Picasa WebAlbums


Am schimbat în ultimii trei ani mai multe sisteme de depozitare a fotografiilor. Am dorit mult ca să fie incluse în designul sitului familiei noastre, dar în final a trebuit să renunţ: publicarea lor presupunea diverse etape ce consumau prea mult timp. În plus în timp strângi câteva sute de mega de poze (sute de mega de pus online, nu vorbim de arhiva totală a fotografiilor: eu mi-am inscripţionat un DVD – 4,3GB – cu pozele pe 2006) ceea ce este cam mult orice hosting – normal – ai avea. De când Google a ridicat la 1Giga limita pentru Picasa WebAlbums mi-am pus serios problema dacă să îmi mut acolo fotografiile.

Teoretic vorbim, oferta de la Google păleşte faţă de cea de la Yahoo! care are Flickr dacă este să raportăm la bani. La Flickr, pentru doar 25usd pe an (o sumă accesibilă şi pentru români) ai… nelimitat (spaţiu pentru poze, lăţime de bandă, upload…). La Picasa WebAlbums pentru 25usd pe an primeşti "doar" 7GB. Categoric, dacă este să plăteşti merită la Flickr. La variantele gratuite lupta este mai strânsă. La Flickr ai limite lunare la upload, dar publici oricâte în timp. La Picasa WebAlbums nu ai limită lunară, dar în total doar 1GB. Flickr are mult, mult mai multe instrumente dezvoltate pe baza lui. Picasa WebAlbums are chiar/doar programul Picasa. Ce să fie? Probabil 1) lenea bătăilor de cap cu plata în străinătate, cumulată cu 2) avantajele date de programul Picasa, m-au făcut să nu aleg Flickr.

Aşa se face că în ultimele două zile mi-am pus online peste 80 de albume în greutate de aproape 300MB pe spaţiul oferit de Google. Aş dori să vă împărtăşesc câte ceva din experienţa acestor zile. Uşurinţa cu care am publicat câteva sute de poze mă face să fiu împăcat cu opţiunea aleasă. Ceea ce nu înseamnă că nu recomand şi Flickr sau că la un moment dat nu voi analiza serios opţiunea Flickr. Să vedem acum Picasa WebAlbums. În primul rând m-am bucurat să văd că adresa este configurabilă. Implicit adresa pozelor dacă aveţi ion.popescu@gmail.com este picasaweb.google.com/ion.popescu. Dar puteţi alege un alt URL (desigur, dacă este liber), unul care să vă placă mai mult. În pagina de setări veţi găsi şi alte opţiuni, din păcate nu prea multe (dar văzând schimbările dramatice de la Google Groups sper că şi Picasa WebAlbums va urma exemplul cândva).

img8

Acum să vedem de ce publicarea cu Picasa este o joacă. După ce am publicat 80 de albume este evident că aproape şi cu ochii închişi aş putea face acum.

1. Lansaţi Picasa şi selectaţi albumul pe care îl doriţi publicat. Simplu…

img9

2. Daţi dublu click pe prima poză şi dacă o consideraţi suficient de reuşită pentru publicarea pe web apăsaţi pe spaţiu şi atunci va primi o stea galbenă. Acum apăsaţi orice literă pentru a descrie fotografia. Când aţi terminat de scris descrierea apăsaţi pe enter. Apoi săgeată dreapta pentru a trece la următoarea fotografie (sau săgeată stânga dacă doriţi să reveniţi la una văzută deja). Selectaţi astfel cu spaţiu pozele ce merită să ajungă pe web şi descrieţi-le. La final apăsaţi esc.

img10

3. Daţi click sub butonul Select Starred şi descrieţi generic albumul pe care doriţi să îl publicaţi (scrie palid Add a description). Apăsaţi enter. Apoi apăsaţi butonul Select Starred şi automat vor fi selectate doar imaginile cu steluţă galbenă, adică cele care dorim să ajungă online. Click dreapta pe o imagine marcată, oricare, şi alegeţi Upload Web Album. Dacă nu sunteţi logat vi se va cere acum să vă logaţi cu contul Google.

img11

4. În fereastra nou deschisă scrieţi un titlu pentru album (Album Title), la descriere preia ceea ce aţi scris deja mai sus, puteţi indica locul unde au fost făcute fotografiile (opţional). Esenţial este să alegeţi dimensiunea la care publicaţi imaginile. Dacă doriţi să încapă multe, sute, recomand să alegeţi 1024 pixeli lăţime sau înălţime maximă. Puteţi desigur publica fotografiile nescalate deloc, adică la dimensiunea la care vin din aparat, dar evident se vor publica mai lent. Apăsaţi OK şi pozele vor fi publicate online!!! Simplu!!!

Ar fi un pas 2a: dacă doriţi o poză o puteţi modifica. De exemplu elimina ochii roşii sau roti puţin sau schimba contrastul, luminozitatea… În fine, o poză publicată online va avea în Picasa o săgeată verde ca semn că e up, online.

Puteţi să vă vedeţi pozele online. Un album arată ca mai jos. Sunt sigur că Google va adăuga facilităţi noi în timp, precum teme pentru albume. Pentru moment este un mod simplu de afişare (desigur, dând click pe o poză o poţi vedea mai mare). Ceea ce îmi place este modul slideshow de afişare, cu care şi bunicii s-ar descurca să vadă nişte poze.

img12

Recent Google a făcut ca albumele publice să fie căutabile generic (ca la Flickr). Cu posibilitatea comentariilor (existentă de mult) este probabil că se va construi o comunitate şi în jurul la Picasa WebAlbums ca la Flickr. Şi dacă mai ţinem cont şi că de câteva săptămâni Google a deschis API-ul pentru Picasa WebAlbums putem spera la diverse aplicaţii ca cele de la Flickr. Dacă nu, ne putem programa singuri. De exemplu am găsit că se poate obţine uşor un feed cu lista albumelor:

http://picasaweb.google.com/data/feed/api/user/radu.capan?kind=album

Parcurgând acest feed pot uşor să extrag în pagina sitului propriu lista albumelor. Tot cu un feed pot extrage şi lista fotografiilor dintr-un anume album. Încă nu am găsit o imagine cum se extrage (nu am studiat foarte atent documentaţia) dar cu siguranţă se poate. Astfel, cu puţină programare (PHP/ASP), poţi avea pozele pe serverele Google dar afişa în propriul sit. (Până atunci se poate face o includere manuală: în dreptul fiecărei imagini există opţiunea Link to this photo ce oferă HTML to embed in website).

Cu cele peste 80 de albume (ce încep din toamna lui 2005) mi-am consumat cam 30% din spaţiu (pozele publicate la 1024 px dimensiune maximă), ceea ce înseamnă că şi dacă mai public poze din trecut (2004, 2005), tot îmi va ajunge contul până în 2008 cel puţin. Iar în 2008 sunt sigur că limita va fi fie de 2GB, sau nu va fi limită deloc… Aşa că nu prea am motive să mă îngrijorez.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Mircea spune:

    Felicitari pentru articol. Folosesc deja Picasa si webphotos pe Google dar e bine ca pot sa mai afle si altii de ele.

  2. justlikethat spune:

    hmm… eu cred ca merita google, nu stiu de ce dar mai mult sustin google decat flickr, poate ca organizarea e mai naturala in google, sau poate ca google, publica update-uri mai dese decat flickr 🙂 .


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *