„Suplimente” de la Firefox!


Legat de Firefox, navigatorul meu preferat, am avut câteva critici în ultima vreme: că interfaţa nu îi este tradusă în limba română, precum şi legat de întârzierea relansării paginii cu addon-uri. Azi-dimineaţă am avut unele surprize: plăcute şi neplăcute. Prima este că pagina de addon-uri a fost în sfârşit lansată în noua formă! Mai mult, surpriză plăcută, ea este disponibilă în câteva limbi, puţine, printre care… româna. Da, nu avem FF 2.0 în română, dar pagina de addon-uri, pardon, de "suplimente", este în română.

img5

Relansarea paginii nu a însemnat o revoluţionare a designului, deşi mulţi s-au declarat obosiţi de prezenţa cam fără logică a motocicletei (sau ce o fi) de pe prima pagină. La nivel de operativitate unele lucruri s-au îmbunătăţit, o boxă de căutare fiind de acum prezentă în fiecare pagină. Traducerea în română este doar generică, un cadru de fapt, pentru că mai departe descrierea addon-urilor, nu, a suplimentelor, rămâne în engleză. Într-un fel e evident. O altă schimbare este folosirea scriptului Lightbox pentru afişarea imaginilor (de "avanpremieră" cum se numesc mai nou).

img6

De ce a fost nevoie de rescriere a acestei secţiuni esenţiale de pe Mozilla.org? În timp s-au acumulat mii de suplimente – na că am nimerit-o acum – printre care… mii de gunoaie (însemnând extensii importante pentru doi oameni dintre care unul autorul extensiei 😉 sau teme de un gust îndoielnic). S-a trecut deci la o puricare serioasă, atât de serioasă încât multe extensii pe care le-am recomandat de-a lungul timpului pe CNet.ro nu se mai regăsesc la locaţia pe care noi am indicat-o, adică secţiunea addons pentru Firefox 🙁 . Aceasta înseamnă că recomandările noastre, şi ale altor sute, mii de bloguri care au scris despre o extensie sau alta, sunt acum… în plop (a se vedea Dog Ears)! Va trebui cu Google să căutaţi numele extensiei, da de găsiţi autorul şi pagina lui. Regretabil… regretabil… Am spus cumva regretabil? Curăţenia e desigur admirabilă, dar nici chiar în măsura aceasta. Evident, la secţiunea Dicţionare a suplimentelor nu se găseşte dicţionarul românesc, deşi există două variante. Unde se mai găsesc? Locaţia exactă: marea mare a webului… Prima pe dreapta.

Sincer sper că situaţia se va remedia sau că măcar undeva pe web se va reconstitui un director mai mare de addon-uri. Încep să regret vechiul director, cu gunoaiele lui. La acesta nou îmi place că dacă vrei extensii de exemplu legate de youtube poţi căuta iar căutarea generează şi un flux RSS. Urmărind acel flux poţi afla rapid când apare un nou supliment legat de youtube. Asta ca să închei optimist.

MODIFICARE: Interesant… Vineri dimineaţa era versiunea nouă. Vineri seara, iarăşi versiunea veche. Probabil au primit plângeri prea multe şi au retras versiunea nouă pentru o re-gândire? Sau pur şi simplu versiunea nouă nu era chiar gata şi a fost online doar câteva ore, de test? Vom vedea. Varianta nouă poate fi accesată de la preview.addons.mozilla.org/ro/firefox/.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *