Despre Control Panel (III)


Am ajuns şi la finalul serialul despre Control Panel adresat, repet, începătorilor. În prima parte am vorbit despre Add Hardware, Add or Remove Programs, Automatic Updares, Date and Time, Display şi Folder Options, iar în a doua parte despre Fonts, Internet Options, Mouse, Network Connections, Power Options şi Regional and Language Options. Ce ne-a mai rămas?

img1Scheduled Tasks

Probabil foarte puţin folosesc aceste facilităţi. Manual cel puţin. La CNet.ro am avut până acum un singur articol care vă explica modul în care puteţi folosi sarcinile programate pentru a avea defragmentare automată. De sarcini programate se folosesc diverse programe pentru a verifica, de exemplu, periodic apariţia unor actualizări, sau pentru executarea unor operaţiuni, precum backup. Dacă aveţi anumite sarcini care trebuie executate cu o anumită periodicitate, prin această opţiune Windows-ul vă vine în ajutor. Puteţi fixa ca respectiva sarcină să fie lansată să zicem o dată pe săptămână sau pe lună, dar se pot concepe şi scheme mai complicate: de exemplu marţea şi vinerea la ora 11 şi 18. Activarea sau dezactivarea unei sarcini programate se poate face cu un simplu click dreapta pe ea, din Properties, primul tab, bifând sau debifând Enabled (scheduled task runs at specified time. (De regulă pentru sarcini se folosesc programe care admit executarea cu parametri şi în mod ascuns.)

img3Security Center

Nu vă fie teamă să mai treceţi pe la sediul Securităţii. Din fericire nu trebuie să o faceţi prea des. În plus sistemul de operare vă semnalează singur dacă sunt probleme şi dacă trebuie deci să umblaţi la aceste opţiuni. După cum puteţi vedea mai jos, există trei lucruri urmărite: existenţa unui firewall; a unei protecţii împotriva viruşilor; şi actualizările automate (despre acestea am vorbit deja). Ce este un firewall? Imaginea folosită lângă cuvântul firewall este destul de sugestivă: un zid. Practic fără un firewall puteţi fi rapid victima unor atacuri. Tocmai Dvs? Desigur. Să nu credeţi că dacă nu lucraţi la NASA sau nu sunteţi personalitate publică nimeni nu are să vă atace deci nu aveţi nevoie de firewall. Aceste ziduri de protecţie veghează orice acces din exterior spre interior (potenţial atac), dar şi din interior spre exterior (poate aţi fost infestat şi acum din "dărnicie" transmiteţi Dvs, fără să ştiţi, viruşi sau spam). De voie, de nevoie este bun şi firewall-ul din Windows, dar ar fi bine să optaţi pentru unul mai profesionist.

Despre protecţia antivirus cred că este inutil să spun cât de necesară este. Personal prefer soluţiile reunite: un antivirus şi firewall. V-am mai recomandat şi îmi menţin recomandarea pentru Bitdefender Antivirus Plus 10. Oferta specială este încă valabilă: plătiţi un an şi primiţi licenţa pe doi ani. Programele firewall şi antivirus, dacă nu sunt foarte noi şi necunoscute, vor fi recunoscute automat la centrul de securitate (vedeţi mai jos că scrie de exemplu Bitdefender Firewall is currently ON). Ar fi ideal (doar ţineţi la securitatea Dvs) ca toate să fie pe verde, inclusiv Automatic Updates.

img4

img5System

Am putea vorbi ore în şir despre taburile opţiunii System din Control Panel. Din fericire nu sunt chiar atât de expert 🙂 . Pe scurt câteva informaţii pe care le cred utile. Primul tab vă dă informaţii despre propriul calculator. Mi s-a întâmplat de nenumărate ori să fiu chemat la un calculator, că merge prea încet, şi să întreb: cât RAM are? "Da’ de unde să ştiu eu?" În tabul General aveţi informaţii generale precum versiunea de Windows folosită şi service pack-ul curent. Aveţi informaţii şi despre procesor şi RAM. Dacă Dvs ştiţi că aveţi 256RAM dar acolo scrie mai puţin atunci aproape sigur nu aveţi memorie video separată pe placa de bază, fiind folosită o parte din memoria RAM. Pentru Windows XP eu unul nu aş discuta sub 512RAM. Al doilea tab, Computer Name este util atunci când sunteţi într-o reţea. Daţi click pe Change pentru a schimba numele workgroup-ului din care doriţi să faceţi parte. Se va cere o repornire a calculatorului.

img6

Din tabul Hardware cel mai des folosit este Device Manager-ul, de unde puteţi afla informaţii despre componentele calculatorului Dvs. Dacă ceva apare cu un indicator galben este semn că nu e bine recunoscut. Puteţi dezactiva un driver sau, dacă tocmai aţi adăugat unul, să daţi Scan for hardware changes. Dacă nimic roşu sau galben nu vă sare în ochi în lista afişată atunci totul ar trebui să fie OK. Mai departe: tabul Advanced. Iarăşi se pot spune multe lucruri. Mai frecvent aţi putea avea nevoie de două clickuri: unul pe Settings de unde, dacă aveţi RAM puţin, vă recomand să selectaţi Adjust for best performance (Windows-ul va fi mai "colţuros" ca aspect dar va merge mai rapid); şi altul pe Environment Variables – dacă doriţi să adăugaţi o cale care să fie recunoscută generic atunci editaţi Path de la System variables. Şi câte nu s-ar mai putea spune…

img7

img8Taskbar and Start Menu

O altă oprire interesantă şi utilă. De aici puteţi schimba diverse lucruri. De exemplu, cât timp am avut rezoluţii mici (până la 1024×768) am preferat mereu să bifez Auto-hide the taskbar. Dacă vă enervează şi pe Dvs când aveţi lansate două-trei ferestre cu Internet Explorer şi ele apar grupate în taskbar atunci debifaţi Group similar taskbar buttons. Cu cât instalezi mai multe programe cu atât ajungi ca numărul iconiţelor de lângă ceasul sistem să se înmulţească peste măsură. Vă recomand să folosiţi Hide inactive icons, "customizând" pentru fiecare iconiţă dacă să apară doar când este activă (Hide when inactive), să apară mereu (Always show) sau niciodată (Always hide). În fine, din tabul Start Menu puteţi opta pentru meniul a la XP sau să reveniţi la meniul clasic.

img9

img10User Accounts

Majoritatea utilizatorilor de Windows XP probabil nu folosesc această facilitate. Dacă însă computerul este folosit în comun de mai multe persoane (fie într-o instituţie, fie în casă) atunci ar putea fi util să existe câte un cont pe utilizator. Nu este mare filosofie în a adăuga un cont, care separă apoi lucrurile: fiecare utilizator va putea avea desktop-ul după propriul gust, fişierele salvate separat în MyDocuments, ba chiar se poate seta ca anumite aplicaţii să fie disponibile doar unui utilizator sau tuturor.

img11

img12Windows Firewall

Deja am vorbit despre firewall-uri, acum să vedem puţin ce este cu cel încorporat în Windows. Dacă folosiţi un alt firewall decât cel nativ, atunci puteţi pune pe off cel oferit implicit. Dacă însă folosiţi firewall-ul de la Windows atunci va trebui să fiţi atenţi la regulile lui, numite aici Exceptions, adică excepţii de la regula că nimic nu trebuie să comunice înspre/dinspre exterior. În mod normal un program, un joc, nu au de ce să comunice cu exteriorul: dacă o fac este o activitate suspectă, mai puţin dacă a) programele îşi caută actualizări sau folosesc informaţii despre internet; sau b) jocurile publică online scorurile sau alte motive de conectare. Regulile trebuie fixate cu atenţie şi eventual din când în când revăzute.

img13

Cu aceasta pun punct trecerii în revistă a opţiunilor din Control Panel. Nici una din opţiuni nu a fost tratată temeinic, ce să mai spun exhaustiv, dar sper să fie de folos unora. Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. cosmin spune:

  Buna ziua. Am o problema mare: nu reusesc sa gasesc in ControlPanel iconita cu SYSTEM. Nu stiu cum s-o activez se pare ca e ceva in registri. Aaaa si nici System Restore – tot acolo. Nu stiu cum s-o rezolv.
  In speranta unui raspuns favorabil va multumesc anticipat.

 2. gabriel spune:

  Iconita Sistem… Hm, greu sa pierzi asa ceva… Vezi ca exista o comanda rapida pentru afisarea proprietatilor de Sistem… Tasta Windows Pause/Break simultan 🙂 . Pentru System Restore vezi sa nu fie dezactivat cumva… din greseala. Creaza „o data” de restore >>> altfel nu ai ce… restor-ui!!!

 3. cosmin spune:

  Nu merge. Am laptop si dupa cateva scanari am depistat ca lipsesc registri sau au valori modificate si nu stiu sa umblu acolo. E prea complicat. Merci oricum de raspuns.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *