Blogosfera românească


Pentru a mă convinge că am fost nedrept cu afirmaţiile de ieri, am săpat puţin pe net (am "gugălit", cum rumânizează unii). Am descoperit că subiectul este tratat pe Wikipedia, unde există o pagină intitulată Blogosfera românească. De acolo am aflat că primul serviciu de blogging apărut în România – se întâmpla în 2003 – a fost WeBlog.ro. Dacă doriţi să vă deschideţi un blog, o listă de posibilităţi, în ordine alfabetică indicată de articolul citat, ar fi:

Desigur, la fel de bine puteţi folosi pentru a vă deschide un blog soluţii internaţionale, consacrate, gen WordPress.com sau Blogger.com. Există un blog intitular CursRoBlogs, care oferă un fel de curs despre bloguri să zicem pentru începători. Dar să trecem mai departe la blogosfera românească. Tot din pagina Wikipedia am aflat câteva directoare de bloguri. Primul este ceva mai generic decât bloguri, strict la capitolul bloguri reunind însă… 2164 de fluxuri RSS. Impresionant, aş spune eu. Vă recomand deci RSS.mioritics.ro.

img

Un alt director ar fi cel intitulat chiar Blogosfera.ro, dar care se prezintă în etapa "pre-alfa". Aşa că trecem la BlogCatalog.ro, a cărui simplitate încântă şi ne scuteşte de bătăi de cap: alegeţi categoria care vă interesează şi aflaţi despre diverse bloguri.

img1

Mai există şi alte directoare: BlogBox.ro şi BlogMania.ro ar fi două de amintit. Dacă aveţi un blog şi doriţi să îl faceţi cunoscut veţi trece poate prin aceste directoare pentru a vă înscrie situl: în unele procesul este automat, în altele cere validare din partea unui operator uman.

Deci: rămân la impresia că avem o blogosferă dominată de imaturitate, vulgaritate, exhibiţionism… Da, în principiu da, mai ales când vine vorba de bloguri personale. În cazul blogurilor de firmă sau colectiv lucrurile stau uneori radical diferit. Pe de altă parte cred că decalajul faţă de occident se reduce rapid şi parcurgem într-un ritm mai alert paşii prin care alţii au trecut în mai mulţi ani. Blogurile au de regulă renumele (rău-numele) de instabilitate. Am încercat să urmez legăturile spre mai multe bloguri din directoarele amintite mai sus şi, nu în puţine cazuri, blogurile fie nu mai existau fie nu mai aveau materiale noi de 1-2 ani! Ar fi interesant ca aceste directoare de bloguri să se folosească de fluxurile RSS pentru a selecta cumva blogurile vii de cele moarte.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Multumesc frumos pentru referinta.

  2. jürgen.toth spune:

    Directoarele de bloguri sunt foarte folositoare. Sa speram ca vor sti sa discearna si vor oferi nu numai cantitate ci mal ales calitate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *