Picnik – un editor online de imagini extraordinar


Unele aplicaţii flash sunt bune. Altele… extraordinare. Picnik este un editor grafic absolut extraordinar pe care, dacă nu îl cunoaşteţi deja, vă invităm să îl descoperiţi în continuare. Fără să instalaţi nimic (mă rog, aveţi nevoie de Flash 9, dar probabil suportul pentru flash vă este deja instalat la navigatorul favorit) puteţi accesa aplicaţia la adresa Picnik.com. Nu este nevoie de înregistrare pentru a o utiliza.

img7

Captura de mai jos explică din meniuri cam ce poate aplicaţia. În primul rând imaginile pentru editare pot să fie luate din diverse surse: un cont Flickr, de pe computerul Dvs, de pe un sit, dintr-o căutare pe Yahoo sau Flickr sau de la o cameră web. Ce se poate face cu o imagine? Diverse operaţii de bază (vedeţi imaginea a doua), însemnând rotiri, decupări, redimensionări dar şi reglarea culorilor sau rezolvarea clasicei probleme a ochilor roşii. Există şi nişte "instrumente creative" ce permit aplicarea de efecte speciale. Iar la final, după ce aţi prelucrat imaginea, puteţi să o salvaţi într-un cont Flickr, să o trimiteţi prin email, să o salvaţi local, să o tipăriţi…

img8

Fiecare operaţie are o serie de parametri care permit reglaje fine la prelucrări. Totul este foarte intuitiv (după mine), elegant şi rapid! Mai rar să văd un beta care merge ca uns. În plus puteţi face orice prelucrări fără teama de a strica ceva: numărul de undo-uri nu este limitat!

img10

Mergând la Creative Tools veţi putea aplica diverse efecte speciale care, cu siguranţă, în timp vor deveni tot mai multe. Partea tristă (de parcă autorilor nu li s-ar cuveni un venit) este că aplicaţia, în beta după cum spuneam, la final va avea două versiuni: una gratuită cu nişte facilităţi de bază, şi una comercială, cu facilităţi avansate. Din păcate nu se oferă nici o idee despre ce va deveni accesibil doar în versiunea comercială (poate cele marcate cu un "plus"?), dar sper că un procent cât mai mare din facilităţile actuale vor rămâne gratuite. Iată mai jos ce am putut să obţin din imaginea originală (dintr-o decupare din imaginea originală de fapt).

img11 img13 img14

img15 img16 img17

img19 img20 img18

Prelucrările din coloana trei mi-au plăcut cel mai mult (cu un editor grafic ai nevoie de mai mulţi paşi decât cu această aplicaţie flash pentru a obţine ceva similar). Picnik m-a cucerit, iar dacă doriţi să îi urmăriţi evoluţia puteţi să subcrieţi la blogul autorilor.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    Si eu sunt de parere ca site-ul este foarte intuitiv. L-am testat si din prima am reusit sa prelucrez imaginea mea. Foarte utila mi s-a parut urmatoarea facilitate: Cu click pe titlul „picnik” in coltul stanga sus (langa mesajul „beta”) dispar marginile navigatorului si site-ul este vizualizat pe tot ecranul. Astfel imaginea este mult mai bine vizibila, mai ales urmarile prelucrarii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *