FoxTorrent


Firefox este navigatorul meu favorit. Şi al unei comunităţi tot mai mari. Unul dintre marile lui avantaje este că prin arhitectura extrem de mobilă a extensiilor i se pot adăuga noi facilităţi cu uşurinţă. Dacă cumva apare ceva nou şi util într-un competitor (Internet Explorer, Opera, altul), se găseşte în câteva zile un pasionat să scrie o extensie care să acopere funcţionalitatea respectivă. Există totuşi un avantaj pe care Opera şi-l menţine: acela de a avea un client de torrente încorporat. Acum şi Firefox ar vrea să se laude cu aşa ceva: FoxTorrent.

img149

Şi totuşi lucrurile nu sunt atât de roze precum s-ar vrea. Ieri extensia Firefox a ajuns la versiunea 1.0, adică gata de lansare. Ideea ei este să vă permită din Firefox să descărcaţi torrente, administrarea făcându-se din pagini deschise în navigator. Mai mult, FoxTorrent se laudă că permite audierea sau vizualizarea fişierelor audio/video după descărcare sau chiar în momentul descărcării (play versus stream). Reclamă bună dar cred că FoxTorrent este mult departe de ce ar trebui să fie din două motive majore:

1. Extensia instalează în spate un program, Red Swoosh, pe care de fapt îl fructifică într-o pagină în navigator. O extensie nu ar trebui să instaleze o altă aplicaţie. O extensie ar trebui să facă ea respectiva treabă. De ce FoxTorrent apelează la o aplicaţie externă? Simplu: Firefox, spre deosebire de Opera, nu este gândit să fie şi client de torrente. Dacă Firefox vrea să aibă o astfel de facilitate trebuie să o ofere în navigator, sau cel puţin cadrul pentru ca o extensie să facă descărcări de torrente.

2. Comparativ cu clienţi independenţi (de exemplu uTorrent), viteza atinsă de FoxTorrent este mai mică. Şi atunci care ar fi sensul? Dacă tot este să instalezi o aplicaţie externă, de ce să nu instalezi uTorrent (care, apropo, nu are nevoie de instalare). Am apreciat totuşi că la dezinstalarea extensiei se face şi dezinstalarea aplicaţiei Red Swoosh. Concluzia mea este clară: uTorrent pe mai departe…

img150


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 3,50 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Bogdan spune:

    Ca un utilizator de Opera de aproape un an, pot sa spun cu mina pe inima ca utorrent depaseste cu mult clientul de torrent incorporat in Opera.
    Si viteza e mai mare si functionabilitatea e mai buna la utorrent.
    Asta e!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *