HP, blogurile şi tipărirea


HP are unele inovaţii asupra cărorea merită să ne oprim. Digital Inspiration scria acum câteva zile despre lansarea unei facilităţi pentru bloguri deosebit de interesantă. Pentru moment facilitatea este în test pe bloguri majore, precum TechCrunch. Observaţi butonul verde pe care scrie Print Posts. Dacă apăsăm acel buton se va deschide o fereastră (o vedeţi şi mai jos) în care avem dispuse arborescent articolele de pe acel blog, din ultimele două zile. Se pot marca/demarca toate sau alege specific unele. Apoi puteţi alege formatul paginii şi apăsa pe butonul Print.

img122

img123

Rezultatul? Nu se tipăreşte nimic… ci se generează un fişier PDF în care sunt publicate articolele cerute (selectate). Şi doar articolele cerute! Fără elementele de design din pagina sitului, fără reclame, fără butoane de navigare… doar articolele, text şi imagini. Iată un mod curat de a te documenta de pe internet. Pentru moment, oferta Hewlett-Packard se află în stadiul beta şi nu este accesibilă publicului larg. Dar probabil după o perioadă de teste va fi lansată ca serviciu… comercial sau gratuit? Ţinând cont că până la generarea fişierului PDF vezi printing enabled by hp, după mine ar putea să devină un serviciu gratuit. Sau gratuit cu costul includerii în fişierul PDF a logoului HP. Cum va fi vom vedea însă mai încolo. Acum putem vedea altceva!

img124

HP oferă totuşi ceva întregii lumi: HP Smart Web Printing, ajung în luna mai la versiunea 2.0 ("cântăreşte" cam 7,5MB). Programul se instalează ca add-on pentru Internet Explorer (fie el 6 sau 7). După instalare lansaţi IE şi bucuraţi-vă de noile posibilităţi! Încercaţi să faceţi o selecţie. Veţi sesiza un lucru (enervant?) şi anume că selecţia a fost modificată de HP. Între vechiul mod de selecţie şi cel nou introdus de HP se poate face comutarea simplu cu CTRL+SHIFT+S. După ce aţi făcut o selecţie în modul HP va apare imediat un meniu plutitor cu opţiunile Clip şi Print. Aceasta din urmă face ceea ce ne-am aştepta şi ceea ce deja ştie să facă IE: să tipărească selecţia. Cu Clip însă avem parte de unele lucruri interesante.

img126

Să zicem că vă documentaţi de pe n situri, tot găsind fragmente ce vă pot fi de folos. Le puneţi cu Clip într-un fel de clipboard, care apare în laterala navigatorului (parte care se poate închide sau deschide oricând). După ce aţi strâns m fragmente, le puteţi tipări, unul după altul, din nou într-un fişier PDF. Avantajul? Fără acest plugin fie 1) aţi fi tipărit pagina întreagă (ce risipă de hârtie), cu tot cu design – mulţi fac aşa!, fie 2) aţi fi tipărit doar fragmentele din pagină, dar şi în acest caz pe o foaie aţi fi avut 10 rânduri, pe o altă foaie 5 rânduri, în loc să fie ambele fragmente pe o singură foaie! Iată mai jos captura din prim plan este in IE cu două selecţii din Ziua, iar captura din fundal este fereastra de tipărire a selecţiilor (vedeţi că există un buton Save to PDF). Textele au sub ele legătura (url-ul) şi data şi ora când a fost făcută selecţia.

img128

Extensia este departe de a fi perfectă. Cel puţin în testele mele s-a întâmplat de mai multe ori să nu publice selecţiile una în continuarea celeilalte. Apoi mi se pare că încetineşte viteza navigatorului. Poate că versiunile viitoare vor îmbunătăţi experienţa. Oricum, şi până atunci, pentru cei care se documentează de pe internet, mai ales folosindu-se de PDF-uri şi imprimantă, acest add-on de la HP poate fi valoros.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *