Better GMail: pentru un GMail mai bun


Gina Trapani de la LifeHacker a făcut ceva minunat zilele acestea: a compilat o extensie Firefox în care a reunit cele mai interesante scripturi pentru Grease Monkey într-o extensie ce nu necesită să ai instalat Grease Monkey! Extensia se numeşte Better GMail (fişierul xpi) şi face ce ne spune numele: ne oferă un GMail mai bun (funcţionează la fel de bine şi pe orice cont de email găzduit cu Google Apps). După lansare şi reacţiile generate a apărut rapid versiunea 0.2 pe care am testat-o şi eu.

img54

Desigur, cel mai simplu este să vă instalaţi extensia singuri şi să o vedeţi în acţiune sau să citiţi prezentarea mai detaliată de pe LifeHacker 😉 . Nu este vorba că mi-ar fi lene, dar pur şi simplu extensia reuneşte atâtea facilităţi încât mi-ar lua prea mult să le prezint. Mă voi opri atunci la câteva mai interesante.

După cum vedeţi din captura de mai sus (de la fereastra de configurare a extensiei FF) serviciile oferite sunt prezentate într-o listă în care puteţi marca ce vă intersează şi demarca ce nu vă interesează. În dreapta există o listă a scripturilor Grease Monkey originale, fiecare cu link şi o scurtă descriere. De exemplu despre Conversation Preview am mai scris: permite cu un click dreapta să vizualizezi un email în GMail fără să mai dai click pe el. Am observat îmbunătăţiţi semnificative: dacă de exemplu este un email de răspuns la ceva ce aţi scris Dvs, în preview se va arăta doar textul nou, răspunsul, nu şi ce aţi scris Dvs iniţial.

O altă facilitate este afişarea de iconiţe ce indică tipul de fişiere ataşate (dacă este identificabil, adică imagine, fişier Word, PDF, altele comune). Sunt adăugate o serie de nou scurtături, care desigur presupun că v-aţi activat scurtăturile deja existente în GMail. Inclusiv căutările se pot face acum mai uşor: alegeţi o dată, să zicem 10 februarie, şi un interval împrejur 1 zi, 3 zile, 1 lună, 1 an (sunt desigur şi alte opţiuni) şi se va face căutarea emailurilor din preajma la 10 februarie. Foarte practic! Mă şi mir că GMail nu oferă implicit aşa ceva. Tot la capitolul căutări, dacă faceţi frecvent anumite căutări (de exemplu: emailurile de la Dorin ce au în subject "chestii cool") atunci acestea se pot salva pentru o apelare mai uşoară & rapidă.

img55 img56

Poate cel mai bine este să las integral fereastra de configurare la Better GMail pentru a vedea ce oferă în totalitate în acest moment. Repet: nu este nevoie să aveţi instalat Grease Monkey. Cu siguranţă extensia se va tot dezvolta, adăugând noi scripturi: partea bună este că putem alege ce să folosim şi ce nu. Gina merită felicitări…

img57


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. -Hawkeye- spune:

    Nu mai merge linkul pt. a instala extensia…

  2. radu.capan spune:

    Funcţionează, am verificat şi acum. Trebuie însă ca situl de pe care se instalează (Cnet sau Lifehacker, depinde de unde se face instalarea) să fie adăugat în lista siturilor „credibile” pentru Firefox. La click pe XPI-ul de sus apare o notificare sus în Firefox că se încearcă o instalare. Click pe Options pentru a permite CNet.ro să fie sursă de instalare pentru extensii şi apoi iarăşi click pe XPI.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *