Spotplex, un altfel de Digg


Dacă tot am vorbit ieri despre Digg.com, iată astăzi o semnalare interesantă de pe TechCrunch: este vorba de un nou sit, Spotplex.com, care oferă o abordare diferită la aceeaşi idee de bază. Spotplex nu colectează ştiri (legături web adică) de la vizitatori ci direct de pe unele situri. Blogurile selectate de Spotlex primesc un mic cod javascript şi, dacă acceptă, îl introduc în sit. Când un articol de pe respectivul blog este citit, încasează un punct. Cu cât un articol este mai citit cu atât are şansa să ajungă pe prima pagină la Spotplex. Aceasta înseamnă că noua abordare elimină riscurile ridicate de voturi, a la Digg.com, şi poate duce la o selecţie calitativă. În acelaşi timp se pot însă pierde semnalări foarte interesante de pe bloguri (situri) mai anonime.

img

TechCrunch afirmă că situl este acum "very much in beta". Numărul de bloguri înscrise pentru moment este limitat, şi accesul se face doar cu invitaţie. Nu pentru vizitatori desigur, care pot să răsfoiască în tihnă situl, ci pentru blogurile care doresc să fie urmărite de Spotplex. O problemă ar putea fi faptul că Spotplex va fi rapid dominat de blogurile cele mai celebre, care au mase mari de cititori. Tocmai de aceea algoritmul aproape sigur se va mai schimba în următoarele luni de probă, pentru a permite şi blogurilor "începătoare" să aibă o şansă.

img2

Un lucru mi s-a părut interesant şi cu unele şanse de a prinde greutate în timp: limbile! Se pare că Spotplex va permite includerea şi de materiale care nu sunt în limba engleză. Pentru moment nu am găsit nici un material într-o altă limbă decât engleza, dar măcar există intenţia. Sunt foarte curios să văd evoluţia acestui sit. Probabil peste câteva luni vom mai vorbi despre el…

img3


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *