103bees: cine ce caută?


Ştiam din sistemele de contorizare pe care le folosesc că majoritatea vizitelor primite pe CNet.ro sunt din căutări şi nu vizite directe. Poate nu este un fapt de care tocmai să fii mândru: cei mai mulţi ajung aici cum ar veni "din greşeală", nu ştiind de sit. Dar de fapt venirea lor nu este "din greşeală": căutând ceva pe internet, o parte (mare? mică?) dintre cei care ajung pe CNet.ro află răspunsul dorit (sau descarcă programul dorit). Am decis acum o săptămână să apelez la un nou sistem de contorizare, ce pune un accent special pe analiza căutărilor. Îi spune 103bees, şi dacă vă întrebaţi de ce tocmi 103 albune, atunci imaginea de mai jos vă lămureşte că este 10 la puterea 3.

img1

Înscrierea la acest counter este gratuită şi cu un cont puteţi să vă adăugaţi oricâte situri, pentru fiecare generându-se un scurt cod de introdus în paginile sitului Dvs (pentru bloguri, dar nu numai, este foarte uşor: se introduce eventual în subsolul template-ului şi atunci apare în tot situl). Din fericire counter-ul este invizibil, deci nu vă încărcaţi situl cu încă o imagine de promovare a serviciilor altuia. Eu am decis să testez serviciul cu două situri: CNet.ro şi situl personal. Pe acesta din urmă vizitele din căutări sunt absolut rarisime (în traducere: cine îl vizitează o face în 90% din cazuri pentru că mă cunoaşte), deci este aproape inutil. Pentru CNet.ro însă, 103bees mi-a relevat unele date interesante pe care le expun în continuare pentru a vă face o idee dacă şi cum vă poate fi de folos.

După o săptămână (aproape, căci ziua de astăzi nu s-a încheiat) de evaluare, albinele mi-au spus că:

img8

img3

Cele mai multe vizite pe CNet.ro sunt deci din căutări cu diverse motoare (56,9%). Vizitatorii care sosesc pe CNet.ro dintr-o altă pagină cu link spre noi, de la semne de carte sau scriind manual adresa în navigator sunt sub jumătate (43,1%). În parantezele de mai sus sunt indicate mediile p(er) d(ay) (612 vizite pe zi). Se poate contoriza şi un trafic plătit, util dacă plătiţi alte situri să facă legături spre Dvs (nu este cazul nostru). Bun. Presupunem deci că şi traficul Dvs, într-o mai mare sau mai mică măsură, este generat de căutări. Atunci, dacă doriţi să crească traficul veţi fi atent la ce se caută, pentru a oferi într-adevăr răspuns la nevoile vizitatorilor (din nou, aşa ceva nu se află pentru moment în politica sitului nostru, cee ce scriem noi fiind din pasiune, nu pentru a genera trafic).

Dar ce caută vizitatorii? Aveţi un meniu pentru fiecare sit definit şi iată opţiunile meniului: Latest search hits, Top landing pages, Top search terms, Top keywords, Search engines, Rankings, Long Tail, Latest questions, Top questions. Demonstrativ voi pune câteva capturi.

Latest search hits

img4

Vedeţi mai sus care au fost căutările care ne-au adus ultimii vizitatori. Fiecare expresie are nişte legături alăturate: Engine (motorul cu care s-a făcut căutarea respectivă); Page (în ce pagină s-a ajuns din respectiva căutare) şi ToDo! Această ultimă opţiune o găsiţi frecvent. Un click pe ToDo! adaugă cuvintele/cuvântul cheie la o listă "de făcut" (to do): puteţi reveni ulterior asupra listei analizând pe ce cuvinte cheie să insistaţi dezvoltând conţinut).

Top landing pages

img5

Unde se "aterizează" cel mai des pe situl Dvs? Albinele oferă un răspuns. Fiind aproape de Paşte, în mod puţin straniu (explicabil totuşi), cele mai multe vizite nu le strânge pagina de start a sitului (adică /) ci o pagină cu urări de Paşte. Evident această situaţie se va schimba peste o săptămână, dar important este să reţinem că albinele ne pot da o idee despre locurile fierbinţi ale siturilor monitorizate.

Top search terms

img6

Şi aici o oarecre surpriză: cele mai multe vizite le-a adus expresia "muzică clasică". Mda… CNet.ro şi muzica clasică. Două articole despre resurse cu muzică clasică gratuită ne-au adus 82 de vizite într-o săptămână, pe când "vista wallpapers" doar 20.

Top keywords

img7

În fine, la topul cuvintelor cheie sunt împărţite pe cuvinte expresiile prezentate mai sus (la search terms). Există un link, Stopword! foarte util pentru a indica albinuţelor să nu ţină cont de cuvinte precum "cu", "şi", "de", "un"…

Nu mai continui şi cu alte capturi, cu speranţa că v-am convins cu cele de mai sus. 103bees poate oferi multe, multe informaţii interesante. Celor pasionţi de SEO, de promovarea sitului, de atragerea de vizitatori, albinuţele le pot da indicii valoroase. Chiar şi pentru utilizatori "casnici" albinuţele pot fi de folos, dând o idee despre ce atrage (din căutări) pe un anume sit, şi unde anume în sit. Webmasteri, rămâne la latitudinea voastră să decideţi dacă vă este util sau nu acest instrument.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Nicusoru spune:

    Da pare interesant, vroiam să-mi fac și eu cont… dar e picat situl.
    Păreau serioși, dar la uptime-ul ăsta mă dezamăgiră instant. 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *