Younanimous: un alt motor de căutare?


Un alt motor de căutare? Da, dar nu doar "un altul". Younanimous este un motor care reuneşte rezultatele unor motoare de căutare clasice oferind informaţia într-un mod mai inteligent. Ceva mai încărcat dar cu siguranţă comunicând mai mult. Pentru moment căutarea se face la nivel de pagini web şi imagini, dar în curând vor fi indexate şi materiale video.

img3

Şi ce este atât de deosebit la acest motor de căutare? Am căutat mai jos "buy Windows Vista". Rezultatele au fiecare un număr de ordine (scris cu portocaliu în dreapta numelui paginii rezultate). În stânga sesizaţi o coloană care indică poziţia respective pagini în căutarea pe marile motoare de căutare folosite: Google, Yahoo! şi MSN. Dacă se găsesc informaţii suplimentare ele sunt făcute vizibile când daţi click unde scrie x supplemental results found, click to view. Sub rezultatul unei căutări se află nişte lucruri interesante: legături spre versiunea din cache-ul Google, Yahoo! şi MSN (dacă icoana e gri, nu există în cache); poziţia în Alexa; PageRank-ul Google; şi nişte legături spre diverse social networks. O explicaţie mai pe larg găsiţi în imaginea de la sfârşitul materialului.

img4

Deci Younanimous doar "lipeşte" la un loc rezultatele din alte motoare de căutare, mai adăugând nişte legături utile? În principiu da, dar există şi ceva mai mult. Iată de exemplu: căutaţi "vreau să cumpăr un laptop" şi obţineţi o listă de rezultate. Mergeţi pe prima legătură şi nu vă convine. Daţi click înapoi pentru a încerca cu al doilea rezultat al căutării. Dacă de aici nu vă mai întoarceţi pe Younanimous, se presupune că aţi găsit ce aţi căutat! Şi atunci Younanimous punctează al doilea rezultat pentru a-l urca ca ordine. Este un fel de sistem de votare, dar care nu îţi cere gestul de a vota ci îţi analizează "comportamentul" (navigarea) în faţa rezultatelor.

Younanimous promite tot felul de bunătăţi, care cu siguranţă îl vor face mai atractiv şi mai popular. De pe blogul autorilor puteţi afla cam ce au de gând pe viitor. Personal cred că merită urmărită evoluţia acestei iniţiative şi sper să mai revenim cu această temă.

img2


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *