Protejaţi-vă datele cu Mozy


Fiecare dintre noi avem anumite date pe calculator la care ţinem mult să fie în siguranţă. Poate fi My Documents, emailurile, anumite foldere cu muzică, imagini, siturile pe care le facem sau altele… Vă recomand astăzi o soluţie posibilă şi gratuită: Mozy. Contul gratuit vă oferă 2GB, dar dacă mergeţi cu linkul anterior eu voi câştiga 256MB în plus… dar şi Dvs: veţi avea 2GB+256MB (există un sistem de referrals, şi practic cu 4 prieteni invitaţi de Dvs mai câştigaţi 1GB). Dar să lăsăm reclama şi să vedem puţin facilităţile.

img120

Pornim de la premisa că aţi urmat linkul de mai sus, aţi ales pachetul gratuit şi aţi completat formularul de înscriere. După validarea contului veţi putea descărca un program care în principiu trebuie să rămână mereu lansat (la mine ocupă 3MB în memoria RAM, deci este acceptabil). După instalare aveţi de făcut unele configurări. După cum vedeţi în captura de mai jos, programul vă propune din start nişte directoare esenţiale. Desigur, Dvs puteţi să le demarcaţi pe toate şi să indicaţi un altul. La final puteţi intra în modul Expert de configurare, pentru diverse opţiuni suplimentare. Configurat? Atunci puteţi să îi daţi drumul să facă primul backup!

img118

Acesta poate dura multe ore, depinde de conexiunea Dvs la internet şi de "cantitatea" de fişiere. Există însă diverse părţi bune: 1) procesul poate fi întrerupt şi reluat într-un alt moment; 2) procesul poate fi amânat pentru când computerul este în starea idle, adică nu se lucrează la el (fie că dormiţi, mâncaţi sau sunteţi la plimbare pe afară); 3) acest prim backup se face o singură dată. Pe viitor Mozy va compara situaţia locală cu cea online şi va publica doar fişierele noi sau modificate, doar când nu lucraţi la calculator (desigur, puteţi forţa să facă în orice moment acum backup-ul). Puteţi practic uita de Mozy. Să zicem că aveţi My Documents: într-o zi probabil modificaţi 30 de fişiere, care au în total 10MB – nici nu veţi simţi când face backup online.

img121

Aţi trecut de ce era mai greu: instalarea, configurarea şi primul backup. Acum este timpul să vă lovească un dezastru 🙂 . Aţi lucrat 6 luni la teza de doctorat şi din greşeală aţi şters-o. Ca să fie dezastrul dezastru aţi şi golit coşul de gunoi al computerului şi nu mai este nici o soluţie de recuperare. Vă conectaţi cu navigatorul la Mozy, că identificaţi şi mergeţi la secţiunea Restore. Dacă între timp s-a făcut backup-ul, surpriză… teza Dvs de doctorat… nu apare! Cum??? Da: nu apare. Mozy lucrează pe un sistem de backup prin sincronizare: Dvs modificaţi un fişier, Mozy publică fişierul modificat; Dvs adăugaţi un fişier, Mozy publică fişierul adăugat; Dvs ştergeţi un fişier, Mozy… se face că şterge acel fişier! Mozy păstrează o istorie a backup-urilor, în acelaşi spaţiu de 2GB, astfel că un fişier şters îl puteţi găsi în backup-ul pe zilele anterioare (o istorie de maxim 30 de zile). Un fişier modificat astăzi, puteţi să îl găsiţi în forma de ieri (sau de maxim acum 30 de zile). Tot ce trebuie să faceţi este să vedeţi lista derulantă indicată de săgeata roşie mai jos (unde scrie Choose Backup Date). Aşa veţi găsi fişierul vechi sau cel şters şi îl puteţi recupera: marcaţi-l, click pe Restore Files şi veţi primi un email cu un link de descărcare.

img117

Ups: email şi link de descărcare? Vă temeţi că poate fi prea complicat să recuperaţi datele? Într-adevăr, dacă este vorba de un backup anterior, procesul este ceva mai lung, după cum l-am descris. Dar ultimul backup vă este la îndemână! În Explorer, pe lângă unităţile Dvs cunoscute, va mai apare una: Mozy Remote Backup. Da, contul Dvs de backup apare ca un harddisk online. Nu, nu puteţi scrie acolo (trage fişiere noi cu mouse-ul), dar puteţi recupera fişiere de acolo foarte uşor: ajunge să daţi click dreapta şi aveţi facilitatea Restore. Se putea mai la îndemână?

img116

Nici o dată nu eşti prea atent, exagerat de atent la siguranţa datelor. Cu Mozy puteţi avea linişte, cel puţin pentru o parte de date. Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *