privi ca ceva interesant şi vor trece mai departe. Indiferent de poziţie, m-am gândit că acest "monstru sacru" al navigării merită câteva cuvinte aici.

http://fisiere.cnet.ro/wp-content/uploads/2007/02/digg-wa.jpg

Digg.com este un sit care trăieşte datorită comunităţii. Fără comunitate ar fi un zero. În esenţă este un sit de semnalări, acestea fiind propuse şi votate de comunitate. Cineva găseşte un articol interesant pe net? Îl "sapă" (de regulă siturile – de limbă engleză – îşi adaugă un buton de Digg pentru a fi "săpate"), iar dacă şi alţii consideră materialul ca fiind util, după un număr de "săpături" respectiva semnalare iese din secţiunea temporară a sitului ajungând pe prima pagină, în fluxul central. Ce înseamnă material de semnalat? În principiu Digg.com este orientat pe tehnologie, dar în timp s-a extins şi spre video, jocuri, afaceri, politică… iar utilizatorii cer cu insistenţă adăugarea unei secţiuni foto.

Personal nu sunt membru ci doar utilizator zilnic (respectiv de n ori pe zi) al acestui sit. Cei care doresc să comenteze materialele sau să le aprecieze trebuie să fie membri. Este incredibilă forţa acestei comunităţi.

– în primul rând comunitatea fiind largă, de pe tot globul şi de toate gusturile, Digg.com are mari şanse să anunţe foarte rapid despre tot ce este nou şi extraordinar pe web; repet, de multe ori prima oară am aflat despre un sit sau un serviciu sau un program sau o facilitate sau …. de pe Digg.com!

– în al doilea rând, tot datorită dimensiunii comunităţii, dar în speţă implicării ei prin comentarii, fiecare subiect este analizat, nu de puţine ori având parte de informaţii (sau legături) co-laterale interesante, chiar foarte interesante

Dacă sunteţi un foarte pasionat de internet, atunci Digg.com este unul pe care trebuie să îl urmăriţi (are fluxuri RSS pe categorii, deci e uşor de urmărit).

img5

Acum să mergem puţin mai departe şi să vorbim şi despre lucruri mai neplăcute. Digg.com este atât de celebru încât o semnalare acolo poate însemna zeci de mii de vizite în câteva ore.

– aceasta a făcut ca, într-o vreme (din fericire situaţia s-a calmat) să apară vânătorii de "săpături". Un blog apărea în câteva minute (deschis pe Blogger.com de exemplu, gratuit), punea reclame şi o ştire bombă, absolut fictivă (gen: Bill Gates foloseşte Linux acasă). "Săpau" materialul să ajungă pe Digg.com şi în câteva ore aveau mii de afişări ale reclamelor care puteau însemna câteva zeci sau sute de dolari. Lumea afla în timp că e o minciună şi "săpătura" era ştearsă de pe Digg.com. Nici o problemă. Respectivul deschidea un alt blog (de exemplu pe WordPress.com), băga iarăşi o ştire fenomenală şi iarăşi mai făcea nişte bani. Cu astfel de indivizi, Digg.com a cunoscut o perioadă a ştirilor false ce poluau acest sit altfel excelent.

– miile de vizitatori mai înseamnă ceva trist. Ţinând cont că majoritatea siturilor au o limită de trafic, când un sit ajunge (intenţionat sau nu) să fie semnalat pe Digg.com, poate primi atâtea vizite încât să depăşească limita şi să fie automat închis (ca metodă de protecţie din partea serviciului de hosting). Faima ucide! Aşa se face că, într-un procent deranjant din cazuri, când găseşti ceva interesant pe Digg.com, până ajungi să vizitezi situl, acesta este deja jos, inaccesibil, inutilizabil, pentru că şi-a consumat traficul pe o lună în câteva ore şi a fost închis temporar. În astfel de situaţii, eu îmi salvez undeva linkul şi revin la el peste 2-3 zile, când "invazia" s-a calmat şi situl a revenit online. Deja fenomenul este numit "efectul digg" şi trebuie să recunoaştem că reprezintă un minus, dar problema nu este rezolvabilă de Digg.com (se mai practică "clonarea" unor pagini "săpate", ca un fel de mirror).

Să ne continuăm povestea. Unii au impresia că Digg.com a inventat sistemul de semnalări şi votări. Când acum câteva săptămâni de exemplu Yahoo a introdus ceva similar cu votări, nenumăraţi internauţi au huiduit şi strigat în gura mare "furt! furt! furt!" Este rău dacă, fiind fan la un serviciu, devi orb. Era de aşteptat ca, mai devreme sau mai târziu, dat fiind succesul lui Digg.com, să apară soluţii pre-made, de fapt nişte CMS-uri, pe aceeaşi idee. Când Pligg.com a fost lansat, un hacker l-a spart motivând că a dorit să pedepsească "furtul". Ah, fanii… Pligg şi-a revenit şi este un CMS în creştere ca popularitate. Personal mi-aş dori să existe un Digg/Pligg românesc dedicat tehnologiei dar cu articole pe limba noastră! De ce să nu existe un Digg/Pligg cu articole româneşti de cultură! Sau pe alte teme. Este normal.

img6

Am sesizat unele încercări pe care le-aş numi timide, în sensul că nu mi se par chiar de succes. Veţi recunoaşte de exemplu Pligg folosit de Blogoree.ro, dar şi de Hot-News.ro. Dacă ştiţi vreun Digg/Pligg românesc mai de succes, vă rog scrieţi în comentarii despre el, pentru a afla şi noi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. versuri32.com spune:

  Microsoft Corp., cel mai mare producator de software la nivel mondial, a anuntat ca va incheia un parteneriat cu Digg.com

 2. jürgen.toth spune:

  Un bun articol (in limba engleza) despre „efectul digg” cu sfaturi de reducere a efectelor negative puteti citi aici.

 3. moroshan spune:

  Minunata ideea cu ceva similar pe domenii mai putin „atacate” dp la noi, in limba Eminescului. K idee, in acest caz, pe zona pe care o pot eu acoperi, as colabora cu drag la asa ceva. Hai, cine da tonul!? Inca o data domnule Capan FELICITARI… fara numar pentru tot ceea ce faceti aici. MINUNAT SI, MAI ALES, DE MAXIMA CALITATE, bravo echipei CNET !!! Profit (si) de aceasta ocazie sa va urez SARBATORI FERICITE si, de cumva nu uitati, sa varsati un pic dintr-un paharel de palinca, la masa de Craciun, pentru cei plecati dintre ardeleni, departe, pe urmele descalecatorului…
  TOATE CELE BUNE, ganduri frumoase va rog sa primiti, cu maxima pretuire si cu dragoste crestineasca, de la acelasi forever moroshan!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *