Vizualizarea DBX-urilor


Dacă folosiţi Outlook Express atunci probabil ştiţi că emailurile vă sunt "împachetate" toate dintr-un folder într-un fişier cu numele folder-ului şi cu extensia DBX. Mare tristeţe este că dacă v-aţi salvat DBX-urile pe un CD să spunem, regăsirea unui email într-un fişier DBX este cam dificilă. Au apărut evident în timp diverse programe care să permită "răsfoirea" fişierelor DBX. Acestea sunt foarte utile. De exemplu eu fac copii pe DVD ale emailurilor (ele fiind de câţiva Giga) şi apoi şterg emailurile mai vechi de 12 luni. Dacă cumva am nevoie de un email de acum 15 luni… apelez la DVD şi la un program care să ştie să vizualizeze DBX-urile. Voi prezenta mai departe două opţiuni.

img63

Cea mai recent descoperită opţiune poartă numele Archivista. Este un program al unui italian, cu instalator în italiană, dar programul funcţionează cu interfaţa în engleză. Atenţie: este program comercial, dar din acea specie rară a programelor shareware complet funcţionale fără limită de timp. Adică? Adică la exportarea unui email programul vă aminteşte să îl cumpăraţi, dar nu vă obligă. Îl puteţi folosi neînregistrat oricât timp, fără limitări. El detectează unde sunt fişierele DBX în Documents and Settings sau puteţi să îi indicaţi Dvs calea. Apoi puteţi naviga printre emailuri, sorta după expeditor, destinatar, dată sau numărul de ordine al emailului. Aveţi şi o legătură clickabilă pentru a descărca fişierul EML cu emailul dorit.

O altă variantă este OE Viewer (nu necesită instalare). Acesta este un program gratuit care face cam acelaşi lucru dar în plus permite afişarea corpurilor emailurilor. Din păcate nici unul dintre programe nu permite o căutare între emailuri: de exemplu vrei să găseşti emailul din 2005 de la Popescu în al cărui corp este scris "serial number". Dacă găsiţi un program gratuit care face aceasta să îmi spuneţi şi mie 🙂 . Desigur, mai puţin varianta importării chiar în OE.

img64

Documentându-mă pentru acest articol am mai găsit şi programul Free Outlook Express Extractor, care are o altă abordare: indicaţi un folder din OE (adică un DBX) şi programul exportă din DBX o parte sau toate emailurile ca fişiere EML. Din păcate acest program operează doar pe DBX-urile din directorul unde Outlook Express ţine emailurile. Primele două programe sunt însă utile şi dacă aveţi fişierul DBX pe CD sau DVD.

img65


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. -Hawkeye- spune:

  Eu nu pricep de ce e nevoie sa ai un program de email instalat pe PC.
  Nu stiu, poate nu sunt eu suficient de informat, dar ce aduce in plus un program de email ca OutLook sau Thunderbird fata de unul online?
  Sa nu fie oare suficient de mare Gmail? Eu abia am in jur de 30% ocupat. 🙂 .

  Cand o sa fie si Gmail fara limita, o sa-mi urc absolut toate fisierele importante pe contul de Gmail! E singurul client de mail in care am incredere 🙂 .

 2. radu.capan spune:

  Sunt sigur că pentru multe persoane este inutil să aibă un program offline pentru email. Pentru altele însă nu. Câteva motivaţii pro OE sau TB:

  1. Capacitate de găzduire limitată doar de HDD (eu folosesc OE de mulţi ani, de când conturile de email aveau limite de 4MB de ex, iar eu aveam pe atunci sute de mega; acum am offline emailuri peste capacitatea GMail).

  2. Disponibilitatea offline a emailurilor (lucrez pe laptop, mă duc într-o altă cameră, nu am net dar pot citi emailurile şi răspunde la ele şi din pat; emailurile se trimit când sunt online).

  3. Sortare şi căutare mai bună într-un client offline decât într-unul online.

  4. Poţi face backup! La un client online nu poţi face backup decât descărcând emailurile cu un client offline 😉 . Deşi Google analizează ideea backup-ului pentru GMail, pe viitor.

  Desigur, motivele încep să se estompeze odată cu îmbunătăţirea clienţilor online. Acum câţiva ani un client offline „bătea” categoric unul online. Acum lucrurile se echilibrează, ba chiar clienţii online încep să ia avans din unele puncte de vedere.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *