Să ne distrăm cu stop motion


Tehnica "stop motion", sau mai clar cadru cu cadru, este o tehnică de animaţie ce face obiecte statice să pară că se mişcă. Obiectul este mişcat puţin câte puţin între cadre, succesiunea rapidă a cadrelor dând impresia de animaţie. Wikipedia explică mai pe larg tehnica, iar o listă mai largă de astfel de producţii găsiţi aici. Una probabil că aţi văzut-o: Wallace & Gromit. Ne putem închipui munca necesară pentru a construi o animaţie de 85 de minute. Haideţi să ne dăm seama mai bine! Să realizăm noi o astfel de animaţie!

img28

Ingrediente necesare? Cutia de jucării a copiilor. Noi ne-am distrat ieri, în familie, cu această tehnică. Aveţi nevoie de:

1. o "scenă", care poate să fie un birou, o masă, orice vă imaginaţi Dvs
2. un aparat foto, de preferinţă pe un trepied sau cumva bine fixat
3. Windows Movie Maker, ce există implicit în Windows
4. răbdare, multă răbdare…

Amplasaţi-vă scena şi gândiţi-vă la un scenariu 🙂 . Cu cât acesta este mai inteligent, cu atât mai bine. Ceea ce veţi vedea mai jos este stupid, să recunoaştem, dar scopul este didactic 😉 aşa că se scuză. Am făcut primele teste cu nişte răţuşte, apoi cu dinozauri! Ideea este să aveţi răbdare să mişcaţi puţin (să zicem un centimetru maxim) "eroii" şi să tot fotografiaţi. Vedeţi în imaginea de mai jos mişcările: dinozarul maro avansează puţin, celălalt se roteşte puţin. Pentru ca la apăsarea butonului când faceţi fotografia aparatul să nu se mişte, ar fi recomandabil să îl declanşaţi cu o telecomandă (în cazul nostru bateria e terminată, aşa că unele imagini sunt mişcate). În al doilea rând, este bine să nu lăsaţi aparatul pe modul automat de reglare a factorilor fotografiei, pentru că atunci luminozitatea imaginii ar putea varia în funcţie de scena momentului. Cel mai bine este să setaţi manual valorile.

img29 img30

Dacă v-aţi amplasat scena şi aţi făcut fotografiile, aveţi un set de câteva zeci de fotografii. Este timpul să le unim într-un film! La primul film am avut 23 de fotografii şi a ieşit un film incredibil de lung: 2 secunde!

Cum? Lansaţi Windows Movie Maker (îl găsiţi în meniul Start, Programs, pe undeva). Mergeţi la Tools, Options şi în tabul Advanced puneţi la minim Picture duration şi Transition duration (adică la 0,125 secunde, respectiv 0,25 secunde – cu programe profesioniste şi comerciale puteţi pune şi timp mai mici pentru efecte mai reuşite). Acum observaţi în meniul din stânga opţiunea Import pictures la 1. Capture Video. Importaţi toate fotografiile făcute pentru filmuleţ. Apoi marcaţi-le pe toate şi trageţi-le peste storyboard-ul de jos. Incredibil, dar aveţi deja filmuleţul! Îl puteţi vedea în partea dreaptă, iar mai apoi din meniul File îl puteţi exporta cu Save Movie File. Setaţi calitatea dorită (eu am ales High quality video – large şi au fost tot dimensiuni rezonabile de câteva sute de kb).

img32

Ştiţi ce? Puteţi adăuga şi naraţie filmului! Observaţi prezenţa unui microfon în partea sus-stânga la storyboard. Şi uite aşa, distrându-ne cu copiii a ieşit materialul de mai jos.

Desigur, puteţi folosi şi oameni în loc de jucării! Astăzi, ieşind în parc cu toţii, ne-am sacrificat pentru (ştiinţa) Dvs 😉 . Acum este un filmuleţ mai lung, dar de fapt peste jumătate din durată este genericul de final (peste care puteţi sări… peste tot filmul puteţi sări). Am vrut doar să demonstrăm ce mai poate Windows Media Maker. Am folosit Make titles or credits pentru a introduce, separa şi încheia filmul. Mai mult, am pus şi o coloană sonoră: am căutat pe internet un fişier WAV (am găsit o temă de la Shrek) şi am adăugat-o de la Import audio or music. Mai mult, am tăiat-o şi am făcut fade la final. Ce mai: cu acest program gratuit poţi face nişte lucruri cu aer de profesionalism! Aşa că vedeţi şi ascultaţi!

Cu imaginaţie (mai multă decât a noastră) puteţi realiza lucruri şi mai deosebite. De exemplu să îi ajutaţi pe copii (dacă nu sunt suficient de mari să se descurce singuri) să implementeze scenete! Puteţi prelucra graficele adăugând "baloane" pentru vorbire sau să înregistraţi pe voci dialogul între personaje. Se pot face tot felul de lucruri haioase. Dovadă ultimele materiale care nu, categoric nu, nu ne aparţin, ci sunt de pe YouTube, ale unor tipi geniali.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    Felicitari pentru rabdarea aratata! Eu am ca sistem de operare un Windows XP preinstalat si nu am gasit Windows Movie Maker. Articolul ma motiveaza sa il caut pe pagina Microsoft, poate il gasesc acolo spre instalare. Mai astept si alte film(ulete) cu stop motion 🙂 …

  2. radu.capan spune:

    Multumesc. Calea la mine este

    C:\Program Files\Movie Maker\moviemk.exe


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *