Live Maps: priveşte ca o pasăre


Acum două zile, Live Maps a lansat o nouă versiune, a şasea versiune majoră de la lansarea în iulie 2005. O prezentare a noutăţilor o găsiţi pe blogul dezvoltatorilor produsului celor de la Microsoft. Eu nu mă voi concentra pe aceste noutăţi de ultimă oră ci voi vorbi cumva generic despre Live Maps, dat fiind că până acum pe CNet.ro nu am scris vreun cuvânt despre acest serviciu.

img1

Am căutat de curiozitate Clujul. Harta rutieră menţionează explicit doar câteva străzi mai importante. Harta fizică este departe de a fi utilă. Dar mă rog, în anumite situaţii şi cât se oferă poate fi util. Am sărit astfel la localităţi mai importante, din ţări mai de interes general. Am ales – bineînţeles, spun eu – Roma. De fapt Cetatea Vaticanului. Nu am verificat comparativ cu Google calitatea imaginii, a detaliilor, dar Live Maps este câştigător printr-o facilitate deosebită: aceea de a prezenta imagine din perspectiva păsărilor (bird’s eye view). Iată spre exemplificare mai jos faţata Bazilicii San Pietro. Observaţi la instrumente posibilitatea comutării celor două tipuri de vedere: de sus (normală, hartă), şi tip pasăre. Acest din urmă mod de vedere oferă o perspectivă imaginii şi în plus puteţi vedea obiectivele din patru direcţii (comutaţi direcţia cu literele dispuse pe cerc: W, N, E, S).

img4

M-am "plimbat" în acest mod prin Roma, dar Dvs o puteţi face şi prin alte capitale sau mari oraşe ale lumii. Desigur, pentru unii astfel de facilităţi sunt utile nu doar pentru nişte vizite virtuale ci pentru localizarea unui loc de întâlnire de exemplu. Trecerea de la modul "de sus" la modul "pasăre" este cu siguranţă o găselniţă utilă. În plus anumite clădiri sunt reprezentate în 3D (observaţi din nou în imaginea de sus, la instrumente, faptul că puteţi alege vizualizare 2D sau 3D). De la versiunea lansată la 3 aprilie şi cu Firefox se pot vizualiza construcţiile 3D. Cu CTRL, săgeţi şi mouse puteţi să rotiţi cum doriţi Dvs o clădire. O jucărie interesantă 🙂 .

img5

În fine, aş mai nota faptul că noua versiune Live Maps permite cu uşurinţă calcularea unor arii. Mai jos vedeţi un exemplu: conturul suprafeţei se defineşte punct cu punct, la final având calculată supraţa (în acrii, folosiţi Google pentru a o transforma în km2).

img7

Deşi sunt fan Google, mai am obiectivitatea 😉 să recunosc când servicii similare sunt mai bune, pe anumite felii cel puţin. Live Maps îmi place şi a venit săptămâna aceasta cu noutăţi impresionante.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. George spune:

    Da, la capitolul harti, google a cam ramas in urma. Mai ales la nivelul de detaliu. Partea noastra de Europa de-abia exista pe o harta Google. Yahoo! Maps sta mult mai bine la punctul asta, un pic mai bine chiar decat Live maps.

  2. Sorin spune:

    Asa este, Live Maps e singura harta online in care exista drum intre Cluj si Zalau. Din pacate Google Earth sta cel mai prost la acest capitol, jenant de prost chiar, cu „nu este nice un drum”, iar harta de la Yahoo e pur schematica, fara nici o valoare. Bravo LiveMaps. (chiar daca o spun cu „jumatate” de gura …)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *