Picasa Web Albums: 1GB (and counting)


Ieri, blogul oficial al Google ne-a mai dat o veste bună: spaţiul gratuit pentru depozitarea imaginilor a crescut de la 200MB la… 1GB. Iar anunţul Google specifică în paranteză: and counting. Pe româneşte spus, ne putem aştepta în timp la creşteri suplimentare. Wow! Nu e minunat?

img

Până a fost la 200MB sincer nu am prea luat în serios această ofertă: dacă ai un sit propriu, aproape sigur că îţi permiţi să îţi cazezi "loco" 200MB de fotografii. Dar 1GB? Hmmm… oferta Google cam depăşeşte ceea ce şi-ar permite mulţi dintre cei cu situri personale sau chiar şi colective. Blogul traduce noul spaţiu în "4.000 de fotografii la rezoluţie standar". Nu foarte exactă definiţia, dar oricum, dacă doriţi să publicaţi 80 de fotografii pe lună, spaţiul vă va ajunge fără probleme timp de 4 ani (80 x 12 x 4 = 3840). Şi mai mult ca sigur că peste 4 ani cei 1GB oferiţi acum gratuit vor deveni atunci… 4GB? Vom vedea.

Pentru a vă bucura de Picasa Web Albums trebuie să aveţi un cont Google (nici o piedică). Dacă doriţi ca lucrurile să meargă şi mai bine, vă recomand să folosiţi programul Picasa. Nu, nu este obligatoriu programul pentru a putea publica poze în contul de 1GB, doar că cu Picasa lucrurile sunt mai simple. Am să vă dau un exemplu cu un album pe care l-am făcut rapid de demonstraţie. Mai întâi am lansat Picasa pentru a indexa ultimele albume. Am ales unul din 4 februarie când, culmea!!!, a fost şi pe la noi zăpadă (mare sărăcie la acest capitol în această iarnă). Am ales câteva poze la care le-am pus star (cu spaţiu) şi am scris o descriere la ele. De ce am pus star? Pentru că apoi cu un click, sus pe Select Starred le-am selectat pe cele alese pentru albumul online. Gata fiind selectate, am dat click dreapta pe una dintre cele selectate şi am ales din meniul contextual Upload to Web Album. Gata! Picasa a început să publice fotografiile în contul Web Albums!

img1

Rezultatul poate fi văzut online aici. Dar să nu mă grăbesc. Ar fi important să amintesc că înainte de publicare veţi avea o fereastră în care puteţi boteza albumul, da o descriere, dar, mai important, indica dimensiunea imaginilor. Dacă doriţi să vă încapă multe, veţi prefera să fie redimensionate. Se poate şi la dimensiunea originală, dar o poză luată direct din aparatul foto poate avea şi 5MB! Se poate şi dimensiona la maxim 1600 pixeli sau maxim 1024 pixeli. Eu am mereu fotografiile ţinute pe 2 DVD-uri ca backup, deci pe web nu mă interesează să am originalele.

Acum dacă aveţi fotografiile online, puteţi să trimiteţi un link prietenilor. Albumul poate fi văzut şi ca slideshow, arătând ca mai jos.

img2

img3

Puteţi să inseraţi (dar doar una câte una) imaginile din Web Albums şi în siturile Dvs. În meniul din dreapta veţi vedea opţiunea Link to this Photo. Dacă daţi click se va extinde după cum puteţi vedea şi alăturat. Puteţi selecta dimensiunea thumbnail-ului, până la maxim 800 pixeli.

Aveţi posibilitatea să descărcaţi o anumită fotografie (Download Photo). Ce mi-a plăcut este că puteţi descărca un album întreg în Picasa! Dacă aveţi pe web un album mai vechi, ce nu mai este pe harddisk, îl puteţi descărca din Web Albums pentru a-l arăta offline unor prieteni.

Mi-a mai plăcut posibilitatea de editare în grup a descrierilor (caption) fotografiilor. Şi să mai spun la final că puteţi să vă menţineţi ca private anumite albume. Deci, fie că doriţi să ţineţi pentru Dvs, sau şi pentru rude/prieteni, nişte fotografii online, Picasa Web Albums tocmai vă trage cu ochiul: "hei, am 1GB pentru Dvs! gratis!"

Şi la final o şmecherie: aveţi un album publicat în Web Albums? Puteţi să creaţi un fel de slideshow cu un instrument pe care îl găsiţi aici. Tot ce trebuie să faceţi este să copiaţi link-ul spre fluxul RSS al respectivului album (îl găsiţi jos în dreapta când sunteţi pe un album – scrie mic RSS) şi să faceţi unele configurări după bunul plac. Se va genera un cod pe care îl puteţi introduce oriunde (nu doar în Blogger).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. tibi spune:

    Cum! … cum downloadezi un album intreg de pe net?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *