CSS: designuri fără tabele


Folosirea CSS-urilor în dezvoltarea paginilor web este însoţită de o depreciere a tabelelor. Acestea erau – şi mai sunt în multe cazuri – "coloana vertebrală" a designului. Dacă veţi încărca însă în navigator situri moderne, ce folosesc intens CSS, veţi vedea că deşi aşezarea în pagină se foloseşte de coloane, nu există nici o tabelă în sursă!

img9

Dacă doriţi să depăşiţi şi Dvs "epoca tabelelor", vă recomand să începeţi cu CSS Tinderbox, o pagină care include câteva designuri elementare, un fel de cărămizi de la care să porniţi un sit. Aveţi template-urile în coloana din partea dreaptă a paginii, sub fiecare fiind o legătură spre previzualizarea template-ului, respectiv spre arhiva pe care o puteţi descărca pentru a începe prelucrarea. Lacătul închis sau deschis indică faptul că este un design de lăţime fixă sau nu.

img10Designul pe care îl vedeţi acum în dreapta este făcut fără să fie folosit vreun tabel, ci doar cu div-uri!

#fauxRightColumn {
position:relative;
float:right;
margin:.5em 0 0 .5em;
padding:0 .7em .25em .7em;
width:11em;
font-size:.9em;
background-color:#ffffff;
border:1px solid #cccccc;
}

Mai sus am pus ca exemplu definirea CSS pentru coloana din dreapta. Vedem că se indică poziţionarea relativă şi "plutirea" la dreapta. Simplu…

Fiecare arhivă de la fiecare template de pe CSS Tinderbox include un fişier HTML şi unul CSS. Totul curat, excelent pentru a învăţa cum anume este făcut.

Trebuie să recunosc că eu sunt încă un adept al tabelelor, dar îmi tot repet: "următorul sit pe care îl voi face va fi fără nici un tabel, ci doar CSS 100%!" Mai rămâne să apuc acea zi 😉 .


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *