Despre Control Panel (II)


Ar fi timpul să continuăm explorarea opţiunilor din Control Panel. Săptămâna trecută am parcurs şase, vedem acum cu câte vom mai face pe scurt cunoştinţă. Amintesc că acest material se adresează celor începători, necomunicând – evident – nimic special celor care sunt în temă. Şi cu aceasta pornim la drum…

img27Fonts

Lucrurile sunt simple şi intuitive aici. Dând dublu click pe iconiţa prezentată mai sus veţi ajunge la directorul Fonts din Windows. Instalarea de fonturi se face copiind aici fişierele respective (de regulă TTF). Ar fi un lucru important de spus: un număr mare, foarte mare de fonturi poate afecta viteza de lansare a sistemului de operare şi a unor aplicaţii. Vă amintesc un program de la rubrica noastră de Download: FontFrenzy. Acesta vă permite o operaţiune de curăţenie cu cap: mută într-un alt director toate fonturile mai puţin cele sistem. Când aveţi nevoie de un anumit font îl trageţi cu mouse-ul în directorul Fonts şi gata. În majoritatea cazurilor ţinem pe computer zeci de fonturi pe care poate nu le folosim niciodată…

img28Internet Options

Iconiţa şi funcţionalităţile diferă în funcţie de versiunea de Internet Explorer pe care o aveţi. De fapt şi din Internet Explorer puteţi ajunge la această fereastră cu mai multe taburi dintre care eu am ales două spre ilustrare. De exemplu în tabul General puteţi să indicaţi pagina de start. Mai mult, dacă puneţi adresele pe câte un rând fiecare puteţi indica mai multe pagini de start (fiecare va fi deschisă într-un tab nou). Dacă doriţi să scăpaţi de (o parte din) urmele lăsate de navigarea pe net, aveţi aici un buton pe care scrie Delete… Acesta deschide o nouă fereastră de unde puteţi alege exact ce doriţi să ştergeţi. Dacă veţi da Delete passwords… peste tot pe unde IE a salvat parolele pentru Dvs va trebui să le reindicaţi. Dacă veţi da Delete cookies… să nu vă miraţi că la revizitare anumite situri nu vă vor mai recunoaşte. Cel mai bine este să ştergeţi periodic fişierele internet temporare şi doar la nevoie altceva. Lângă butonul Delete… există unul important: îi spune Settings. Daţi click acolo şi veţi vedea că puteţi specifica spaţiul alocat fişierelor internet temporare. Depinde cât de intens navigaţi s-ar putea să doriţi să reduceţi dimensiunea, mai ales dacă veţi găsi acolo ca valoare implicită pus 500 sau mai mulţi MB. Vă invit să studiaţi şi celelalte taburi; eu am mai pus mai jos doar tabul Programs de unde puteţi stabili programele cu care interacţionează navigatorul, dar şi dacă IE să fie implicit sau nu.

img32 img29

img33Mouse

Opţiunile Keyboard şi Mouse vă permit unele setări utile de exemplu dacă există probleme la viteza de reacţie a acestor periferice. Dacă mouse-ul zboară dintr-un colţ în altul al ecranului înseamnă că viteza lui (căutaţi Select a pointer speed) este prea mare. Dacă un click îl ia ca dublu-click sau dimpotrivă dublu-click merge greoi, înseamnă că iarăşi e problemă de viteză (căutaţi Double Click Speed).

img34Network Connections

De aici se manevrează (configurează) conexiunile computerului Dvs. Nu este locul unui curs de reţelistică (asta ca să maschez incompetenţa mea 😉 ), deci mă voi limita la câteva lucruri mai importante. De exemplu dacă la un moment dat reţeaua nu merge, înainte să vă panicaţi mergeţi la Network Connections şi vedeţi dacă nu cumva conexiunea este dezactivată (caz în care daţi click dreapta şi selectaţi Enable). Dacă este activă şi totuşi nu merge, daţi un Repair (vedeţi captura de mai jos). Dacă trebuie să vă configuraţi reţeaua, în cazul optimist trebuie să daţi dublu click pe conexiunea de regulă numită Local Area Connection şi încă un dublu click pe Internet Protocol (TCP/IP), după cum se vede şi mai jos. Apoi trebuie să introduceţi adresa IP, masca va fi completată automat, adresa pentru gateway şi două DNS-uri. De regulă aceste date sunt suficiente pentru conectarea într-o reţea.

img35

img36Power Options

Cu laptop sau fără laptop aici găsiţi unele opţiuni importante. La Power Schemes sunt câteva scheme de reacţie la… nimic, respectiv la aşteptarea computerului când nu face nimic. Dacă ţineţi la monitor, atunci veţi seta să se închidă după un anumit număr de minute (mai ales dacă umblaţi frecvent şi pentru mult timp prin alte birouri, timp în care monitorul Dvs ar merge în gol absolut degeaba). Puteţi adapta reacţiile la perioadele de inactivitate după gustul şi nevoile Dvs. Am mai capturat ultimul tab, Hibernate. Dacă aveţi mai multe aplicaţii deschise şi nu aveţi timp (sau chef) să salvaţi totul, este mai comod să trimiteţi computerul la un nani mai special: hibernare. Dar pentru aceasta trebuie să activaţi opţiunea şi să fiţi conştient de costul pe harddisk (proporţional cu RAM-ul de care dispuneţi). Eu folosesc cel mai adesea hibernarea, apelând la Shut Down mai rar.

img37 img38

img39Regional and Language Options

Aici trebuie să mergeţi imediat după ce aţi instalat sistemul de operare pentru a vă asigura că totul e pus pe limba română în taburile Regional Options şi Advanced. Foarte important este tabul al doilea, Languages, unde dând click pe butonul Details… veţi avea ceva ca în imaginea de mai jos, dreapta. De acolo puteţi adăuga suportul pentru tastatura românească şi specifica tastatura implicită. Daţi click pe Key Settings… pentru a stabili combinaţia de taste care să comute între tastaturi sau să activeze una anume. (Atâţia români care sunt peste hotare cred că pot scrie cu diacritice doar dacă sunt în România. Şi totuşi, Windows-ul nu discriminează geografic: trebuie să adăugaţi de aici tastatura românească. Simplu.)

img40 img41

Au mai rămas lucruri de spus, numai bune pentru o a treia parte. Pe săptămâna viitoare!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. boca bogdan vlad spune:

  Am o mare problema, calc s-a virusat la un momentdat si de atunci nu mai pot accesa cont panel, imi spune sa contactez administratotul. Are cineva o idee, ajutati-ma sa ies din impas. Multumesc.

 2. Sorin spune:

  Am descris in postul meu de aici o tastatura romaneasca acceptata de Windows, mult mai comoda decat cea oferita de Microsoft.

 3. roxana spune:

  De ce mi-a disparut Control Panel din meniul start? Si ce trebuie sa fac pt. a-l avea din nou in Start?

 4. Eusebiu spune:

  Super tot… Eu nu sunt incepator… Mie imi prinde super bine pentru atestatul de cls a XII-a… SUNTETI TARI!!!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *