UltraExplorer: un ultra Explorer


UltraExplorer este după cum îi spune numele: un ultra-Explorer dotat cu tot felul de opţiuni suplimentare şi cu îmbunătăţiri a ceea ce există deja în MS Explorer. Este un program gratuit şi dacă va rămâne aşa are şansele să devină o clonă preferată pe Windows XP cel puţin. Haideţi să vedem câteva dintre facilităţile acestui program.

img

În captura de mai jos puteţi vedea că deasupra arborelului clasic din Explorer se află nişte "scurtături" spre unităţile fixe şi mobile ale calculatorului. În plus se poate configura ca în respectiva bară de instrumente să apară şi alte opţiuni utile (eu am pus Control Panel). Tot captura de mai jos vă arată că UltraExplorer funcţionează cu taburi. Cu CTRL+1 activaţi primul tab, cu CTRL+2 al doilea (dacă există) ş.a.m.d. Apoi observaţi că sub numele tabului se află o bară de instrumente care arată calea până la directorul curent. Dând click pe săgeata în jos puteţi naviga foarte rapid la un alt director, de exemplu la un director pe acelaşi nivel cu cel curent. Dacă daţi click pe Objects (în bara de instrumente de sub meniu) veţi avea un meniu din care puteţi selecta Folders, Non Folders şi Hidden (vedeţi colţul dreapta-jos din captura de mai jos). Aceasta ne permite cu uşurinţă să vedem şi fişierele ascunse, sau doar fişierele fără directoare, ori alte combinaţii.

img2

Dacă doriţi să aflaţi dimensiunea directoarelor este foarte simplu: avem meniul Folder Size cu trei opţiuni: 1) calcularea dimensiunilor tuturor subdirectoarelor directorului curent (precum mai jos); 2) calcularea dimensiunilor subdirectoarelor selectate din directorul curent; 3) activarea sau dezactivarea calculării de fiecare dată a dimensiunilor directoarelor (nerecomandabil, putând să vă încetinească navigarea printre foldere).

img3

Aplicaţiile pe care le folosiţi mai des le puteţi avea la îndemână cu meniu Launch. Puteţi să vă organizaţi pe directoare şi subdirectoare aplicaţiile favorite şi seta comportamentul la lansare sau parametrii dacă este cazul.

img4

Într-o bară de instrumente veţi vedea opţiunea Quick Thumbs inclusiv cu un slider ce permite reglarea dimensiunii previzualizărilor. Demonstrativ mai jos.

img5

O opţiune pe care nu am mai văzut-o până acum este gruparea elementelor (subfoldere şi fişiere) dintr-un folder. Această grupare se poate face după diverse criterii. Mai jos am apelat la grupare după dimensiune. Aşa văd dintr-o privire care sunt fişierele mici, care sunt medii, care sunt mari şi care sunt… gigantice. Gruparea pe tip, precum şi pe cea după data modificării sunt iarăşi foarte utile. O idee interesantă şi cu utilitate practică!

img6

Aş putea să tot continui să evidenţiez diverse lucruri din acest ultra-Explorer. Una o voi mai spune totuşi: există o zonă numită Drop Stack care o puteţi privi ca o cutie temporară. Puteţi acolo să trageţi fişiere şi apoi din cutie să le trageţi într-un director. Utilizarea? Păi să spunem că vreţi să mutaţi într-un director nou trei fişiere din directorul 1, două fişiere din directorul 2 ş.a.m.d. Cu cutia oferită de UltraExplorer le puteţi pune în cutie şi după ce aţi făcut toate selecţiile le trageţi în directorul destinaţie finală. Păcat că face move şi nu lasă opţiune pentru copy. Programul are o serie de interfeţe disponibile (teme), este foarte configurabil (ex: scurtăturile din taste) şi bogat la opţiuni (a se vedea mai jos).

img7

Un program excelent a cărui evoluţie merită urmărită!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. cojy spune:

    Sunt atatea alternative la clasicul Explorer incat obosesti sa le testezi. Eu folosesc vreo 5. Nu rezist tentatiei sa nu-l incerc si pe acesta…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *