Geni.com: construieşte-ţi online arborele genealogic


Am scris despre Geni.com în revista electronică Familia creştină, dar cum publicurile celor două situri (CNet.ro şi ProFamilia.ro) nu sunt identice, reiau prezentarea acum adaptată stilului de aici. Deci: Geni şi-a început existenţa în ianuarie a.c. şi a avut un succes aşa mare încât în câteva după 1-2 săptămâni era inaccesibil. La acea vreme, TechCrunch critica acest start, aliniind Geni cu alte webaplicaţii ce apar şi dispar rapid pentru că lansarea nu a fost bine gândită. Geni nu se aşteptase la o aşa popularitate, dar a revenit rapid online.

img9

Ce face Geni? Mai corect: ce puteţi face cu Geni? Să vă creaţi o versiune online a arborelui genealogic. După cum vedeţi în captura de mai sus, totul porneşte de la… Dvs. Vă daţi numele, prenumele, emailul şi începeţi apoi să vă adăugaţi rudele, începând desigur cu părinţii. Geni avea la începutul lunii martie 100.000 de persoane înregistrate, care definiseră 2 milioane de "noduri" în arborii genealogici. Cum 60% dintre aceste noduri sunt din afara SUA, se aşteaptă ca în curând, cât mai curând, Geni să aibă interfaţa şi în alte limbi.

Geni este o aplicaţie flash intuitivă. Dând click pe săgeţile galbene puteţi să definiţi rudele oricărei persoane (nod) din arbore: soţie, soţ, fiu, fiică, mamă, tată, soră, frate. Interesant că – ah, alinierea la lumea de astăzi – Geni permite nu doar definirea situaţiilor de divorţ de exemplu, ci şi a celor în care un copil are doi taţi sau două mame (cupluri homosexuale). Corectitudinea politică se resimte şi aici. În clipa în care adăugaţi o rudă puteţi indica o adresă de email a ei. Dacă o veţi face, respectiva rudă va fi notificată prin email, ea la rândul ei putând să contribuie la dezvoltarea arborelui. Astfel puteţi, printr-un efort colectiv, să aveţi un tablou complex şi exact al familiei. Eu nu am ajuns să scriu prea multe pe "ramura" mea, dar după cum vedeţi mai jos, soţia şi-a definit deja 19 rude!

img10

Pentru fiecare persoană în parte se pot indica multe informaţii, de la cele elementare (ex: nume, data şi locul naşterii, ocupaţie) la altele mai speciale (ex: şcoli urmate, citate/filme/cărţi/altele preferate). Dacă tot este duminică, de ce să nu vă începeţi arborele, pornind de la cei din casă? Apoi sunaţi, scrieţi sau vizitaţi-vă rudele pentru a merge mai departe cu arborele. Dacă au email vor putea să colaboreze direct la această lucrare de familie. Situl este încă curat, fără nici o reclamă, situaţie care se va schimba în viitor. Promisiunile autorilor este că, chiar dacă la un moment dat vor exista şi conturi plătite, pentru facilităţi suplimentare, va exista pentru totdeauna şi posibilitatea deschiderii de conturi gratuite.

img11

Închei amintindu-mi de o întâlnire recentă la care cineva ne povestea de o aniversare interesantă: un anume domn, plecat din ţară, şi-a aniversat recent… o mie de ani de familie! Cum aşa? Adunând anii lui, ai soţiei, ai copiilor, nepoţilor, adică a tuturor celor de "sub" el, a ieşit exact o mie de ani! Da, o familie numeroasă. Mi-am făcut şi eu calculul şi, dacă vom rămâne tot la trei copii, între aprilie şi septembrie 2001 vom avea cumulat 100 de ani! Cale lungă până la o mie. Dar familia Dvs ce "vârstă" are? Ar fi frumos ca Geni să o calculeze în locul nostru…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

14 comentarii

 1. cozma spune:

  Vreau sa imi aflu arborele genealogic mi se pare foarte interesant, insa eu as vrea sa stiu cine sunt stramosii mei.

 2. caau spune:

  E misto doar ca trebuie mult timp ca sa iti intrebi rudele de familia dinainte chiar daca majoritatea sint morti? Nu ajuta siteul prea mult. Asta e parerea mea. Sorry 🙁

 3. tanya spune:

  Vreau sa imi aflu arborele genealogic.

 4. Stan spune:

  Vreau sa aflu arborele genealogic.

 5. Suroiu Stefan spune:

  Toata lumea vrea sa-si vada arborele genealogic, si se plang ca site-ul nu ajuta prea mult, dar trebuie sa realizezi ca daca cei dinaintea ta nu au avut initiativa de a lasa detalii genealogice si nici tu nu o sa lasi problema va ramane aceeasi, asa ca chiar daca tu nu ai prea multe detalii poti sa incepi sa le expui pentru generatiile urmatoare, iar stranepotii nu or sa se planga ca noi, ca nu isi cunosc arborele genealogic.

 6. Camelia spune:

  Ieri am descoperit aceasta pagina si implicit am incercat si Geni. Excelent!
  Am citit si parerile altora si pot spune ca sunt 100% de acord (nu ca ar conta parerea mea) cu ceea ce a spus Stefan… cineva trebuie sa inceapa. Asa ca eu am inceput ieri si am ajuns la … 59 de membrii 🙂 . Sunt ca un copil ce a descoperit o noua jucarie. Sper sa introduc cat mai mult!
  Va doresc si voua spor si incercati!

 7. alex spune:

  Geni.com este chiar inGENIos, iar stra-stra nepotii nostri vor fi fericiti sa aiba acces la aceste informatii, poze si filmuletze… chiar daca in viitor va exista un „GENI” 3D sau 10D iar noi si pozele noastre 2D vom fi invechitzi 🙂 .
  Oricui i-ar placea sa gaseasca informatii si poze alb-negru, vechi, urate, chiar si desene sau schitze cu stramosii lui, dar asta este foarte putin probabil…pentru stra-stra nepotii nostri va fi ceva la indemana 😉 . Ajutati-i sa va cunoasca!

 8. thfg spune:

  Eu doresc sa imi aflu arborele genealogic, nu sa mi-l creez eu, k doar asta putem face si fara ajutorul acestui site!

 9. Andrei spune:

  Geni este in engleza. Bineinteles nu este o problema pentru multi dintre noi. Insa exista site-uri de creat arbori genealogici si in romana, cel mai probabil creat de romani. De exemplu http://www.delibro.ro . Nu stiu care sunt minusurile, dar un plus ar fi limba romana.

 10. moroshan spune:

  Maaaaaaiiiiiiiiiiiii „thfg” (si mai sunt k tine pe-aici), cine ai vrea sa-ti faca tie arborele genealogic: maestrul Capan sau Basescu!!!? M-ai facut sa rad bine cu postarea ta, pe bune! Stii, rusii au un proverb (de care eu tin mereu seama) care spune (ca) „Tacerea e de aur, iar vorba-i de argint” si crede-ma ca te incadrezi perfect. Acum ca stii (si) vorba lui Ivan, vezi de-ti intreaba neamurili, care si cum, ca saitul care este nu stie din care… alfabet te tragi!
  Asta k sa ai arbore, sa aiba stranepotii tai ce pune pe foc 😉
  Zic si io…

 11. Alex spune:

  :-W Vreau si eu sa-mi aflu arborele genealogic… Sa stiu de unde ma trag. 🙂

 12. hhhhhh spune:

  Un mic ajutor pt a`ti creea arborele genealogic: am fost informata si eu la randul meu ca date despre stra-stra-bunici poti gasi la primarii, dar acolo s`au pastrat informatiile numai din 1800 si ceva… Daca vrei sa gasesti mai multe informatii (de prin 1600-1700) mergi cu o cerere la Arhivele Nationale, Bucuresti. Acolo sunt pastrate certificate de nastere, de casatorie, de deces… etc. De exemplu daca stii macar prin ce sate s`au nascut si au locuit, s`ar putea sa fie inregistrati si la biserici (sau le gasesti mormintele… dar numai la strabunici sau stra-strabunici… celelalte sigur sunt distruse).

 13. gheorghe moldoveanu spune:

  Am completat eronat niste date. Vreau sa stiu cum corectez aceste date. Va multumesc!

 14. stefan spune:

  Nimic terminat…
  Cum intru sa imi introduc datele???


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *