Google Apps merge bine


Consider că am rămas dator cu un feedback despre experienţa migrării spre Google Apps. A trecut aproape o săptămână de când am schimbat mailul de la vechiul provider la cel oferit de Google şi totul continuă să fie perfect. Când scriam respectivul material (puteţi vedea captura din acel articol), serviciile nu erau încă activate, setările nu se propagaseră… În maxim două ore de la începerea procesului însă totul funcţiona perfect, în dreptul fiecărui serviciu fiind Active după cum puteţi vedea în captura de mai jos. O operativitate uimitoare, care, desigur, nu se datorează unor operatori umani de la Google ci automatizării procesului.

Mai mult, urmând instrucţiunile oferite cu claritate de Google Apps, am putut să fac modificările DNS necesare pentru ca subdomenii ale domeniului meu să pointeze spre serviciile Google Apps. Astfel, când vreau să ajung la email scriu mail.capan.ro. Dacă vreau să îmi administrez documentele familiei, merg la docs.capan.ro. Toate acestea au funcţionat în câteva ore, modificând, după cum spuneam, unele înregistrări DNS.

Şi ajung deci la ceea ce ar putea să fie o datorie nerezolvată în baza unui comentariu la articolul precedent: cum se fac modificările DNS?

(Paranteză pentru cei care poate încă nu ştiu: cu Google Apps puteţi, dacă aveţi un domeniu propriu, să vă adăugaţi câteva servicii Google: emailuri gen GMail dar cu @domeniuldvs.ro, aplicaţiile gen Office, sau calendarul complex Google, inserat însă tot pe domeniul Dvs. Sunt nişte servicii excelente pe care acum le puteţi particulariza pe alte domenii.)

img2

Deci: schimbările DNS. Aş minţi dacă aş spune că sunt un expert la DNS, dar tocmai aici este partea bună: instrucţiunile furnizate de Google Apps sunt clare şi în baza lor am putut să modific ce era de modificat. De indicat o reţetă universală este imposibil pentru că, de la provider la provider, setările DNS pot să arate şi să se modifice diferit. Sau anumiţi provideri pot chiar să nu vă dea acces la DNS. În cazul meu, situl este găzduit, o parte, de o firmă italiană şi am putut opera singuri modificările.

img3Iată în lateral secţiunea de administrare a DNS-ului. Pentru a trece emailul la Google Apps trebuie să ştergeţi orice înregistrare MX aveţi acum la DNS şi să adăugaţi în schimb următoarele:

ASPMX.L.GOOGLE.COM. 1
ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM. 5
ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM . 5
ASPMX2.GOOGLEMAIL.COM. 10
ASPMX3.GOOGLEMAIL.COM. 10
ASPMX4.GOOGLEMAIL.COM. 10
ASPMX5.GOOGLEMAIL.COM. 10

Concret, în cazul meu a trebuit din lista derulantă să aleg tipul MX, să apăs Add Record şi apoi să adaug rând pe rând ceea ce mi s-a cerut. Aveţi grijă la acel punct de la final care este esenţial şi care trebuie adăugat sau nu în funcţie de cum este formularul. Dacă priviţi atent mai jos, în formularul pe care l-am avut eu punctul era automat scris după căsuţa de la Domain email exchanger.

img4

Am făcut cele şapte adăugări cerute şi totul a fost OK. Pentru ca mail.capan.ro să poată să fie folosit pentru a mă duce la interfaţa web (gen GMail), a trebuit să adaug o înregistrare nu MX ci CNAME, indicând valoarea mail şi adresa ghs.google.com – acest lucru mi l-a indicat evident Google Apps, nu l-am ştiut sau bănuit eu. M-am uitat din curiozitate la cum se poate administra DNS-ul cu o altă interfaţă, acum o interfaţă Plesk. Lucrurile sunt aproximativ identice. Dacă aveţi nelămuriri, va trebui să cereţi providerului Dvs să vă spună ce şi cum trebuie făcut. Cert este că modificările se pot face rapid, propagarea are loc în câteva ore, iar la final vă veţi putea bucura de Google Apps.

Acum analizez ideea migrării altor domenii cu emailuri (CNet.ro, BRU.ro, Catholica.ro…) şi probabil la un moment dat voi şi acţiona. Testul făcut pe situl personal a mers bine, aşa că doar timp trebuie să îmi găsesc pentru restul migrărilor. După mine merită.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Ionel spune:

  Pe cand vor fi aplicate google apps si pentru conturile bru.ro, catholica.ro, cnet.ro?????

 2. radu.capan spune:

  Uite că în seara aceasta am făcut migrarea conturilor Catholica.ro. Erau puţine conturi, doar vreo 40 din care cine ştie câte mai sunt folosite! Poate doar vreo 10. Aştept oricum cei care folosesc emailuri@catholica.ro să mă contacteze. Urmează şi alte domenii…

 3. Iulian spune:

  Eu incerc sa fac aceasi chestie pentru domeniul meu, casuta de mail si website-ul este gazduit la cei de la ILIVE.ro.
  Are careva idee cum se face, eu ma chinui de 2 saptamani si nu reusesc.
  Careva idei noi pentru ILIVE.ro?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *