Thunderbird 2.0


Versiunea 2.0 pentru Mozilla Thunderbird a apărut nu doar cu întârziere faţă de Mozilla Firefox, dar şi cu mai puţină pompă. Important este că a apărut şi că puteţi descărca clientul de email de aici (evident, nici vorbă de traducere în limba română). De ce aţi folosi un client de email (apropo de comentariul lui Hawkeye) dacă de exemplu folosiţi GMail, care are o capacitate atât de mare? Dacă nu aveţi nevoie de emailuri când sunteţi offline, s-ar putea să nu aveţi nevoie nici de Thunderbird. Dacă însă de exemplu folosiţi un laptop şi doriţi să aveţi emailurile oriunde, atunci aveţi nevoie de posibilitatea descărcării lor pe calculator.

img79

Există desigur Outlook Express oferit nativ de Windows, dar Thunderbird prezintă câteva avantaje (şi dezavantaje: OE este la urma urmelor "bătrân" pe piaţă, existând multe aplicaţii pentru backup după cum discutam în articole anterioare). Eu am testat Thunderbird acum vreun an dar am renunţat rapid: nu rezista la miile de emailuri pe care le am, mişcându-se incredibil de încet. Cu ceva chin am reuşit să fac migrarea şi invers, Thunderbird -> Outlook Express. Acum însă Thunderbird 2.0 pare a se descurca bine chiar şi cu foarte multe emailuri. După câteva zile de utilizare nu am să îi reproşez prea mult, ba dimpotrivă începe să îmi placă foarte mult.

img80

Dacă doriţi o prezentare pe scurt (tip listă) a noutăţilor aduse de 2.0 vă recomand să citiţi Release Notes. O prezentare mai detaliată a programului se găseşte aici. Eu mă voi limita la câteva observaţii, în special ţinând de facilităţile proaspete. De exemplu şi Thunderbird 1.5 permitea folosirea clientului de email şi ca client RSS, nimic nou deci. La capitolul noutăţi sunt unele facilităţi care caută să aducă în clientul de email facilităţi care constituie puncte tari pentru GMail de exemplu. Astfel, Thunderbird 2.0 permite definirea de taguri proprii (sau etichete). Acum îţi poţi crea de exemplu un tag de citit când am timp cu care să marchezi emailurile neurgente dar ce par interesante; sau proiectul AlfaBetaGama pentru a reuni toate emailurile ce ţin de un anume proiect. Războiul taguri versus foldere este câştigat de Thunderbird oferind ambele variante!

img81

A doua facilitate-punct tare la GMail este căutarea. Thunderbird a copiat boxa de căutare de la Firefox (tot cu CTRL+K se activează), iar un click pe săgeata mică de sub lupă ne deschid noi posibilităţi: căutare în subiect şi expeditor (implicit), sau în corpul emailului, sau… alte variante. Partea frumoasă este că această căutare se face în timp ce scrieţi. Dacă scrieţi acolo Popescu imediat vor fi filtrate – adică afişate în listă – doar emailurile de la Popescu. Şi căutarea find as you type din Firefox este disponibilă în Thunderbird 2.0. Apoi desigur este căutarea clasică (ce seamănă cu filtrele), deosebit de puternică. Iar dacă anumite căutări le faceţi repetat, le puteţi salva. Acum într-adevăr, prin căutare, emailurile sunt mereu la îndemână ca şi cu GMail.

img82

Apropo de filtre: am fost mereu adeptul lor (vă amintiţi de articolul pe care l-am scris în… 2004!). Thunderbird are posibilitatea definirii unor filtre mult mai puternice, astfel că emailurile pot să fie organizate pe foldere direct de la primire. Iată în două capturi mai jos – reunite într-o singură imagine – condiţiile de îndeplinit şi acţiunile de efectuat. Foarte uşor putem defini reguli de genul: "emailurile de la Ion ce în subiect au ’un banc bun’ şterge-le" sau "emailurile ce au în subiect ’proiect AlfaBetaGama’ pune-le eticheta ’AlfaBetaGama’", ş.a.m.d.

img83

Dacă doriţi să aveţi un backup la GMail (sau orice alt cont POP3) vă recomand să folosiţi Thunderbird. Dacă actualmente utilizaţi Outlook Express, aruncaţi un ochi şi la Thunderbird. De la OE şansă de evoluţie nu prea mai există (mai puţin versiunea nouă de sub Windows Vista). Thunderbird în schimb va creşte în timp: încet, dar sigur.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. -Hawkeye- spune:

  Am zis sa-i dau o sansa, sa vad daca e pe gustul meu un client de email offline. Am totusi niste intrebari.
  Este folosit un sistem de codare pt. mail-urile salvate in folderul de stocare? Daca ulterior dezinstalez thunderbird, mai pot vedea de ex. fisierele atasate in mod normal (fisiere pdf, arhive, imagini, etc) sau sunt codate si nu mai sunt bune de nimic fara thunderbird instalat?
  Ai prezentat odata XMailHardDrive de la Google si parca acolo era folosit un sistem de codare, fapt pt. care nu m-am grabit sa-l incerc. Daca la fel e si cu Thunderbird sau Outlook, atunci nu e pt. mine 🙂

 2. radu.capan spune:

  Am testat acum multi ani IncrediMail: acolo imi amintesc ca fisierele atasate erau salvate separat de corpul emailurilor. Pentru OE si TB un folder devine un fisier (mai exact doua, unul index, unul cu datele) si chiar daca se deschid ca text si se poti citi randurile de email printre semne ciudate, fisierele atasate sunt codate cum doar programul stie. In concluzie doar cu un viewer (cum am descris cateva pentru OE) se pot „citi” emailurile si atasamentele din TB, fara TB. Nu stiu pentru moment sa existe viewere pentru arhivele TB.

 3. Clayd spune:

  Da, incredimail salveaza atasamentele separat. Eu lucrez cu el de vreun an si ceva si pot sa aflu sau sa salvez rapid orice, direct din directorul incredimail cu atasamente.

 4. Ciprian spune:

  Daca sunteti fani Gmail atunci Thundebird este perfect pt vizionarea mail-urilor offline.

  Folosind diverse extensii, Thundebird 2.0 se sincronizeaza foarte bine cu serviciile google: gmail, google calendar samd.

  Dupa lansarea lui am inceput sa ma gandesc serios sa renunt la outlook si sa folosesc Google Services + Thunderbird pentru tot ceea ce tine de mail-uri si calendar.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *