Loudblog: Blog cu mesaje vocale


În statele industrializate a devenit o modă ca unii politicieni să se adreseze alegătorilor prin intermediul podcast-urilor (de exemplu în Germania doamna cancelar Angela Merkel). Astfel mesajul lor poate ajunge şi la o categorie de cetăţeni, care nu urmăresc regulat cursul politic. Anul trecut am citit pe un blog că Papa Benedikt al XVI-lea s-a adresat tinerilor prin intermediul unui podcast. La momentul respectiv am căutat podcast-ul amintit şi nu l-am găsit. Tot în Germania am auzit de un preot care îşi înregistrează predicile în format audio şi le oferă credincioşilor şi publicului larg spre ascultare şi descărcare. Un alt mod de folosire este dat de unele şcoli sau facultăţi, unde profesorii îşi înregistrează cursurile şi le prezintă online. Sunt destul de mulţi elevi/studenţi care învaţă mult mai bine ascultând decât citind (un motiv în plus pentru a chiuli 🙂 ).

Pentru început aş dori să clarific ce este un podcast. Apelez la enciclopedia online Wikipedia, care ne spune următoarele: "Podcasting este o metodă de distribuţie a fişierelor în format multimedia (de obicei fişiere audio dar şi video), prin intermediul formaturilor de sindicalizare de conţinut RSS şi ATOM. Fişierele pot fi descărcate şi redate pe echipamente mobile sau calculatoare ce acceptă formatul în care acestea au fost create. Un autor de podcast este de obicei denumit podcaster. Siturile de podcasting pot oferi fişierele spre descărcare şi ascultare off-line sau pentru redare directă on-line. Metoda de bază este totuşi aceea de descărcare prin intermediul unui cititor de conţinut RSS sau Atom. Numele vine de la faimosul player portabil de muzică, iPod." (http://ro.wikipedia.org/wiki/Podcasting).

Ce aţi zice Dvs. dacă aţi avea posibilitatea de a prezenta şi ideile Dvs. prin intermediul unui podcast? Poate nu sunteţi tipul de utilizator web care foloseşte cu plăcere tastatura. Poate aveţi înregistrate cu microfonul câteva gânduri sau cântece personale şi doriţi să le împărtăşiţi şi altora. Nimic mai simplu. Site-ul Loudblog.com oferă spre descărcare o aplicaţie CMS care oferă funcţiile de bază pentru publicarea unor formate audio (chiar şi video) în spaţiul web. Loudblog generează un sit web şi un feed RSS pentru urmărirea podcast-urilor încărcate.

clip_image002

Descărcaţi Loudblog de aici. Pe aceeaşi pagină sunt oferite diverse teme şi plugin-uri, pe care le puteţi descărca la rândul lor, având apoi mai multă libertate de alegere în configurarea site-ului web rezultat. Dezarhivaţi pachetul descărcat şi încărcaţi-l cu un client FTP în spaţiul Dvs. web. Veţi avea nevoie de minim 1 MB (doar pentru pachetul Loudblog, mai târziu mult mai mult pentru datele audio şi video), de suport PHP minim versiunea 4.3 şi de suport MySQL minim versiunea 4.

Accesaţi cu navigatorul favorit pagina install.php şi urmaţi instrucţiunile:

1. Setaţi cu ajutorul clientului FTP fişierele audio şi upload la valoarea chmod 777. Pentru utilizatorii avansaţi sunt oferite şi alte modalităţi. Eu mă rezum însă la paşii necesari unui utilizator obişnuit cu puţin interes şi răbdare 🙂 . În fine, dacă aţi rezolvat treaba cu chmod treceţi la next step.

2. Introduceţi numele Dvs., parola dorită, setaţi baza de date MySQL şi daţi click pe go to step 3.

3. Copiaţi textul afişat în chenarul alb şi salvaţi-l într-o pagină cu numele config.php din subfişierul custom al fişierului loudblog. Pare mai complicat decât este. Dar acum trebuie să fie totul în ordine şi după click pe I’ve done that să apară pagină cu felicitările.

clip_image004

Dacă intraţi în meniul de administrare, la record aveţi vizualizate posibilităţile de încărcare a datelor Dvs. audio (sau video). Puteţi utiliza browser-ul, puteţi încărca datele cu un client FTP în fişierul upload şi căuta după ele, le puteţi lua de pe un alt sit web sau da link spre ele, dacă sunt salvate pe alt sit. Ultimele două modalităţi nu sunt agreate de producătorii Loudblog, căci ele pot fi folosite în scopuri ilegale şi ei nu doresc să încurajeze piratarea unor produse apărate prin copyright.

clip_image006

Tot în meniul record, odată încărcate şi afişate datele audio, aveţi posibilitatea să setaţi anumite opţiuni (să stabiliţi titlul, să alăturaţi un scurt mesaj, să editaţi tag-urile ID3, să daţi voie la comentarii etc.).

clip_image008

Atenţie la dimensiunea datelor Dvs. audio. Multe servicii de hosting nu permit încărcarea fişierelor mai mari de 2 MB. Dacă depăşiţi această limită, puteţi căuta să schimbaţi anumite opţiuni în configurarea server-ului PHP (dacă aveţi acces). Pentru cei interesaţi, în pachetul Loudblog sunt oferite unele informaţii ajutătoare.

Site-ul web rezultat a arătat la mine (pe serverul local) astfel:

clip_image010

Nu uitaţi de temele şi plugin-urile descărcate odată cu pachetul de instalare. Unele teme sunt identice cu unele teme WordPress (Kubirck, Amsterdam Nights, Red Train etc.) iar plugin-urile oferă statistici, arhive, calendare şi diverse forme de urmărire a conţinutului site-ului web.

Luaţi microfonul în mână şi …


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    Pentru cei care doresc a-si promova muzica proprie, un sistem de implementare a unor pagini media cu toate cele necesare este oferit la adresa: http://www.jamroom.net/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *