Soundpedia.com şi Vidipedia.org: Colecţie de muzică şi de clipuri video


O enciclopedie trebuie după cum îi spune numele (provine din limba greaca enkýklios = rotund, atotcuprinzător şi paideía = învăţătură, educaţie, în traducere liberă educaţie universală) să fie o colecţie cât mai completă a cunoaşterii umane. La prima vedere o muncă titanică şi greu de dus la capăt. Încercarea cea mai cunoscută (mai ales prin faptul că este oferită gratuit şi este liberă, adică teoretic poate contribui oricine cu informaţii) este site-ul Wikipedia (vezi detalii pe Cnet.ro).

Tot mai des întâlnim pe web site-uri care îşi iau în nume terminaţia pedia şi se doresc a fi enciclopedii în domeniul lor. Pentru început aş aminti două exemple: Softpedia.com (sit românesc cunoscut în întreaga lume a informaticii pentru colecţia sa de software) şi Widgipedia.com (prezentat acum câteva luni aici).

Astăzi doresc a vă prezenta alte două site-uri care se încadrează în această categorie de enciclopedii, de colecţii ale genului lor: Soundpedia.com şi Vidipedia.org.

img

img1

Soundpedia.com poate fi considerat un exemplu reuşit de enciclopedie. După cum aflaţi din nume, site-ul prezintă o colecţie extrem de bogată de muzică. Sunt oferite cântece, clipuri video şi textele melodiilor (lucru mai rar şi de remarcat, urmăriţi captura de mai jos). De la prima privire, atenţia vă este îndreptată spre noutăţile muzicale. Căutarea în sit este foarte bine definită, se poate indica genul muzical, numele artistul, respectiv al formaţiei sau numele albumului căutat. În baza de date a site-ului sunt înregistraţi o mulţime de artişti şi formaţii binecunoscute din toate timpurile (Bob Dylan, Bon Jovi, U2, Beatle etc.), deseori cu toate albumele şi cântecele lor! Cântecele şi clipurile video nu pot fi descărcate. Ele sunt accesibile asemenea unui radio-stream într-o fereastră separată (astfel puteţi asculta albume întregi ale artistului sau formaţiei preferate fără întreruperi şi fără instalarea unor programe speciale pentru aceasta). Gratuitatea acestei oferte este dată de reclamele multe de pe site-ul principal. Însă dată fiind această oferta vastă şi excepţională de muzică, putem închide ochii şi chiar da un click sau două pentru a sprijini site-ul!

Era să uit: Site-ul prezintă şi posturi radio, căutaţi genul muzical dorit şi descărcaţi fişierul .pls în player-ul dvs. audio favorit.

img2

Al doilea sit amintit mai sus, Vidipedia.org, nu este competitiv în raport cu mult mai cunoscutele YouTube sau GoogleVideo. El oferă însă unele clipuri video interesante din diferite domenii ca natură, artă, politică, tehnologie ş.a.

Site-ul este construit cu un software design asemănător Wikipedia, foarte bine structurat şi uşor de urmărit. Sunt prezentate cele mai noi şi cele mai populare clipuri video. Funcţiile oferite la prezentarea clipurilor sunt: descărcare, comentarii şi votare. Totodată sunt oferite coduri şi link-uri pentru inserarea acestora în alte pagini web.

Să sperăm ca în viitor să crească conţinutul şi diversitatea site-ului!

img3


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Victor Marelian Ilie spune:

    Va admir pentru munca dv. si va multumesc pentru informatiile ce ni le trimiteti.
    As dori-pentru incepatori intr-ale PC-ului-sa ne indicati si surse de „decriptare” ale unor secrete ale acestuia (ex: eu nu prea stiu sa operez cu meniurile din „Control Panel”).
    Cu multumiri, un incepator de 58 de ani din Oltenita.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *