Google – hărţile mele; Yahoo – căutările mele


Astăzi Google a anunţat o noutate la capitolul hărţi: serviciul MyMaps ce permite să îţi defineşti propriile hărţi pe care să înfigi ace virtuale cu bileţele în care poţi pune inclusiv fotografii. Totul e atât de uşor încât, spune Google, până şi oamenii peşterilor ar putea-o face. Dacă urmaţi linkul tocmai dat veţi găsi şi nişte exemple oferite de Google ca să vă convingeţi că MyMaps este un serviciu util. Este? Cred că da, dar nu sunt foarte convins 😉 . De exemplu cred că cu MyMaps călătoriile prin ţară sau prin lume vor prinde o nouă dimensiune: vei putea să creezi o hartă a călătoriei, să înfingi ace în locurile mai importante (ex: opriri) şi eventual să şi pui o poză de acolo şi ceva text. O firmă de turism ar putea cu MyMaps să indice principalele locuri de atracţie dintr-o anumită zonă sau să marcheze un itinerar. Aplicaţii se găsesc, dar poate nu fiecare va avea – cel puţin imediat – de profitat de noul serviciu.

img2

După cum vedeţi din imaginea de mai sus, pentru moment sunt trei "instrumente". Puteţi marca un loc cu acel indicator albastru (şi asocia un text simplu, un text formatat sau un cod HTML); puteţi trage linii (pentru a sugera un itinerar de exemplu); şi puteţi marca o zonă (pentru evidenţiere; de exemplu terenul de golf pe care îl deţineţi în nu ştiu eu ce ţară). Nu suntem limitaţi la o singură hartă şi în plus putem să facem o hartă definită în MyMaps publică sau nu. Interesant…

Acum câteva zile a avut şi Yahoo! o noutate. Yahoo! Australia a lansat… ţineţi-vă bine… Alpha (Beta). Este un motor de căutare personalizabil pe nume Alpha, aflat în stadiul beta. După cum vedeţi, nu caută doar pagini după anumite cuvinte cheie ci şi imagini de pe Flickr, fillmuleţe de pe YouTube, informaţii din Wikipedia ş.a. Cu un cont Yahoo! puteţi configura acest motor de căutare eliminând din componentele puse implicit la dispoziţie, sau adăugând altele noi (dacă permit căutări cu rezultate furnizate ca RSS). Unii presupun că serviciul ar putea avea succes, astfel de motoare particularizate urmând să aibă cândva şi reclame din alte căror venituri Yahoo! să dea un procent celor care le-au conceput (mă rog, customizat de fapt). În fapt nu este vorba de nimic nou, pagini care pun la un loc fluxuri RSS (fie ele şi doar căutări) existând de multă vreme. Acest beta (a lui Alpha) străluceşte pentru moment prin curăţenia designului şi simplitatea folosirii. Dacă la un moment dat va putea fi integrat de către webmasteri în paginile propriilor situri atunci ar deveni un produs demn de o mai mare atenţie.

img3


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *