Scribd o calcă pe urmele lui YouTube


Despre Scribd am mai scris şi se pare că o duce bine. Ca YouTube, numărul materialelor postate pe sit creşte rapid, la fel şi comunitatea din jurul lui. Doar că de aici şi problemele vin, ca la YouTube. Actualmente Scribd poate fi descris ca un rai al cărţilor apărate de copyright. Nu că până la Scribd nu puteai găsi cărţi "piratate" (doar există hub-uri, torrente, cămine studenţeşti…). Au apărut între timp colecţiile (inclusiv una Literatura RO dar pentru moment cu zero materiale), iar când acestea vor deveni mai puţin haotice va fi foarte uşor să găseşti cărţi pe un anumit domeniu. Până atunci rămâne căutarea. Dacă vom căuta Harry Potter vom avea surpriza (oare?) să găsim multe volume din serie în câteva limbi… inclusiv română.

img15

Harry Potter şi camera secretelor, Harry Potter şi pocalul de foc, Harry Potter şi Ordinul Phoenix, Harry Potter – prizonier la Azkaban sunt toate cărţi publicate chiar ieri de userul vranghel, foarte activ dacă urmaţi linkul tocmai dat. Dacă doriţi să vedeţi lista textelor în limba română tot ce trebuie să faceţi este să urmaţi tagul romanian (sunt acum 1235 – click aici dacă vreţi să vedeţi cele mai recent adăugate). Cioran, Eliade, Minulescu, Sadoveanu, Caragiale, Maiorescu, Preda, Rebreanu, Paler, sau şi Coelho (ca să nu fiu prea naţionalist) sunt câteva dintre numele de autori ale căror lucrări sunt publicate pe Scribd.

În timp ce mă îndoiesc că editurile româneşti se vor mişca prea rapid pentru a cere eliminarea lucrărilor apărate de drepturile de autor, sunt sigur că editurile prestigioase internaţionale vor interveni mai devreme sau mai târziu, conducând la curăţări în masă din tonele de materiale de pe Scribd, dacă nu şi la procese şi cereri financiare usturătoare. Până atunci, vizitatorii au la îndemână un volum imens de cărţi de literatură sau tehnice. Închei inserând o carte…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *