E virusat sau nu? Află online!


Ionuţ semnala astăzi pe blogul lui existenţa unui serviciu interesant şi util, de verificare online împotriva viruşilor (trojan-ilor ş.a.). Acum desigur că fiecare avem instalat un program antivirus pe sistemul Windows pe care îl folosim. Dar dacă dorim o a doua opinie o putem avea graţie acestui serviciu, fără să ne instalăm noi programe. Fie că este un program descărcat de pe huburi sau de pe internet, dacă sursa este nesigură poate fi înţelept dacă nu vital să apelaţi la VirusTotal.

img12

În partea de sus a sitului aveţi un buton prin care să răsfoiţi harddisk-ul în căutarea fişierului suspect. Îl încărcaţi şi apoi fişierul va fi verificat. Când? Depinde de gradul de solicitare a serverului în acel moment. La testele pe care le-am făcut am fost avertizat că scanarea va începe după 50-80 de secunde, dar alţii au raportat minute, zeci de minute de aşteptare. Dacă prindeţi un moment bun veţi avea răspunsul în câteva minute, mai rapid decât aţi instala un alt antivirus şi cu mai puţine bătăi de cap. În plus raportul generat de VirusTotal include evaluările nu a unui singur antivirus ci a unei suite întregi, conţinând nume celebre dar şi mai puţin celebre (a se vedea mai jos). Evaluarea s-a încheiat când în dreapta-sus nu va mai fi o boxă verde ci una cu fundal alb în care scrie STATUS: FINISHED.

img14

Există şi opţiunea de a supune atenţiei un fişier prin email, trimiţându-l ataşat (dar atunci trebuie să fie maxim de 10MB). Trebuie să îl expediaţi la scan@virustotal.com, scriind în subject SCAN (atenţie, unele servicii nu permit să ataşaţi executabile – schimbaţi extensia). Veţi primi rezultatul evaluării tot prin email. Elegant! În anumite situaţii foarte util!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    Un alt serviciu de scanare online antivirus este oferit de VirusChief.com.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *