Google Notebook: ne-beta!


Google Notebook a ieşit din beta! Astfel de evenimente sunt rare (oare în aprilie părăseşte beta şi GMail?). Google Notebook şi-a schimbat puţin şi hainele cu această ocazie. De exemplu acum fiecare notiţă are în colţul dreapta-sus un sistem de meniu ce aminteşte de cel de la GMail. Este într-un fel normal ca aplicaţiile Google să semene tot mai mult între ele, pentru a nu solicita adaptare când treci de la una la alta.

img10

Pentru cei care nu au mai folosit până acum Google Notebook să spunem doar că este un fel de notes pentru navigare. Cu ajutorul unor extensii (atât pentru Firefox cât şi pentru Internet Explorer), puteţi să aveţi acest Notebook la îndemână în orice pagină v-aţi afla: selectaţi un text şi apoi cu click dreapta alegeţi să fie salvat în Google Notebook. Desigur, puteţi şi crea note cu un text din clipboard sau pe care să îl scrieţi Dvs manual. Să vedem puţin interfaţa.

Puteţi căuta (1) rapid între notiţe, lucru util când se strâng foarte multe. Le puteţi aranja pe "carneţele" (2), iar într-un carneţel puteţi ave mai multe secţiuni (se adaugă de la 5). De exemplu eu mi-am creat un carneţel Programe cu două secţiuni pentru moment, SnapFiles şi SoftPedia. Dacă o notă o scrieţi manual, sau o editaţi, aveţi diverse instrumente pentru formatarea textului (3). Mai există nişte instrumente într-un meniu derulant (4), de exemplu pentru a adăuga sau redenumi un carneţel. O notiţă poate să stea deschisă sau închisă (în imaginea de mai jos, ultima notiţă este închisă; comutare se face de pe simbolul + / -). Fiecare notiţă are un meniu propriu (6) de unde puteţi şterge nota sau muta într-un alt loc. Puteţi adăuga propriile comentarii la o notiţă (7).

img11

După cum vedeţi din imagine de mai jos, notiţele pot fi trase uşor cu mouse-ul dintr-o categorie într-alta. Notiţele pot fi exportate în Google Docs pentru modificări suplimentare (lucru util de exemplu dacă un student îşi scrie o lucrare şi foloseşte diverse referinţe de pe net). De asemenea puteţi împărtăşi unor prieteni notiţele Dvs (vedeţi Sharing options).

img12

Îninte de a încheia o altă captură ce vă arată cum se adaugă o notă dintr-o pagină web. Am marcat câteva rânduri, am dat click dreapta pe text şi am ales Google Notebook. A apărut o mică fereastră plutitoare (poate fi "scoasă" ca fereastră distinctă a navigatorului) ce permite unele operaţiuni ca şi cum aţi fi în pagin aplicaţiei (dacă nu este pusă în categoria care trebuie, apelaţi la Move).

img13

În concluzie Google Notebook este o aplicaţie utilă şi solidă, care arată acum şi ceva mai bine. Cei de la Google au considerat-o suficient de stabilă pentru a nu o mai ţine în beta. Să îi dorim viaţă lungă şi să ne slujească cu folos.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *