WordPress şi Gallery


Pentru siturile construite cu WordPress există câteva soluţii pentru a avea integrate albume foto. Unele mai elegante, altele mai… primitive. Desigur, se poate opta pentru o aplicaţie dedicată special galeriilor, pusă în paralel cu WordPress. Dar frumos ar fi să se poată combina într-un acelaşi design. O soluţie este combinarea WP cu celebrul Gallery. Şi cum mai nou are interfaţa (în sfârşit! ce bine!) şi în limba română, am considerat că merită o prezentare.

img

Presupunem că aţi instalat WordPress. Acum trebuie să instalaţi Gallery (a ajuns recent la 2.2.1). La pagina de download veţi avea mai multe alternative. Versiunea typical are aproape 10MB, în timp ce versiunea full are aproape 18MB. Acesta este unul din motivele pentru care nu îmi place Gallery: mii de fişiere, dat fiind că fiecare modul (plugin) şi temă şi altele are sute de fişiere în sute de limbi. Ar fi poate frumos să existe câte o versiune pe limbă în loc să descarci mii de fişiere din care multe inutile. Dar 10MB nu pune mari probleme pentru hosting. Despachetaţi arhiva şi copiaţi conţinutul într-un director (în loc de cel implicit aţi putea instala într-un director să zicem /albume ca să fie mai pe româneşte). Încărcaţi apoi respectivul director în navigator: http://www.situlmeu.ro/albume/ înlocuind desigur cu numele directorului în care aţi publicat Gallery. Va urma un destul de lung proces de instalare. Important: asiguraţi-vă că php safe mode este pe off. Va trebui să puneţi un fişier pe sit pentru a convinge aplicaţia că situl vă aparţine 😉 şi apoi să indicaţi o cale de instalare şi datele de identificare pentru baza de date MySQL. Puteţi apoi alege modulele de instalat. Versiunea typical este recomandabilă pentru majoritatea utilizatorilor. Varianta full va include multe lucruri de care aproape sigur nu aveţi nevoie. Este mai bine să porniţi de la un pachet mai mic adăugând modulele necesare decât să puneţi multe lucruri inutile.

Presupunând că aţi parcurs procesul până la final, tocmai v-aţi ales cu un sistem pentru galerii de imagini! Şi încă unul performant! La un moment dat în procesul de instalare v-aţi definit un cont de administrator iar acum vă puteţi identifica, intrând în back-end-ul aplicaţiei Gallery. Ne întoarcem la doleanţa iniţială: WordPress combinat cu Gallery. Pentru aceasta mai este ceva cale. Trebuie să mergeţi mai întâi aici pentru a descărca pluginul WordPress care să vă permită încorporarea aplicaţiei Gallery. Va fi o arhivă pe care o despachetaţi şi publicaţi ca orice plugin în wp-content/plugins. Veţi mai găsi un director, root, unde este un fişier wp-gallery2.php pe care trebuie să îl mutaţi în rădăcina la WordPress. Activaţi pluginul şi mergeţi apoi la configurarea lui. Dacă aţi mers cu typical configurarea nu va merge pentru simplul fapt că lipsesc nişte module din Gallery. Nici o problemă. Mergeţi din nou pe situl Gallery şi descărcaţi cele două module necesare (ImageBlock şi ImageFrame). Dezarhivaţi, publicaţi în directorul de module din Gallery şi din back-end-ul de la Gallery activaţi modulele. Acum pluginul WordPress poate fi configurat şi să funcţioneze. Veţi vedea aşa ceva:

img1

Procesul nu s-a încheiat. Dacă veţi încărca pagina wp-gallery.php s-ar putea să vedeţi o pagină cam ciudată. Aceasta pentru că design-urile diferă şi trebuie să pregătiţi puţin combinarea WP cu Gallery. În primul rând este recomandabil ca la Gallery să folosiţi o temă minimalistă (ex: Siriux, cu care vine implicit; sau poate mai bine aceasta). După ce aţi ales tema, tot s-ar putea să trebuiască să faceţi unele modificări pe ici pe colo. Vă recomand cu căldură să citiţi indicaţiile de aici, dat fiind că nu există o soluţie universală (de exemplu la un test al meu nu a mers până nu am creat manual wpg2header.php). Iată demonstrativ Gallery inclus în câteva situri făcute cu WordPress.

img2

Instalarea poate fi un proces lung şi "dureros" (adică cu multe bătăi de cap). Recomand folosirea Gallery doar dacă şi numai dacă situl va include multe, multe fotografii şi doriţi să puteţi publica uşor. Altfel, alte pluginuri WordPress sunt mai rapid de instalat şi uşor de folosit, inclusiv uşor de migrat. Rămâne să decideţi Dvs…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *