Ubuntu: de la 6.10 la 7.04


Dacă aveţi deja instalat Ubuntu 6.10 atunci trecerea la Ubuntu 7.04 este uşoară, aproape ca actualizarea unui program. În primul rând trebuie să vă asiguraţi că actualizările sunt la zi, după care să daţi click pe butonul Upgrade de lângă notificarea faptului că – din 19 aprilie a.c. – există o nouă versiune. Abia sâmbătă am reuşit să testez procesul de actualizare, iar astăzi să scriu câteva cuvinte.

img96

În pasul imediat următor veţi afla câte ceva despre Ubuntu 7.04. Click din nou pe Upgrade.

img97

În funcţie de viteza conexiunii, descărcarea celor 700MB necesari pentru upgrade va dura o oră sau mai multe. Sunteţi preveniţi că procesul nu poate fi suspendat. Eu a trebuit totuşi să întrerup actualizarea şi după câteva ore (timp în care am comutat înapoi în Windows) am reluat procesul de upgrade fără nici o problemă. După câteva ore cele necesare erau descărcate, aşa că aplicaţia de upgrade a trecut la instalarea actualizărilor. A mai durat vreo jumătate de oră după care am fost invitat să repornesc sistemul. Şi gata… am avut Ubuntu 7.04.

img100

Desigur, puteţi face şi o instalare "curată" sau pentru prima oară la Ubuntu 7.04, ori folosi un CD pentru instalare. Vedeţi informaţiile despre upgrade oferite de situl oficial Ubuntu, sau despre instalarea Ubuntu 6.10. Şi acum să vedem ce este cu Ubuntu 7.04… Despre ce noutăţi aduce Ubuntu am mai scris pe acest sit, de exemplu despre faptul că acum codecurile pentru fişierele multimedia pot fi căutate şi instalate automat de către sistemul de operare. S-a mai tot scris pe web apoi despre efectele vizuale din noul Ubuntu: System, Preferinţe, Desktop Effects. Atenţie: efectele nu funcţionează cu orice placă video, dar dacă ceva nu merge puteţi reveni la configuraţia iniţială. Sunt în principiu două efecte: primul face ca ferestrele să tremure ca gelatina când le mutaţi 🙂 ; al doilea face trecerea de la un desktop la altul ca schimbarea feţelor la un cub. Sincer: după câteva minute efectele – primul de fapt – mi s-a părut deranjant aşa că am renunţat.

img101

În fine, noul Ubuntu se mai laudă printre altele cu un Control Center, un fel de Control Panel din Windows. Este "foarte" la îndemână. L-am căutat prin meniuri şi până la urmă… nu l-am găsit. Îl puteţi "trezi" cu comanda din Terminal gnome-control-center. Atât doar că este o interfaţă centralizată, la ceea ce deja exista prin meniuri.

img102

Concluzia: de la 6.10 la 7.04 se trece uşor. Trebuie trecut, evident noua versiune având numeroase îmbunătăţiri. Cele din spate să trăiască, cele din faţă nu sunt teribile. Părerea mea…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. psykid spune:

  Long Live LINUX & ubuntu! 😀
  Foarte interesanta distributia, pacat ca mananca multe resurse. 🙁

 2. -Hawkeye- spune:

  O sa probez si eu o varianta de Ubuntu cand o sa fie mai apropiat de Windows. Nu prea sunt adeptul consolelor si nu ma incanta de nicio culoare ideea ca trebuie scrisa cate o comanda pt. fiecare treaba pe care trebuie s-o fac…
  Alt minus este faptul ca pe Linux nu prea ai cum sa joci vreun joc. De asemenea, multe programe esentiale functioneaza doar pe Windows si nu au o alternativa pt. Linux.
  In rest, progresele sunt din ce in ce mai multe. Sper sa vina si ziua cand o sa fie pe gustul meu, desi cred ca mai degraba o sa trec la Vista decat la Linux.

 3. psykid spune:

  Vista? Doamne nici sa n`aud de el …
  Iar la Linux, tin sa`ti spun, daca nu stii, ca este CEDEGA si WINE care emuleaza la perfectie tot ce este pe WINDOWS, inclusiv jocuri, normal bug`uri pot aparea dar sunt functionale.
  Iar la desktop`uri , consola e o alternativa, Mandriva de exemplu e bazat numai pe desktop.
  Oricum parerile sunt impartite, dar la urmatorul upgrade la computer, WINDOWS XP zboara… si migrez spre LINUX..

 4. radu.capan spune:

  Wine mai are pana la „emuleaza la perfectie”. In testele mele cam jumate au mers, jumate nu… Personal consider ca Linux (Ubuntu, ca e singurul vazut de mine ca sa nu vorbesc din carti) este excelent pentru o anumita categorie de persoane: cei care folosesc calculatorul exclusiv ca masina de scris si navigat. Desigur, poate fi excelent si pentru altii. Faptul ca il folosesc multi e un semn ca se poate trai si doar cu Linux 😉 .

 5. psykid spune:

  Il folosesc foarte foarte multe persoane. Chiar vazusem un articol anul trecut pe nu stiu ce site in care se vorbea despre un studiu WInDOWS vs. Linux users. Si balanta era cam la jumate, aproape… credeam ca LINUXU e folosit doar de MASTERBRAINS… dar se pare ca sunt foarte multi utilizatori, care cresc pe zi ce trece…

 6. jürgen.toth spune:

  Canonical, firma care sta in spatele Ubuntu, pune la dispozitie utilizatorilor de Ubuntu spatiu de stocare online, gratuit 2GB + alte pachete comerciale. Serviciul este inca in faza beta, insa se poate cere o invitatie. Adresa web este urmatoarea: https://ubuntuone.com/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *