Fascinaţia fractalilor


Îmi amintesc şi acum când după 1990 mi-am cumpărat o carte de informatică dedicată fractalilor ce venea însoţită de o… dischetă (asta provoca "uau" pe vremea aceea). Pe dischetă era un mic program cu care puteai genera fractali, dar din genul celor "banali" (adică tip arbore, la care unghiul unei "ramuri" dicta forma finală). Ei, oricum a fost ceva extraordinar pentru mine atunci. Şi astăzi îmi plac fractalii, de aceea anul trecut am scris despre Maya Paint Effects (screensaver) iar anul acesta despre Rings and Sticks (joc).

Dacă doriţi să creaţi fractali există două căi: cea comercială (KPT FraxFlame II sau UltraFractal sau altele) şi cea gratuită (Apophysis). Pe prima nu am încercat-o niciodată. Pe a doua am testat-o acum vreun an, dar mi-am prins urechile şi am renunţat (poate Dvs vă descurcaţi mai bine). Există şi un mod… neintenţionat de a crea fractali: cu ştiinţifico-fantasticul screensaver ElectricSheep (da, este un omagiu adus lui Philip K. Dick). Cum pentru crearea oilor virtuale este nevoie de 1GB pe calculator, nu am testat niciodată acest screensaver, dar ideea lui este interesantă: calculatoarele ce au instalat programul comunică între ele pe timpul cât dorm (adică atunci când screensaverul este activat), comunicarea aceasta generând variaţiile din fractali. Vizitaţi situl pentru a afla mai multe sau pentru a vedea câteva mostre. Programul este mic (1MB), dar repet că are nevoie de 1GB pentru cache-ul pe care şi-l crează pentru comunicarea cu celelalte calculatoare.

Dar de ce să nu ne bucurăm de fractali gata creaţi? Vă invit să vizitaţi Fractal World Gallery, unde se găsesc sute de exemple. Dimensiunile sunt variate, din păcate nu întotdeauna suficient de mari pentru a fi folosite ca wallpaper (dar cu un editor grafic puteţi totuşi ajuta proporţiile şi dimensiunile). Fractalii – o "specie" anume, "flame fractals" – sunt organizaţi în 5 camere (5 pagini). Captura de mai jos sper să fie convingătoare. Şi cu aceasta mă opresc, cu rugămintea ca dacă ştiţi alte galerii frumoase cu fractali sau programe gratuite ce pot genera aşa ceva, să ni le împărtăşiţi prin comentarii. Iar acum, în tăcere, intraţi în prima cameră cu lucrările fantastice ale lui Cory Ench.

img213


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Viorica spune:

    Pt ca ai cerut adrese iata preferata mea: Fractal-Recursions.com. Sunt sute, unul mai frumos ca altul, unii au si nume: Xmas tree, Prometeu, etc.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *