Din nou despre suplimentele Firefox


Secţiunea cu addon-uri pentru Firefox are o istorie lungă şi complicată. Lansarea noii versiuni a fost anunţată acum multe luni, termenul nefiind respectat în vreo două rânduri. În cele din urmă săptămâna trecută, vineri, a apărut cu "faţa" refăcută, pentru ca după câteva ore dispară. Explicaţia, conform celor de la Mozilla: interesul prea mare al vizitatorilor 🙂 . Partea bună era că versiunea de vinerea trecută, cât a durat, avea interfaţă în limba română. Da, tot cu motoreta aceea fără logică, în design, dar în română. Partea tristă era că secţiunea devenise subţiată rău de tot, la câteva sute de extensii, teme şi altele.

Între timp lucrurile s-au stabilizat. Un comunicat de astăzi anunţă, citându-l pe Mike Shaver, că "noul site încurajează şi ajută la crearea de noi extensii pentru Firefox şi le dă posibilitatea utilizatorilor să îşi personalizeze experienţa pe Internet cu versiunea de Firefox personală. Cunostinţele şi experienţa comunităţii de programatori Mozilla vor contribui la crearea, testarea şi asistenţa pentru extensii. Aceasta înseamnă extensii mai bune pentru utilizatori şi mai multe moduri prin care companiile şi organizaţiile îşi pot integra serviciile în Firefox." Celor care nu ştiu încă, acelaşi comunicat le aminteşte că "extensiile Firefox oferă utilizatorilor posibilitatea de a-şi personaliza navigatorul cu unelte puternice, distractive şi utile care le oferă controlul total asupra aspectului şi funcţiilor navigatorului. Extensiile fac din Firefox cel mai personalizabil navigator disponibil utilizatorilor de Internet. Mai mult de 7 milioane de utilizatori au instalat deja extensii la navigatorul lor."

Noua versiune are deci din nou un volum considerabil de extensii, teme, dicţionare, motoare de căutare şi pluginuri, eliminându-se addonurilor de calitate îndoielnică. Fără să mai lungesc epopeea acestei secţiuni de suplimente aş dori să remarc o opţiune puţin ascunsă: nu vreţi să vă jucaţi cu cutia de nisip? Dacă da, trebuie să vă înregistraţi. După aceea reveniţi la profilul Dvs şi veţi sesiza ceva: un checkbox lângă textul "Arată cutia de nisip?"

img

Conceptul de "sandbox" este cunoscut multora. Există şi o aplicaţie Sandboxie în directorul nostru de Download care vă permite să instalaţi aplicaţiile într-o virtuală cutie de nisip, fără să afecteze sistemul. Firefox are acum o cutie de nisip unde sunt reunite suplimente pentru cei cărora le place să trăiască curajos (în traducere: să instaleze extensii încă nevalidate, încă în lucru). Dacă aţi activat cutia cu nisip atunci veţi sesiza că în meniul superior, lângă boxa de căutare, a apărut un link nou. Daţi click pe el şi designul se modifică puţin: pe lângă că banda de mai sus este mai… nisipie ca şi culoare, suplimentele care sunt încă în lucru au la instalare un buton roşu şi nu verde (evidentă semnificaţia: verde – instalează liniştit; roşu – pe riscul tău).

img1

Dacă doriţi să ieşiţi din cutia cu nisip daţi click pe linkul unde scrie Public (tot sus, în stânga la boxa de căutare). Iniţial am găsit în cutia de nisip dicţionarul românesc pentru Firefox. Acum apare la suplimentele publice dar nu funcţionează cu ultima versiune de Firefox 🙁 . Sper că problema se va remedia, nu într-un timp prea lung.

Şi aici pun punct, bucuros că Firefox addons a evoluat în sfârşit, fără să piardă toate acele extensii minunate despre care am scris de-a lungul timpului.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    Mie imi plac ultimele versiuni ale browser-ului FF pentru ca face update-uri automate la extensiile, scuze, suplimentele, si temele instalate. In rest personal imi pica mai bine sa caut singur ext… suplimentele necesare sau imi sunt prezentate de catre CNet.ro 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *