Spuneţi nu kiturilor!


Sunt tare bucuros când găsesc un program excelent şi care poate fi testat fără instalare. Ce este atât de rău cu programele a căror execuţie cere în prealabil instalare? Pentru

1) un utilizator începător nu este nimic rău, ba dimpotrivă poate fi esenţial, mulţi neştiind să folosească un program care nu se instalează şi nu apare în meniul Start, Programs;
2) un utilizator care instalează câte un program la câteva luni nu este nimic rău.

Pentru toţi ceilalţi, care ştiu să folosească un computer şi care îşi instalează şi dezinstalează mai multe programe într-o lună (pentru teste de exemplu), existenţa "instalatoarelor" înseamnă automat creşterea informaţiilor în regiştri (se simte la viteză). Din păcate dezinstalarea nu este întotdeauna curată, rămânând astfel multe "mizerii" în regiştri.

De ce se fac programele cu kit de instalare? În majoritatea cazurilor pentru că un singur fişier executabil este pentru mulţi mai elegant decât o arhivă cu zeci de fişiere. Îl instalezi, alegi calea, ai icoana de execuţie poate chiar în Quick Launch… Sunt cazuri în care kitul de instalare este obligatoriu, programul având de scris anumite informaţii în regiştri sau în anumite directoare speciale ale sistemului de operare, altfel nefuncţionând. Şi totuşi, cele mai multe programe folosesc kituri de instalare mai mult ca un mod de împachetare a aplicaţiei şi de despachetare elegantă. Apreciez de aceea că tot mai multe situri ale unor programe oferă două variante: cu kit de instalare sau cu arhivă (nu, nu kitul arhivat, ci programul, cu toate fişierele lui, arhivat). Atunci poţi alege, iar eu aleg de fiecare dată arhiva de dragul regiştrilor.

Să mergem mai departe. La modul ideal un program ar trebui să îşi scrie informaţiile proprii în directorul propriu. Nu se întâmplă întotdeauna aşa, multe programe folosind regiştrii pentru că sunt mai rapizi dar şi mai greu de editat pentru utilizatorii obişnuiţi. De aceea acolo se ţin cheile de înregistrare dar din păcate şi informaţii nevitale ca securitate, de exemplu profile. Iar dacă un astfel de program nu are posibilitatea exportării configărilor făcute, înseamnă că la o reinstalare a sistemului de operare trebuie să reiei şi configurarea programului respectiv. De ce? Nu ar fi mai frumos ca după ce ai reinstalat sistemul de operare programele instalate anterior să meargă? Ar fi o bătaie de cap în minus!

Aşa se întâmplă cu programele aşa numite portabile (vedeţi definiţia Wikipedia). Aceste aplicaţii, dacă crează profile sau au setări le fac în directorul aplicaţiei. Drept urmare, dacă la un moment dat iei directorul aplicaţiei şi îl pui pe stick, mergi la un alt calculator, programul va funcţiona ca la vechea locaţie! După reinstalarea Windows-ului, programul portabil funcţionează ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat! Oh, de-ar fi toate programele din lume portabile! Tot Wikipedia ne oferă şi o listă de aplicaţii portabile, dar eu vreau să vă propun un sit dedicat temei: PortableFreeware.com.

img48

Acest sit reuneşte o listă impresionantă de programe portabile. Ce este mai important este că programele sunt "puricate" bine înainte de a apare în director. Definiţia autorului sitului este puţin diferită pentru "portabil gratuit", dar oricum personal consider că face o treabă extraordinară. Dacă ştiţi că vă reinstalaţi des sistemul de operare (şi nu doriţi ca această operaţiune de ajuns de consumatoare de timp să fie însoţită şi de reinstalarea programelor) atunci apelaţi la PortableFreeware.com. Dacă doriţi să vă respectaţi regiştrii şi să nu îi umpleţi cu multe informaţii inutile, scăzând viteza de lucru, apelaţi la PortableFreeware.com. Veţi găsi programe de toate genurile!

Despre un alt director de programe portabile a scris colegul Jurgen anul trecut: PortableApps.com.

Acum să vorbim de cealaltă faţă a medaliei. Nu toate sunt roz cu aplicaţiile portabile. Să luăm de exemplu Firefox: este excelent să îl ai portabil, pentru a şti că îl poţi muta altundeva având extensiile, semnele de carte, mutate de asemenea. Dar de regulă versiunea portabilă apare la câteva zile după cea cu kit de instalare. Dezavantaj mare sau mic? Apreciaţi Dvs. A doua problemă: multe din programele notate în PortableFreeware.com au de fapt kit de instalare dar care – după cum spuneam – este doar un mod de arhivare a fişierelor programului. De aceea, pentru a-l folosi fără a-l instala, trebuie de fapt să despachetaţi kitul – de exemplu cu Universal Extractor. Faptul că un program fără instalare nu apare în meniul Start este din nou rezolvabil, dar necesită nişte paşi în plus (şi cunoştinţe). Rămâne să puneţi în balanţă avantajele şi dezavantajele în baza celor de mai sus, care sper că vă vor fi de folos.

Şi o ultimă observaţie: vă împărtăşeam recent că mi-am reinstalat sistemul de operare. Din curiozitate am lansat câteva dintre jocurile oferite gratuit prin GiveAwayOfTheDay: teoretic nu ar trebui să funcţioneze niciunul; teoretic programele sunt gratuite doar dacă sunt instalate în acea zi, până în momentul reinstalării sistemului de operare. Am descoperit însă că unele jocuri mai merg, semn că kitul de instalare era de fapt doar o arhivă dezarhivabilă într-o zi unică. Practic acele jocuri comerciale gratuite doar o zi au devenit jocuri gratuite o veşnicie (adică atâta timp cât păstrez directoarele respective). După o reinstalare a sistemului de operare, relansând aplicaţiile instalate anterior (dacă nu cumva erau în Program Files şi aţi formatat C – eu unul nu îmi ţin acolo programele, ci pe o altă unitate) puteţi detecta chiar Dvs care aplicaţie este portabilă sau nu – veţi vedea că multe funcţionează chiar fără reinstalare, deşi au fost instalate cu kit.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

10 comentarii

 1. jürgen.toth spune:

  Programe fara kit de instalare mai sunt de gasit aici (Lupo PenSuite): http://lupo73.altervista.org/suite-en.htm

 2. -Hawkeye- spune:

  Exista vreun program care sa faca exact opusul? Pentru ca vreau sa transform cateva programe cu kit in portabile, sa imi salvez setarile (sau bookmarkul la FF) ca apoi sa le fac inapoi in kit, sa le am personalizate dupa gustul meu. Mi-e lene sa setez toate programele dupa fiecare instalare 😀

 3. DmnY spune:

  Da Hawkeye… exista… unul ar fi Setup Factory… altul Install Creator.

 4. -Hawkeye- spune:

  Mersi fain! O sa le probez pe amandoua 🙂

 5. Adrian spune:

  Cred ca mai bine era daca vorbeai oamenilor de Revo Uninstaler: este un uninstaler free care face o treaba excelenta dezinstaleaza programele si apoi cauta dupa „left over information” si curata absolut tot in urma lor! Chiar si registri daca programu lasa ceva in registri! Puteti gasi un tutorial despre cum se foloseste acest revo,cum se descarca si cum se dezinstaleaza in limba romana pe videotutorial.ro scrieti la search „revo” si veti gasi tutorialul! Eu iti garantez ca si acele aplicatii de care spui ca-s portabile lasa una sau 2 urme in registri! E imposibil sa nu o faca, pt ca are nevoie de mediu, stabilitate, asa cum tu ai nevoie de pamant ca sa calci, mergi, alergi! Cauta in registri dupa ce folosesti o aplicatie portabila si o sa vezi k lasa ceva si in registri!

 6. Adrian spune:

  Frumos siteul. Iti sugerez sa pui si la comentarii RSS feed; deocamdata ai numai la articole!

 7. radu.capan spune:

  A fost tratat si subiectul Revo Uninstaller (click aici). Multumim de apreciere.

 8. afterboy spune:

  @Adrian
  Imi pare rau sa-ti zic dar nu esti prea bine informat. Doar o parte din programele portabile lasa urme in registri. Pe portablefreeware.com majoritatea nu lasa nici un fel de urme. In principal, conceptul de portabil se referea la inceput la un program care nu numai ca nu are nevoie de reinstalare, ci si care nu lasa nici o urma pe sistemul pe care e rulat, pentru confidentialitate.Dar ca si in alte cazuri (cuv. hacker de ex.), si notiunea de portabil a fost alterata, astfel ca acum din ce in ce mai multe programe „portabile” sunt facute doar sa nu aiba nevoie de instalare, si nu asa cum cere notiunea de portabil in mod originar, anume sa nu lase nici o urma pe calculatorul gazda.

 9. jürgen.toth spune:

  Un meniu pentru aplicaţii portabile poate fi utilizat cu ajutorul aplicaţiei Codyssey: http://www.codyssey.com/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *