În ce limbă o fi scris? Cum se traduce?


Să vă spun o ştire interesantă. De fapt doar începutul ei: Het was al 24 jaar geleden dat Amateurarcheoloog Cor Schipper de moed had opgegeven ooit nog de plaats van het verdronken kasteel Hulckesteijn te vinden. Maar onlangs met Google Earthis het hem dan toch gelukt. Op de luchtfoto’s zijn in het water duidelijk de contouren van een gebouw te zien.

Nu aţi înţeles nimic? OK. Să o luăm sistematic. Dorim să aflăm în ce limbă este scris textul. Desigur, dacă v-aş spune de la început adresa web aţi ghici după domeniu. Dar să spunem că nu ştim adresa web şi nici nu recunoaştem singuri limba. Cum aflăm în ce limbă este scris textul? Cu Polyglot 3000. Acest program ştie să recunoască limba unui text dintr-un set de peste 400 de limbi! Impresionant, nu?

Programul este simplu de folosit. Cu copy şi paste puneţi un fragment: cu cât puneţi un text mai lung cu atât siguranţa recunoaşterii (recognition accuracy) va creşte. Dar programul se descurcă bine şi dacă daţi doar 2-3 propoziţii. Apăsaţi apoi butonul cel mai mare (sau tasta F9) şi citiţi acolo unde scrie Language recognized… În cazul nostru Dutch.

img1

Acum dacă tot am pornit să spun despre ştirea interesantă, iat-o pe scurt: un arheolog a reuşit să descopere un castel scufundat sub ape cu ajutorul la… Google Maps! Incredibil, nu? Cor Schipper a mai cercetat zona şi în 1983, dar iată că abia în 2007, cu ajutorul lui Google Maps a reuşit să detecteze sub apă nişte forme nenaturale ce i-au indicat locul unde se află castelul respectiv.

img2

Acum vă pot spune că ştirea originală a apărut ieri la adresa http://www.dutchcowboys.nl/online/9610. Da, NL v-ar fi dus rapid cu gândul la Olanda… Cum am putea citi ştirea într-o limbă pe care o cunoaştem, precum, să zicem, engleza? O opţiune este Babel Fish Translation, care, după cum vedeţi în captura de mai jos, vă poate traduce un bloc de text sau o pagină. În listele derulante veţi găsi limbile din care şi în care se pot efectua traducerile. Şi Google are un instrument pentru traduceri, Google Translate. În toate cazurile, fiind vorba de traduceri automate, calitatea este destul de slabă dar pentru a vă face o idee despre text poate fi totuşi suficient.

img3

Sper ca informaţiile reunite mai sus să vă fie de folos în diferite ocazii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 4,20 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. RottenKid spune:

    Pai data viitoare va traduc eu daca aveti nevoie :p .


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *