AdSense pentru situri româneşti


Google a lansat programul de reclamă AdSense şi pentru situri româneşti. Când? Marţi, spune această sursă. Blogurile (un exemplu) prevedeau aceasta de la sfârşitul lui martie a.c. Când a avut loc efectiv nu ştiu, pentru că subiectul nu m-a interesat. Săptămâna aceasta am intrat totuşi la la Google.com/adsense şi am completat formularul cum că aş fi interesat. Mi s-a răspuns (pe româneşte) că trebuie să aştept câteva zile pentru evaluarea sitului. Am şi uitat de asta (pentru că uit repede, nu pentru că au trecut săptămâni), dar uite că a venit emailul!

img87

Şi astfel am intrat în hora AdSense. Ca un total începător, câteva lucruri. Ce permite AdSense? Dacă aveţi un sit puteţi afişa reclame Google şi câştiga bani. Există şi sisteme româneşti de reclame, gen Neogen. Despre AdSense aflaţi cele mai mult din "help"-ul construit de Google. Am înţeles că ar exista un sit dedicat temei, DespreAdSense.com, dar acum cel puţin nu este funcţional. Despre AdSense se scrie însă pe netul românesc de mult timp: o colecţie interesantă de articole am găsit pe Info-Portal.ro. Săpând – evident cu Google – să mai aflu ce spun românii despre AdSense am găsit intervenţii pe numeroase forumuri: experienţe pozitive, experienţe negative, dar şi multe hoţii, sper eu descalificate de programul pentru reclame.

Dacă aveţi un sit şi un număr de vizitatori onorabil (adică? nu am habar!) puteţi încerca şi Dvs. După câteva zile ar trebui să primiţi aprobarea şi să vă puteţi loga la contul AdSense. Puteţi adăuga AdSense pentru Conţinut (reclame tip text sau imagine) sau AdSense pentru Căutare (un motor de căutare pe Google şi pe situl Dvs, venitul provenind din click-uri pe reclamele afişate lângă rezultatele căutării). Dacă ajungeţi la o sumă de 50usd prin poşta clasică vi se va trimite un cod (PIN) pe care îl introduceţi în secţiunea online de administrare, iar când ajungeţi la 100usd se emite cecul (îl puteţi solicita prin diverse metode: rapid dar scump, încet dar ieftin – ca taxe). Am început să includ reclame aici, experimental, şi pe alte situri pe care le fac (da, partea bună este că nu trebuie să înaintezi spre aprobare alte situri odată ce ai cont AdSense) şi sunt curios ce va urma! Dacă s-ar scoate ceva bani pentru hosting ar fi excelent 🙂 .

img89

Am apreciat faptul că există o varietate destul de satisfăcătoare de formate pentru reclame. Aceasta înseamnă că aproape oricum îţi arată situl poţi găsi un gen de format care să se poată încadra bine în sit. În plus unele lucruri sunt configurabile, precum culoarea legăturilor, fundalului,chenarului reclamei… Când veţi începe, AdSense nu va şti ce reclame să arate (ele sunt în principiu legate de conţinutul sitului/paginii) şi de aceea puteţi opta să afişeze reclame generice Google sau – am ales eu – un gol de o anumită culoare. După câteva ore sau zile vor începe să apară reclamele! Atenţie: posesorii conturilor AdSense nu pot da click nici în ruptul capului pe reclamele afişate pe situl lor. Desigur, este interzisă şi încurajarea altora să dea click. În fapt Google are un sistem – cât de bun este discutabil – de detecţie a click-urilor frauduloase, aşa că click-urile repetate sunt descalificate. Speranţa mea sinceră este că Google AdSense va oferi reclame care efectiv să îi intereseze pe vizitatori (pe Dvs, sau pe cei de pe celelalte situri de care mă ocup), altfel… AdSense nu are sens.

Generarea unui cod HTML cu reclamele AdSense este uşoară (câţiva paşi cu un vrăjitor): trebuie apoi să vă asiguraţi că îl inseraţi în cât mai multe pagini din sit, dacă nu în toate, şi încă în locuri strategice. Nu am fost niciodată pasionat de bani, deci cu siguranţă nu sunt şi nu voi deveni vreodată expert în probleme de optimizare a reclamelor (în esenţă a amplasării lor). Mi-ar plăcea să putem trăi fără ele 🙂 . Dacă afişaţi reclamele pe mai multe situri, adăugaţi-vă Canale URL: astfel puteţi monitoriza care sit ce venit aduce. Puteţi adăuga Canalele HTML oricând ulterior, ele neafectând eventualul cod HTML deja generat. Există însă şi Canale la comandă, care afectează codul (vă invit să citiţi documentaţia pentru mai multe informaţii despre canale, dat fiind că eu nu am insistat în această direcţie cu documentarea) şi care vă permit să studiaţi alte lucruri legate de impactul reclamelor în paginile Dvs.

Dacă va fi cazul voi mai reveni cu articole despre AdSense. Probabil că acum, cu deschiderea spre România, interesul va creşte şi probabil şi acoperirea temei pe diverse situri.

PS: Ups, se pare că nu am prevăzut o întrebare evidentă: cât de mult plăteşte Google? Din câte am văzut până acum, valoarea per click diferă, de la câţiva cenţi, până la 1-2 dolari (dar aceasta este afirmaţia unora, pe diverse forumuri). Eu maxim am văzut un click plătit cu 25 cenţi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. my spune:

    Contul meu nu se activeaza si astept de cateva luni…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *