Belarc: atenţie la gafe!


Pomeneam zilele trecute de Belarc, un program micuţ care face o analiză serioasă a sistemului, generând apoi un raport HTML cu tot felul de date utile. Dacă doriţi să ştiţi cât mai multe despre un calculator (al Dvs sau nu), Belarc toarnă bine. În fruntea paginii stau nişte informaţii de securitate, şi după cum (nu) vedeţi mai jos (din motive de scalare a imaginii), în timp ce protecţia antiviruşi şi update-urile de securitate îmi sunt la zi, CIS Benchmark Score îmi este de 3,13 din 10: cu un click se pot afla uşor găurile de securitate sau procedurile necesare de urmat pentru a creşte acest scor.

img38

Urmează în raport informaţii detaliate despre sistemul de operare, modelul calculatorului, despre procesor, placă de bază, unităţi, memorie, reţea, imprimante, monitor, diverse alte dispozitive. Consultând Microsoft Security Bulletin Summary, Belarc semnalează patch-uri grave care eventual lipsesc. În fine, ajungem în raport la partea de software. Belarc identifică programele cu licenţă şi le afişează: lucru foarte util dacă aţi pierdut hârtiile sau emailurile cu cheile, sau dacă doriţi să le aveţi undeva la un loc (listaţi şi puneţi într-un dosar, undeva). Aici se fac multe gafe (dar vom reveni imediat)! În fine, în raport mai este inclusă o listă a aplicaţiilor instalate şi cu versiunile lor.

Buuun… Ajungem acum şi la gafe. Din nu ştiu ce motive, unele persoane îşi publică aceste rapoarte HTML generate de Belarc… pe net! Astăzi pe Digg a apărut un material intitulat Need a Windows XP key? Google can help! Spre surprinderea mea o căutare pe Google la "Windows XP Professional" "Belarc Advisor Current Profile" key: ne oferă o listă a rapoartelor Belarc de pe net. Nu sunt multe… nici puţine… Nu cred că sunt de mare folos (folos ilegal) aceste chei, dat fiind că utilizarea lor de mai multe persoane poate – poate – conduce la invalidarea cheii. Cert este însă un sfat: nu faceţi ca ei!

img37

Citeam recent despre Magical Jelly Bean Keyfinderal cărui beta nu doar că merge şi sub Windows Vista dar extrage cheile de înregistrare la o lungă listă de programe: 3DMark, Adobe Photoshop 7, After Effects 7, Alcohol 120%, Axailis IconWorkshop, Beyond TV, Beyond Media, Borland Delphi 6, Call of Duty 2, Company of Heroes, Cyberlink PowerDVD, DVD Profiler, HDD State Inspector, mIRC, Naturally Speaking 8, Norton PartitionMagic 8, O&O CleverCache 6, O&O Defrag 8, O&O DriveLED 2, Quake 4, Replay Converter, Splinter Cell, Stardock, SuperCleaner, Techsmith Camtasia, Techsmith SnagIt, TGTSoft StyleXP, TuneUP, Unreal Tournament 2004, VMware Workstation 5, VSO Convert X to DVD, Westwood Alarmstufe Rot 2, Westwood Tiberian Sun, Winamp 5, WinPatrol, WS FTP.

Care este morala? Dacă aveţi programele cumpărate cu licenţă aveţi grijă cine are acces la calculatorul Dvs. Cu programe precum SIW, Belarc, Magical Jelly Bean Keyfinder sau altul, în cinci (patru, trei…) minute de neatenţie o persoană rău intenţionată vă poate afla cheile de înregistrare. Utilizările multiple ale aceleiaşi chei pot duce la invalidarea ei. Iar apoi trebuie să purtaţi discuţii cu firma de la care aţi cumpărat programul pentru a obţine o nouă cheie. Mai bine puneţi parolă pe screensaver sau urmăriţi accesul altora la calculatorul Dvs 😉 .


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *