SiteMeter şi StatCounter


Până acum pe CNet.ro am vorbit despre două "counter-e": 103bees şi Google Analytics. Primul este dedicat în special celor care doresc să analizeze cuvintele cheie ce au condus spre situl lor; al doilea este un sistem foarte complex de monitorizare a vizitelor. Atât de complex încât personal intru mai rar să urmăresc situaţia vizitelor. Folosesc însă frecvent alte două soluţii: SiteMeter şi StatCounter. Nu am de gând să prezint serviciile în detaliu ci să subliniez avantajele fiecăruia, sau, ca să fiu mai cinstit, motivele pentru care sunt un fan al lor.

Voi începe cu SiteMeter. Folosesc acest serviciu din… 1999, adică de când am pornit primul sit. Este unul dintre cele mai solide şi în acelaşi timp simple sisteme de urmărire a vizitelor. Din păcate contul gratuit îşi bazează statisticile detaliate doar pe ultima sută de vizite (ca de altfel cam toate soluţiile gratuite de contorizare, excepţie Google Analytics). După cum ne-am aştepta, SiteMeter ne spune multe informaţii despre vizitatori: cam pe unde au fost în sit, câte pagini au încărcat în cadrul unei vizite, de unde de pe glob sunt, care sunt paginile prin care se intră pe sit cel mai des, ş.a.

La SiteMeter îmi plac câteva statistici: de exemplu Traffic Prediction. La CNet.ro de exemplu "prezice" în baza traficului ultimei luni că vom avea într-o lună aproape 19.000 de vizite cu peste 60.000 de pagini văzute. O altă facilitate pe care o folosesc la CNet.ro – şi nu o prea găsesc în alte soluţii de contorizare – este Who’s on? Intru din când în când pe această pagină pentru a afla într-un anume moment pe unde se află vizitatorii pe un anume sit. Pe CNet.ro de exemplu de regulă se găsesc de la 2-3 la 15-20 de vizitatori, uneori şi mai mulţi. Din respectiva pagină văd care vizitator pe ce pagină este: de regulă un procent mic dintre vizitatori sunt pe ultimele articole, iar cei mai mulţi citesc articole mai vechi, la care au ajuns prin Google. Datele statistice pot fi publice sau nu. Până sunt publice puteţi vedea live SiteMeter şi informaţiile pe care le oferă pentru un anume sit aici. Daţi click şi veţi vedea cu ochii Dvs cele descrise mai sus sau prezentate grafic mai jos.

img135 img137 img138

img139 img140 img141

În fine, mai folosesc şi StatCounter. Ca la orice sistem de contorizare ai de introdus câteva linii de cod în sit. La SiteMeter ele se văd sub forma unui grafic (customizabil). La StatCounter se poate opta ca la "suprafaţă" să nu se vadă nimic. Este o facilitate rară… Datele statistice oferite sunt cele care ne-am aştepta, dar puţin mai "varză" puse. Este însă util celor care au n situri. De ce? În primul rând pentru că are un sistem elegant de "delegare" a statisticilor spre vizualizare altor persoane. Poţi crea un cont pentru un "beneficiar" al unui sit şi cu respectivul cont acesta va putea să vadă datele statistice. Dar cel mai mult şi mai mult îmi place StatCounter pentru că îmi oferă dintr-o privire situaţia vizitelor per ansamblu. Iată o captură la miez de noapte (de aceea la Today sunt multe cu zero). Dintr-o privire pot să aflu câte pagini au fost văzute pe un anume sit pe care îl fac, să compar cu numărul de pagini văzute ieri, să văd un total al ultimei luni, precum şi un total generic (de când am pus StatCounter-ul în funcţiune pe respectivul sit).

img143

De regulă webmasterii folosesc mai multe sisteme de contorizare deodată. Dezavantajul? Păi este ca şi cum ai avea mai multe ceasuri deodată 🙂 – nu ştii după care să te iei. Să nu vă aşteptaţi ca toate sistemele să ofere exact aceleaşi cifre statistice. Nici gând! Probabil rezultatul este undeva pe la mijloc… Faceţi deci o medie 😉 . Avantajul este tocmai media aceasta care îţi dă o idee mai clară despre vizitatori şi vizite, dar şi faptul că un sistem de monitorizare are ce nu are altul. Atenţie însă! Citeam zilele trecute că StatCounter a primit o propunere – însoţită de o sumă tentantă – de a adăuga "a spyware cookie" (ca să citez din blogul respectiv) în codul de urmărire a vizitelor. Din fericire StatCounter a refuzat, ceea ce nu se poate spune despre alte situri ce oferă soluţii similare. Înainte de a apela la o soluţie de urmărire a statisticilor de vizitare asiguraţi-vă că situl respectiv este credibil şi nu are pact cu diavolul (a se citi "firme publicitare"), pretinzând că oferă servicii gratuite pe când în realitate sunt plătiţi bine pentru acţiuni spyware…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Mi-am facut cont pe sitemeter. Cum instalez scriptul pe blog ? Ms anticipat.

  2. radu.capan spune:

    Pasii sunt: pe situl SiteMeter la Installation and Configuration (pentru situl definit) se merge la Install Code, se parcurg pasii pana se obtine codul. Codul se copiaza si se insereaza de exemplu in FOOTER.PHP (fisier al temei WordPress). Daca nu e blog WordPress, similar trebuie cautat unde se poate edita template-ul si insera de regula jos de tot in pagina, inainte de tagul BODY de inchidere (sau daca e vizibil, unde merge bine in design).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *